Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

N16 Falowanie obrotów

magistero
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam almerę n16 z 2000r. 1.8 PB+LPG. Borykam się z falowaniem obrotów. Otóż na postoju lekko skaczą, przy dodaniu i puszczeniu gazu schodzi płynnie do 2 tysięcy obrotów i opada falującą. Tak jakby coś go dławiło. Jak hamuję jest normalnie, lecz jak wcisnę sprzęgło obroty lecą pomiędzy tysiąc a 2 tysiące obrotów. Mam pytanie co to może być? Zacząć od przeczyszczenia przepustnicy, krokowca i przepływomierza?

Na benzynie i gazie tak samo.

Dołączam filmik 

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Edytowane przez magistero

Witam jak by tak zaczął jak mówisz od  od przeczyszczenia przepustnicy, krokowca i przepływomierza..

osobiscie zaczął bym od silniczka krokowego miałem kiedys w benzyne identyczny objaw czysczenie krokowca pomogło :D

Jak się do tego dobrać? Dużo roboty z czyszczeniem krokowca? Totalny laik da rade to zrobić, czy odstawić do mechanika?

"Totalny laik" lepiej niech się nie bierze za czyszczenie przepustnicy lub / i  silniczka krokowego ;)

W sumie -  nie wiesz na 100% czy to to...a kłopotu więcej sobie narobić -  nie sztuka...

Jeśli nie masz pojęcia o tym - oddaj w doświadczone ręce - koszt ok.100 zł. ( zależy do regionu i mechanika)

:)

Za przepustnicę na pewno się nie wezmę.

No może przesadziłem z totalnym laikem, ale jakoś wielkiego doświadczenia nie mam.

Aby przeczyścić silniczek krokowy trzeba wyjąć przepustnice, czy można to zrobić bez jej wyjmowania?

Za przepustnicę na pewno się nie wezmę.

No może przesadziłem z totalnym laikem, ale jakoś wielkiego doświadczenia nie mam.

Aby przeczyścić silniczek krokowy trzeba wyjąć przepustnice, czy można to zrobić bez jej wyjmowania?

A nie masz żadnych błędów?

Jak długo masz te objawy z obrotami?

Był pod kompem gdy wymieniałem wahacze kilka dni temu. Wyskoczył błąd sondy lambda. Problem jest od 2 miesięcy, nie ma żadnego spadku mocy itp

Był pod kompem gdy wymieniałem wahacze kilka dni temu. Wyskoczył błąd sondy lambda. Problem jest od 2 miesięcy, nie ma żadnego spadku mocy itp

Rozumiem,że skoro był błąd - to został naprawiony?

Co z tą sondą - wymieniałeś?

Został usunięty błąd. Mam się zgłosić po nowym roku, ale diagnosta powiedział żeby spróbować przeczyścić te elementy najpierw.

Sondy nie ruszałem

Został usunięty błąd. Mam się zgłosić po nowym roku, ale diagnosta powiedział żeby spróbować przeczyścić te elementy najpierw.

Sondy nie ruszałem

Daj znać co i jak...

Moja Almera ma podobny problem z falowaniem obrotów...

Wychodzi jeszcze błąd P0300... co jakieś 2 tygodnie

Falowanie w różnych zakresach obrotów oraz w zależnosci od dnia  czuć szarpanie między 2500-3000 oraz 3500-4000,,,, na PB i LPG

Obstawiam na łańcuch rozrządu... ponoć ma tego typu objawy :)

Mechanik u mnie wykluczył w 100% łańcuch rozrządu. Powiedział że coś z przepustnicą i po świętach mam podjechać na podmianę bo akurat ma taką sprawną.

Jak podjadę to dam znać.

Wesołych świąt :)