Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Świst od turbo

dbdariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Od niedawna zaczęło mi świszczeć turbo. Niby fajny dźwięk, ale jeśli go nie było to jednak chyba coś jest nie tak.

Dźwięk się rozpoczyna 1,8-2 tys i ustaje. Na każdym biegu.

Co może być powodem?

• 3 miesiące temu...

140k - wg mechanika który mi to badał to nie turbo, więc pewnie ten układ dolotowy. Jak to można sprawdzić dobrze? Które przewody za to odpowiadają. Może ktoś podesłać zdjęcie lub nazwy tych wężów abym je jakoś zlokalizował podczas testu.

Na początek sprawdź szczelność obudowy filtra powietrza i sam filtr.(np.oklej krawędź łączenia puszki taśmą i zobacz czy nie pomogło)potem sprawdź przewody od i do.intercoolera,puszki filtra i za puszką do turbiny.U mnie winna była źle skasowana puszka filtra.

no zaczne od tego filtra powietrza.

Chodzi ci aby okleić dolną część tej obudowy puszki gdzies na łączeniach do karoserii czy może aby filtr powietrza był szczelnie zamontowany w tej puszcze i o tą szczelność ci chodzi puszka-filtr?

Sprawdź raczej szczelność na linii turbo-intercooler-silnik.

Sprawdź raczej szczelność na linii turbo-intercooler-silnik.

jak tą szczelność najprościej zbadać? bo o dziwo ten świst jest cieżko usłyszeć a wręcz go nie słyszę podczas postoju i gazowaniu.

jak tą szczelność najprościej zbadać?

Jeden dodaje gazu, drugi "maca ;) " przewody i intercooler. Jak będą przedmuchy to będzie wyczuwalne.

... wręcz go nie słyszę podczas postoju i gazowaniu.

Może za bardzo dobierasz sobie do głowy.

• 3 tygodnie później...

pÓKi co jeżdżę i pro owalem zlokalizować świst ale bezskutecznie. Zastanawiam się jakie mogą być tego konsekwencje. Jak temat się wzmocni to może będzie łatwiej zlokalizować nieszczelność.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...