xplode222 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Witam. W Mojej almerze posypała się skrzynia . Model n15 rok95 1.4 75km. Pytanie do Was - czy podejdzie skrzynia z linku http://allegro.pl/nissan-almera-n15-skrzynia-biegow-1-4-16v-i4944220680.html. Jestem kompletnie zielony w tym temacie a mechanik zawołał sobie za naprawe skrzyni 800 zł! co tak naprawdę jest kpiną .Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Skoro to według Ciebie kpina, to idź do kogoś innego kto zrobi Ci skrzynie taniej zamiast narzekać. Na tą z linka musisz wywalić prawie 400zł, nikt za stówkę Ci nie zrzuci starej skrzyni i nie włoży nowej. Do tego dolicz koszt oleju, a nadal nie wiesz, czy za tydzień na "nowa" się nie posypie. Niestety, pomimo, że to 1/4 całej wartości samochodu, to pewnych kosztów nie przeskoczysz, a takich napraw będzie z czasem coraz więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xplode222 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Sugerujesz zatem że warto naprawiać starą skrzynie niż zaopatrzyć się w "nową" ? Jeżeli chodzi o koszt zrzucenia skrzyni to robię przy okazji sprzegło bo też padniete .Z resztą zawsze ze starej skrzyni można coś jeszcze pozbierać w razie w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buladag Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Remont zawsze jest rozsądniejszym wyborem bo przynajmniej wiesz co masz. Oczywiście pod warunkiem, że nie szukasz na siłę pozornych oszczedności i robisz to u kogoś kto ma o tym pojęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 tu masz za połowę ceny http://allegro.pl/skrzynia-biegow-nissan-almera-n15-1-6-i4966675482.htmlz 1.6 powinno być tosamo szukaj lepiej nowy dobry olej bo moze być 100 zł http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=nissan+almera&search_scope=category-50873&bmatch=seng-v12-cp-p-mt-1209 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xplode222 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Jezeli robisz to u kogoś kto ma pojecie to taki ktoś sowicie kasuje za taką usługę . Doskonalne wiadomo że niektórych częsci po prostu nie opłaca się naprawiać. Z 1.6 podejdzie do 1.4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Nie znam tak dokładnie GA14.16 ale to takie same silniki różnica jedynie w pojemności skokowej wiec bloki i reszta powinna być taka sama zawsze można sprawdzić np nissan4u.com albo po nr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 A co dokładnie padło w tej skrzyni biegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xplode222 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) Padło jakieś łożysko . Gdyby gość zaproponował mi robocizne w okolicy 400 stów to pewnie bym się skusił. Autko kupiłem nie dawno ,sprzęgło praktycznie nie działa łapie przy końcu , dzięki czemu zmasakrowało skrzynie. Na dodatek w mojej okolicy są sami FACHOWCY którzy potrafią tylko przekładać częsci albo wysyłać do naprawy przez cała polske. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez xplode222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskr5 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Bierz skrzynię od 1.6- ta od 1.4 jest dużo delikatniejsza dlatego często zawodzą. Powinna pasować bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 i poszukaj najładniejszej na allegro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOST666RIDER Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Niechce tu nikogo martwic ale NIEPASUJE skrzynia z 1.6 do 1.4. Mianowicie POLOSKI nie pasuja roznia sie srednica oraz krzyzakiem.Kup od 1.4 bez problemowo. Jak chcesz to moge ci za 250zl wymienic skrzynie + sprzeglo bez problemu ale musialbys dojechac nim do jaworzna.Jak masz 1 dzien wolny to wpadnij przy tobie to ogarne bez problemowo.Nabyj skrzynie biegow i mozesz wpasc. Polecam z 1.4 taka jak ma byc nie bedzie niespodzianek. Juz przerbaialem przemianki skrzyn i bylo zdziwko. Masz tutaj skrzynie taka jak ma byc za cale 150zl http://olx.pl/oferta/skrzynia-biegow-nissan-almera-n15-1-4-benzyna-1994r-ozn-50y-CID5-ID7Snmr.html#3b16b506dbTe skrzynie sa tanie smiesznie tylko trzeba poszukac. BTW za silnik + skrzynie 400 do 500zl to jest MAX.Remontowac sie nie oplaca za zadne skarby swiata za droga impreza. Jakby co to zadzwon do mnie 792 244 960. Jakbys potrzebowal pomocy albo chcial to robic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xplode222 Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Ta skrzynia którą wrzuciłeś w linku jest niesprawna . Cytuję "huczy łożysko na wałku" . Przyznam szczerze że kupiłem już "nową" skrzynie za 3 stówki. Czekam tylko na przełożenie a mechanik jak zwykle zarobiony. W razie w bede pamiętał o tej ofercie w przyszłości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Ta skrzynia którą wrzuciłeś w linku jest niesprawna . Cytuję "huczy łożysko na wałku" . Przyznam szczerze że kupiłem już "nową" skrzynie za 3 stówki. Czekam tylko na przełożenie a mechanik jak zwykle zarobiony. W razie w bede pamiętał o tej ofercie w przyszłości . Przed jej montażem warto sprawdzić w jakim stanie jest olej oraz jaki jest jego poziom, a najlepiej wymienić go na nowy według zaleceń Nissana, a później trzymać kciuki, żeby była sprawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 olej to powinno być 75 w 90 gl4 ja dałem valvo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOST666RIDER Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Ja stawiam na to ze chodzi o lozysko OPOROWE ktore widac na zdjeciu. Tak jest to opisane jak dla mnie. Trzeba by zadzwonic i dopytac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szczyp Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Skrzynia z 1.6 pasuje, ma tylko trochę inne przełożenia- przerabiałem. To samo z Primerą z silnikami GA. Co do remontu- jeśli nie robisz tego sam, to bardziej opłaca się dać komuś do remontu niż wymieniać na używkę- również przerabiałem. Poza tym realnie cenowo wychodzi tak samo. Ja skrzynię remontowałem sam, wyszło mnie to 2 stówki z hakiem za wszystko- uszczelniacze półosi, wałka sprzęgłowego, łożysko, silikon do uszczelnienia, olej, zdjęcie starego łożyska. Oczywiście samemu to ryzyko. http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/86124-n15-lozyska-skrzyni/ EDIT: Olej to 80W90 GL-4 Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Szczyp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi