dziki050112 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Witam . Mam problem z silnikiem w mojej primerce 2.0 benzyna z gazem z 2002 roku. Auto cięzko odpalało i w serwisie nissana pod komputerem wykryto czujnik położenia wału korbowego. Teraz wogole nie chce zapalic. Kręci ale nie łapie. Całkowicie rozwalił się czujnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 czujnik określę kiedy ma mieć zapłon czyli kiedy iskra pada w tym lub w innym momęcie jest to bardzo ważny czujnik Czujnik powinien mieć 2 kable i mieć przejście -tz stawiać jakiś opór dla miernika jeśli nie ma przejścia to padł definitywne druga opcją mogło by być coś z przestawionym rozrządem ale wtedy mogło by sypnąć jeszcze czujnikiem na wałku rozrządu luknąłem na alldrogo ale tego do Ciebie to nie ma ale poluj dalej ew pytaj w sklepach może coś znajdą http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=P12+czujnik+po%C5%82o%C5%BCenia+wa%C5%82u+&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v12-cp-p-mt-1209 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziki050112 Opublikowano 8 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 znalazłem w jadnym sklepie ten czujnik za 480 zł a zamiennik za 214 zł A gdzie się znajduje ten czujnik w ym silniku 2.0 ben? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 Jaki by to nie był silnik to będzie to najprawdopodobniej na łączeniu silnika ze skrzynią u góry zanim kupisz to go sprawdz czy np nie wytarło kabla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 8 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2015 (edytowane) U mnie padał czujnik położenia wału, w wakacje wymieniałem. Też mam 2.0. Objawiało się to tym, że jak się silnik zagrzał, było szarpnięcie i wywalało CHECK. Zgaszone auto na ciepłym silniku było nie do uruchomienia. Zimne, paliło od strzału. To był pierwszy etap padania tego czujnika, po sprawdzeniu że to na pewno to (czujnik podłączony pod oscyloskop i grzany opalarką, ciepły wypadał kompletnie ze swojej charakterystyki), od razu wymieniłem. Wolałem nie dopuścić do sytuacji, że zdechnie i pa-pa. Co do samego czujnika. Ja kupiłem oryginalny w ASO, zamontowałem też w ASO, ponieważ powiedzieli, że tylko wtedy będę miał na niego 24 miesiące gwarancji. Wolałem zapłacić 120 PLN za robociznę i mieć spokój. Zamienniki, jakie udało mi się namierzyć były firmy BLUEPRINT i kosztowały tylko 60 PLN mniej niż Nissanowskie. W sumie wyniosło mnie to 600 PLN i jest to jak dotąd jedyna poważna awaria przez prawie 4 lata jak mam to auto. Edytowane 8 Stycznia 2015 przez PawelSalata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 9 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Ten montaż za 120 to nieźle jedna śróbka i jedna wtyczka ..ale aso to aso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 No pojechali. Ale z kolei, nie mieć gwarancji na czujnik za prawie 500 PLN. Wolałem zapłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 To też prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicity Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 w tej cenie miał bys 6 czujników nawet jakbys kupil 2 felerne... ale podobno swiety spokój nie ma ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 (edytowane) Otóż to. Często jeżdżę Primerą z dzieciakami, zdarza się że jedziemy dalej niż "wkoło komina". Awaria i unieruchomienie pojazdu 100 km od domu, holowanie, samochód zastępczy. Wiele atrakcji, sporo frajdy dla dzieci. Mimo to podziękuję za to wszystko. Podobnie jak wyjazd na wakacje (cała sytuacja z awarią i wymianą miała miejsce około 2 tygodnie przed planowanym urlopem). Kupując używany czujnik, mam pewność co do jednego - że ma nalatane tyle co mój i nie wiem kiedy zdechnie. Kupując nowy, mam pewne że pożyje kolejne 150 tys. km. Edytowane 12 Stycznia 2015 przez PawelSalata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 wiesz dawniej w wycieczkę do "cichocinka" brało się zawsze zestaw kluczy młotek i latarkę ale dawniej auta robiły po 100 tys i silnika padał jak był dobrze prowadzony ,,, Warto też pamiętać że zamienniki to cześć jak wiekszość w naszych autach nie jest zbudowany w kosmicznej technologi ... czujnik na wale nie różni się działaniem od licznika rowerowego zasada działania będzie taka sama .. choć wycieczka np do chorwacji po 1500 km ,,w jedną stronę już nam włosy stawia do góry Ja bym tak auto pochwalił że się zepsuło przed a nie wtrakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krajesiak Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Miałem podobny problem. Czujnik (oryginał) kosztował mnie około 130zł na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziki050112 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 wymieniłem czujnik i nadal nie odpala ? Co to może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 a kasowałeś błędy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziki050112 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 jeszcze nie dopuki nie usunę to nie odpali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 raczej powinien odpalić a masz jak np sprawdzić stary czujnik opór jego i nowego czy przypadkiem wiązka albo wtyczka nie padła ew sprawdzić kompresje czy przypadkiem coś z rozrządem nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicity Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 a nie pomyliłes czujnika wału z czujnikiem wałka? bo z uszkodzonym czujnikiem wałka auto odpala... a wału niestety juz nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 jedno będzie camshaft a drugie crankshaft ... wałek--- wał .. ale pisał że wie gdzie jest i wymienia na wale wiec ,,cholera wie moze gdzieś zjadło kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 a nie pomyliłes czujnika wału z czujnikiem wałka? bo z uszkodzonym czujnikiem wałka auto odpala... a wału niestety juz nie U mnie uszkodzony był czujnik położenia wału korbowego, ale auto odpalało. Ale tylko zimne, czujnik kompletnie umierał, jak się rozgrzał silnik, wtedy wyrzucało błąd, ale auto jechało dalej. Jak zgasiłem silnik nagrzany, nie odpalił przez godzinę, zanim nie ostygł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toxicity Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 mi na trasie padł czujnik wału, i było jak u Pawła, na szczęście czujnik wałka jest identyczny, podmieniłem i spoko dało sie jeździć. wywalało błąd, auto dłużej kręciło ale smigał. Przejeździłem tak 3 miesiące i przestało wywalać bład, a auto odpala normalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi