alpiner Opublikowano 18 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2014 Mam jeszcze jedno pytanie do szanownych forumowiczów - > przed chwilą zrobiło mi się tak, że:Dżwignia zmiany biegów nie wraca w położenie wyjściowe i chodzi ciężej -> jak może być tego przyczyna?jak wrzucam 1, 2 to ciężej wchodzi 3 - > nie mogę pchając gałkę zmiany biegów rzucić od razu 3 tylko musze zrobić tak, że pcham ją do przodu w prawo i znowu do przodu, tak samo jest z pozostałymi biegami.Dodam, że jakiś tydzień temu wymieniałem olej w skrzyni biegów u mechanika i powinno być wszystko ok., sprawdziłem poziom płynu hamulcowego i jest zalany pod max.Czy mogę sam coś ztym zrobić?Tutaj znalazłem opis dla K11 ale nie wiem czy w P12 jest tak samohttp://nz/viewtopic.php?t=1663 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak_86 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 A jaki olej wlał mechanik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Nie wiemy jakie masz auto (uzupełnij profil choćby o model silnika). W P12 są dwa rodzaje skrzyni biegów, 5b. oraz 6b. Zasada działania wodzików jest zupełnie inna w obu przypadkach. Zaktualizuj profil, później pogadamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alpiner Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Skrznia jest 6-biegowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Według mnie usterka typowo mechaniczna. Polecam zakup takiego zestawu i po kłopocie... http://allegro.pl/nissan-primera-p12-2-2-dci-lewarek-linki-wybierak-i4838597789.html Obstawiam, że posypały się punkty mocowania linek. Gorzej, jeśli będzie to kwestia wybieraka przy skrzyni biegów, nie wiem jak to akurat tam jest montowane. Ale zacząłbym od porządnego przeglądu samego lewarka i linek, wymiana na używaną część po ewentualnym stwierdzeniu usterki tego elementu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1978 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2014 Byc może poszła Ci poduszka pod skrzynia biegów i trochę się skrzynia obniżyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.