tadzio Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Szanowni klubowicze ,muszę podładować akumulator prostownikiem, mam pytanie czy należy odpiąć klemy od akumulatora na czas lądowania czy lądować z podłączonym,ale czy prąd ładowania nie uszkodzi jakiegoś podzespołu, akumulator 45a/g mam zamiar ładować prądem 4a przez 12 godzin czy to OK. dzięki za inform.pozdrawiam. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Tofu Poprawione polskie znaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Oczywiście, na czas ładowania akumulatora należy odłączyć od niego klemy. Jeśli chodzi o drugie pytanie to akumulator ładuje się prądem - w Twoim przypadku 4,5A przez 10 godzin - czyli reasumując założenia są słuszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Są inteligentne prostowniki czy ładowarki które mają tyle zabezpieczeń że nie wymagają odłączania od auta ale to koszt ponad 200 zł przy prostym zwykłym należy zawsze odpinać bo nie wiadomo czy przy naładowanym aku instalacja nie dostanie 16 Volt ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 skoro Tadzio pisze, że zamierza ładować prądem 4A to można domniemywać że będzie ładował "tradycyjnym" a nie inteligentnym prostownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 e tam ładuję na podłączonych klemach i jest OK, jeszcze nigdy nic się nei stało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Szanowni klubowicze ,muszę podładować akumulator prostownikiem, mam pytanie czy należy odpiąć klemy od akumulatora na czas lądowania czy lądować z podłączonym,ale czy prąd ładowania nie uszkodzi jakiegoś podzespołu, akumulator 45a/g mam zamiar ładować prądem 4a przez 12 godzin czy to OK. dzięki za inform.pozdrawiam. Zaopatrz się kolego w taki prostownik. http://archiwum.allegro.pl/oferta/prostownik-impulsowy-6-12v-automatyczny-i3620779746.html Jest malutki, leciutki i posiada wszelkie zabezpieczenia. Czasami w sklepach Lidl, Biedronka, Jula, można kupić za 40-45 zł. Ja osobiście takiego używam już 3 lata, włącznie z ładowaniem aku w przyczepie kempingowej i jak do tej pory jestem zadowolony. Aku nie muszę odpinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ja tam wymieniałem 2 upalone kompy w aucie to mam swoje zdanie każdy niech robi jak uważa .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Można śmiało ładować akumulator bez zdejmowania klem, ale nie w każdym samochodzie!!! W starszych Nissankach nie powinno być żadnych problemów, jednak w nowych konstrukcjach, mogą być zastosowane różnego rodzaju półprzewodniki w instalacji elektrycznej samochodu i mogą nie wytrzymać wyższego napięcia podczas doładowania akumulatora. Więc najbezpieczniej jest ładować na odłączonym akumulatorze, jeśli ktoś nie jest pewny. Zawsze też można zajrzeć do instrukcji pojazdu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Ja tam wymieniałem 2 upalone kompy w aucie to mam swoje zdanie każdy niech robi jak uważa .. A do czego ma to zmierzać? Wypowiedź się więcej - dlaczego "upaliłeś". - To tak, dla potomnych, choć usterka-usterce nie równa... Nie napisałeś --- jak ładowałeś i czym ładowałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 A do czego ma to zmierzać? Wypowiedź się więcej - dlaczego "upaliłeś". - To tak, dla potomnych, choć usterka-usterce nie równa... Nie napisałeś --- jak ładowałeś i czym ładowałeś... Dokładnie. Jeśli ktoś ma nowoczesny prostownik, tzw. "inteligentny" nie powinno być problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Gwoli ścisłości przypomnę "choć być może już po czasie" żeby kluczyki przed rozłączeniem baterii wpierw wyjąć ... różnie to bywa, miałem kiedyś przypadek że po podpięciu aku. z automatu włączył się "centralny" i trzeba było włam robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Nie ja upaliłem i też nie wiem w jakich dokładnie było to okolicznościach bo auto stało u mechaników akumulator nie był nowy i mogli go rozładować otwartymi drzwiami itp Napisałem ku przestrodze innych by nie myśleli że auta są nie zniszczalne pod względem elektronicznym Zdjęcie klemy nic nie kosztuje a te chińskie ładowarki oparte o nie wiadomo jakie elementy mogą gnoju narobić koledze się sfajczył taki nowy prostownik z marketu dobrze że nie z autem garażem i domem ... Mówię tylko tyle by tych sprzętów używać ostrożnie Pomijam sąsiada co zostawia na noc auto w środku miasta z uchyloną maską kablem 230V puszczonym z okna przez chodnik i prostownikiem pod maską ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hansrpg Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Pomijam sąsiada co zostawia na noc auto w środku miasta z uchyloną maską kablem 230V puszczonym z okna przez chodnik i prostownikiem pod maską ... Mówią że głupi ma szczęście więc podejrzewam że nic mu nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 On to robi cyklicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi