Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[350z] 2005 35th Annivisary Edition - czujniki ciśnienia opon

vonBuBs
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wersję taką jak w opisie i wedle wikipedii powinienem mieć zamontowane czujniki ciśnienia opon.
"Like all 2005 350Zs, the 35th Anniversary Edition (we wish the name were shorter) features a tire-pressure-monitoring system(...)"

W komputerze nie mam opcji sprawdzenia ciśnienia.
Jest jakaś opcja założenia fabrycznych czujników na oryginalnym komputerze? czy bym musiał go wymieniać i nie ma co się w to bawić?
Jak działają fizyczne te czujniki? Ma ktoś jakiś schemat?
Miałem ostatnio problem z oponą a mam runflat'y więc ciężko było wyczuć na początku ubytek ciśnienia.

Edytowane przez vonBuBs

może nie masz takiej wersji ? Jeśli nie masz przerzucając opcje na zegarku obok kierownicy:

F - -

- -

R - -

- -

Tzn ze nie masz takiej funkcji

Jeśli masz to spr czy masz czujniki w kołach, jak nie to musisz kupić i je aktywowac w ASO. Kupiłem ostatnio do innego kompletu felg i działa wszystko a że mam profil 30 to bardzo pomaga kontrolować co sie dzieje i kiedy dopompowac

tomoakatomi: aaa czyli jak bym zakupił to tylko aktywują w komputerze?
wiecie jaki to koszt w ASO?
Jak już pisałem przy przeglądaniu funkcji w kompie nie mam tej informacji o ciśnieniu (już gdzieś widziałem filmik jak dokładnie to wygląda)
hot_rider: nic mi się takiego nie wyświetla

myślę że fabrycznie tego w moim aucie nie montowali

ps właśnie dzwoniłem do Impwara we Wrocławiu to oni nawet nie mają w katalogu jakichkolwiek czujników ciśnienia do Z33.
Możliwe że tylko na rynek amerykański to było stosowane? ehh ten Wrocławski serwis to jakaś porażka. nic nie wiedzą.

Edytowane przez vonBuBs

Kamil czemu ma dziękować Bogu ? To jest super sprawa mieć i ja jestem wniebowziety ze wiem co sie dzieje w dowolnej chwili

Czujniki sprowadzilem z USA za ok 1400 zł

bo to g...o psuje sie,trzeba to parować  itd. itp., 

a przynajmniej dla mnie ma znikomą przydatność, bo mam kompresor i sam sobie co jakiś czas mierzę ciśnienie 

co do servisów to nie licz ,że wiedzą, badz bedą coś wiecej wiedzieć niż to co jest w manualu

w sumie sie nie dziwie bo nikt nie każe im znać wszystkich modeli na pamiec

Wg  mnie tak jak piszesz jeżeli ten model to miał to powinien mieć. Znając życie zrobili wszystko aby ich nie miał. Tak koledzy piszą zacznij od sprawdzenia czy jest żółta lampka kontroli ciśnienia przy zapłonie ON. Być może dalsze menu jak ktoś pisał ciśnienie LF… itd.

Następny etap to podłączenie do komp. serwisowego  co  wykaże.

Mam doświadczenia przy zakupie ,wtedy  rocznego Clio /dzisiaj 11 lat/jak samochód był przygotowany do kradzieży.

Następnie to chyba fizyczne sprawdzenie czy te czujniki istnieją. Baterie zatopione w nich mają trwałość + 10 lat, są niewymienialne ,wymienia się cały czujnik, trzeba go skonfigurować ze sterownikiem/aby je widział/.Tak jak koledzy piszą jedyne finansowo  rozsądne rozwiązanie to sprowadzenie tego  z USA , ale…. Nie jestem pewny czy to się da sparować  ze sterownikiem EU

Ze względu ,że od tego roku  wymogi EU nakładają obowiązkowe  montowanie tego  w samochodach, wymieniając opony w samochodzie żony , od gumiarza  dowiedziałem  się że ma to być dostępne  u nas w normalnych cenach.

same czujniki u chińczyka są po 30$ wiec drogo nie jest. Z rozmów z serwisami wychodzi chyba że te czujniki montowali w wersjach USA.

• 3 miesiące temu...

chyba sobie taki zestaw zamówię. tańszy i z lepszymi powiadomieniami. a i tak sparuje sobie z radiem w aucie.

https://my-fobo.com/

Kolego, zamówiłeś ten zestaw?

Pytam bo pojawili się już z tym w Polsce i nie wiem czy warto to kupić.

Można prosić o opinię ?

• 1 miesiąc temu...

No to zakupiłem i nawet miałem na zlocie ale nie było czasu założyć.

Znowu mnie dopadł problem z telefonem więc założę je po formacie.

Pokazowo za to zrobiłem fotki:
https://www.dropbox.com/sc/k0cfhoz21r34mo0/AAAmwg86482CqmZbTul5cznsa

Gość sprzedaje je za 800zł ale udało się kupić za 700zł z FV.
Wspomniałem o zlocie więc dał mi trochę ulotek.

Na hasło zlot nissan350z powinien dać też taką cenę.

Oryginalne do mojego, pod komputer, kosztowały 1400 z przesyłka - jak wracalem ze zlotu to dzięki nim nie rozwalona została felga jak przebiłem oponę

Nie ma co sie bawić w pseudo czujniki, że raz bedzie ok a raz padnie telefon, czy co kolwiek i benc, rantem po asfalcie

Tomek, ale ja nie mam wyboru. Nie mogę oryginalnych czujników założyć bo pewnie komputer trzeba by bylo modyfikować i resztę ustrojstwa założyć. Same czujniki to chyba nie wszystko.
Te czujniki które kupiłem mają jeszcze moduł wewnętrzny który też będzie informował czy coś jest nie tak. Apka do telefonu obrazuje to dokładnie nawet z temperaturą opon.