lotti Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Witam, mam pytanie dotyczące filtra stożkowego czy chroni on przed dostaniem się wody do silnika ?nie chodzi mi o całkowite go zanurzenie tylko zachlapanie wczasie przejazdu przez bajorka. Czy ktoś z was zassał wodę w TI 2.7td i jak się to skończyło ? ja zassałem poszedł biały dym mnóstwo, silnik nie zgasł ale zaczął stukać. Teraz przy odpalaniu (na zimnym ) nie dymi i chodzi równo czy to oznacza że wszystko ok? Jakie wejdą największe opony na felgi 15tki bez przeróbek ? obecnie auto ma założone AT 235/75R15 nie wiem czy było podnoszone przez poprzedniego właściciela. Krzysztof. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
powalla Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Zachlapanie mu jest niegroźne, bo np. ja mam w motocyklu kompletnie na wierzchu filtr K&N i jazda podczas opadów mu nie szkodzi (jest dedykowany więc producent raczej wie co robi) . Co do stukania , to jeśli chodzi teraz OK , to jesteś szczęściarzem , bo najczęściej gną się korbowody . Woda jest mniej ściśliwa niż mieszanka paliwa i powietrza i tłok w cylindrze nie ma jak tego ścisnąć ...może masz już tak wyrobione pierścienie iż uszło to w miskę ...sprawdź czy na bagnecie i korku wlewu oleju nie masz "capucino" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lotti Opublikowano 20 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 sprawdzałem olej czarny jednolity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 O kołach jest spory temat, na pewno znajdziesz odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Odkop temat o snorkelu i zacznij się rozglądać za czymś adaptowalnym był też temat "brodzenie terrano" ... o oponach napisano całe referaty, więc tutaj nie ma sensu kolejny raz zaczynać Miałem u siebie w V6 filtr stożkowy i kiedyś poniosła mnie ułańska fantazja ... zapomniałem, że go mam zassałem wodę, ale było to bardziej spowodowane przez brak nadkoli powiązany z prędkością szarży niż głębokość samej kałuży silnik nie zgasł, ale z dobre 0,5 godz. chodził jak ES ... później wszystko wróciło do normy tyle że to benzyna/lpg ... więc teoria @Powalli o sprężaniu i korbowodach raczej odpada Snorkel kolego, snorkel i klasyczny filtr ... to Twoja przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 Myślisz że benzyna na wodę może chodzić? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 20 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2014 ...ognistą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samathist Opublikowano 21 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2014 Ja zakupiłem snorkel z popularnego serwisu aukcyjnego (no może nie do końca, bo sprzedawca ma też sklep online i tam nieco taniej), sprzedawca pisał, że idealny do T1, przy 2.7td musiałem przenieść puszkę filtra powietrza nieco bliżej, wtedy był to najprostszy sposób (oczywiście można też zwyczajnie zmienić gumową rurę z zestawu na coś bardziej elastycznego i dłuższego - dołączona w kartonie była za krótka i by pasować zbyt się ściskała na zgięciu, pewne wątpliwości budziła też jej średnica - trzeba wrzucić redukcję). Przypuszczam, że idealnie by pasowała do jakiegoś benzyniaka lub pick-upa Dodatkowo mocowania wlotu powietrza na dachu nieszczególnie chciały pasować, ale może to wynikać z zamierzonego odsunięcia snorkel'a od drzwi Tutaj schemat montażu oryginału safari (nijak się odnosi do elementów w TD27, elementy te same co jego tańszy odpowiednich zakupiony prze moją osobę, sprzedawca wspominał o drobnych modyfikacjach jeśli ma pasować do TD27 hehe): A tak wygląda na aucie (z pieknym napisem Navara): http://s8.postimg.org/pdroqdwv8/snorkel.jpg Snorkel przetrwał tak nierozważne wjazdy: http://s11.postimg.org/89qd0srxt/shot0002.png Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.