Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana kola pasowego walu korbowego 1,5 dci 2009r

Bartus2737

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z tym kołem zaobserwowane po wymianie rozrządu klekocik z dołu w tym miejscu tego koła, i jeszcze ma widzialne bicie. Można to samemu na kanale wymienić czy potrzeba czegoś więcej? jakieś rady? to prawda że to koło może narobić bigosu jak padnie ? :/Z góry dziękuję za pomoc :)

Na pewno trzeba zdjąć koło i nadkole.Zdjąć pasek osprzętu.Co do reszty to może by się udało podejść.Trzeba też zastanowić się nad przyczyną luzu.Czy jest to wynikiem zużycia koła,czy końcówki wału.Jeżeli to wina koła to należałoby się pospieszyć,bo telepiące koło może uszkodzić końcówkę wałuCo do bigosu,urwane koło może narobić zamieszania,w pobliżu masz alternator,pompe wodną,sprężarkę klimy.

Luz na kole wyszedł po wymianie czy już przed?Może wystarczy poprawić zamocowanie?

Po wymianie rozrządu :/ czyli najważniejsze nie trzeba przy wymianie ustawiac rozrządu na nowo? Do 97tys było bardzo dobrze ale przyszedł czas na wymianę a ze olej byl 2 razy wymieniam to juz nawet nie wspomnę bo wlali nie ten co byl ( innej firmy) i silnik chodzil jak Tdi :/ i tak od tego czasu cos mi nie gra:/ i po pgledzinach z kolega co ma do czynienia z reno tylko troche większymi :P obadaliśmy to kolo ale nie zdejmowalismy go jeszcze.

Z tego co piszesz to wnioskuję że masz benzynę? Rozrząd jest w środku więc nie ma żadnej ingerencji w ten układ.Może po prostu przy wymianie źle koło umocowali?Może przykleił mu się jakiś paproch i z nim założył,stąd bicie koła?Nie ma wyjścia trzeba by było dostać się i zdjąć pasek,obejrzeć co się dzieje z kołem,czy ma luz ,czy po prostu partacko założone.

No widzisz ,nie masz uzupełnionego profilu,w innym poście piszesz że silnik chodzi jak Tdi,więc myślałem że masz benzynę.

Moje niedopatrzenie :/ mialem na myśli taki klekot ciężki podobny do dużego Tdi. A mój silniczek dużo przyjemniej i ciszej pracowal przed

Oby ten dźwięk z dołu silnika nie był taki "metaliczny" bo to by wskazywało na panewkę. Rozrząd ustawiali ci na blokadach , mam nadzieję?

Jeśli słychać  taki metaliczny stukot ,zwiększający się z obrotami to panewka . Przy wymianie rozrządu należy wymienić też pompę wody i uszczelniacze.

Ważne by obsłuchał to ktoś kto ma pojęcie o tym silniku. Absolutnie nie polecam jazdy dopóki nie zostanie zweryfikowana przyczyna , bo mogą być duuuże spustoszenia! może to bzdet , ale sprawdzić trzeba.

nie ten dżwięk nie narasta. nieraz mu się zdarzy że zastuka parę razy :/ a to kolejna rzecz do której nie mam pewności czy rozrząd dobrzez zrobili :rolleyes2: chyba mi zostanie odstawienie na salonie auta aby sprawdzili rozrząd :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...