SSparrow Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Hej, ostatnio mam problem i nie wiem czy zapomniałem przez przedświateczne zabieganie wymienić płyn z letniego na zimowy i mi zamarzł... czy po prostu silniczek pompujący przestał działać. Po 2 godzinnej jeździe, kiedy silnik był rozgrzany fest, a przed jazą wlałem bardzo dużo płynu zimowego, naciskając na przycisk wycieraczek, widzę że alternator jest obciążony, ale nie ma specyficznego dźwięku nawet jak nie ma płynu (od silniczka). Gdzie jest umieszony ten silniczek? W której części auta? Jak mogę to sprawdzić? Mam mienik uniwersalny to przynajmniej bym zobaczył czy nie ma zwarcia gdzieś po drodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Parę dni miałem to samo. Też nie wymieniłem płynu na czas i zamarzł mi silniczek /płyn/. Akurat mam taką możliwość w pracy, że zostawiam samochód w podgrzewanym garażu. Przez noc odpuściło, silniczek zaczął "buczeć" cały płyn spuściłem - pamiętając o tym aby nie załączać spryskiwacza szyb /silniczka/ dłużej niż 10 sekund, potem zalałem zimowym. Silniczek spryskiwacza masz przy zbiorniczku i aby się do niego dostać to trzeba odkręcić nadkole a czasami również i zderzak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SSparrow Opublikowano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Dzięki za odpowiedź. Dziś była odwilż, temp +2 i przez cały dzień samo odmarzło i działa, rzeczywiście silniczek był zamarznięty Wypsikałem z litr płynu, myślę że tam końcówka letniego zalegała, dolałem do już wlanego wcześniej płynu kolejną partię i będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Najlepiej cały rok używać zimowego płynu. Zanim skończy sie zima zrobić sobie zapasy już na lato. Nie ma potem niespodzianek i problemów z letnim płynem kiedy zrobi się chłodno:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.