colins Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Świerszcz może pochodzić z obudowy filtra powietrza, która znajduje się właśnie z prawej strony komory silnika. Niestety cała obudowa wraz z rurami dolotowymi składana jest na plastikowe zatrzaski i po jednej czy dwóch wymianach filtra powietrza potrafi się poluzować i świerszczy. Widziałem na jakimś zagranicznym forum QQ, że ludki radzą sobie z tym w ten sposób, że ściągają wszystko do kupy trytytkami zaciskowymi lub nawet skręcają dodatkowymi wkrętami w newralgicznych miejscach. Za kilka lat ten samochód chyba cały będzie się trzymał jedynie na trytytkach. Stycznik jak to nazwywasz, to może być odgłos dochodzący z przepustnicy (też umiejscowienie się zgadza, bo to mniej więcej na środku silnika) - francuskie przepustnice elektryczne, ze swoimi serwomotorkami mają to do siebie, że stukają, a nawet potrafią piszczeć jak to miało miejsce w Megance, którą kiedyś posiadałem. W QQ też to mam - przy gwałtowniejszym wciśnięciu gazu potrafi sobie stuknąć. Gratuluję słuchu, bo nie wszyscy potrafią wyłapać ten dźwięk wśród masy innych dochodzących z komory silnika. Nie przejmować się, jeździć i raczej zająć się pukaniem żony (czy kogo tam preferujesz), a nie przepustnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Auto odebrane - oczywiście nic nie słyszą na przejażdżce, a odczyt błędów nic nie wykazał. Jeździć dalej - jak się pojawi - podjechać. Przy okazji "usterek" - miałem regulację opadniętych drzwi kierowcy i nasmarowanie lusterka kierowcy - bo coś pod koniec otwierania je na moment przytrzymało. A więc w drogę... w ostatni rok gwarancji fabrycznej.. potem już tylko w lata "przedłużonej" - więc na razie luzik. Przy okazji zapytałem czy da się na gwarancji zgłosić skrzypienie wnętrza - bo zima nadchodzi i znów będzie mnie brała krwiuca związana z skrzypieniem tunelu środkowego od samego faktu, że tam jest. Trochę się uśmiechnął - ale powiedział, że jak przypiździ i będzie skrzypieć - podjechać zobaczą. colins - pukanie (własnej) żony to jak jedzenie codziennie kotleta schabowego... z czasem nie może już smakować jak kiedyś... .... dobrze więc, że są jeszcze jadłodajnie na mieście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 28 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Dobrze, że Pani Karminadelowa tego nie czyta, a sumie jeszcze lepiej, że moja nie czyta tego co ja piszę. Bo znowu miałbym szlaban na komputer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Prędzej miałbyś spanie gdzieś w kącie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
THERG Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Witam Panów serdecznie Ostatnio podczas jazdy QQ przy temperaturze około 0o C i na zimnym silniku odezwał się irytujący dźwięk świerszcza. Jechałem sam więc w nerwach kieruje jedną ręką patrząc na drogę a drugą ręką dotykam rożne miejsca w celu wymacania co to do cholery świerszczy. Aż tu nagle dotykam osłony przeciwsłonecznej (tak tej klapki nad głową) i przestało brzęczeć, nie dotykam - brzęczy, dotykam - nie brzęczy. Wygląda na to że to osłona przeciwsłoneczna od pasażera, przynajmniej w moim modelu. Może komuś pomogłem. Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vendetti Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Świerszcz może pochodzić z obudowy filtra powietrza, która znajduje się właśnie z prawej strony komory silnika. Niestety cała obudowa wraz z rurami dolotowymi składana jest na plastikowe zatrzaski i po jednej czy dwóch wymianach filtra powietrza potrafi się poluzować i świerszczy. Widziałem na jakimś zagranicznym forum QQ, że ludki radzą sobie z tym w ten sposób, że ściągają wszystko do kupy trytytkami zaciskowymi lub nawet skręcają dodatkowymi wkrętami w newralgicznych miejscach. Za kilka lat ten samochód chyba cały będzie się trzymał jedynie na trytytkach. Stycznik jak to nazwywasz, to może być odgłos dochodzący z przepustnicy (też umiejscowienie się zgadza, bo to mniej więcej na środku silnika) - francuskie przepustnice elektryczne, ze swoimi serwomotorkami mają to do siebie, że stukają, a nawet potrafią piszczeć jak to miało miejsce w Megance, którą kiedyś posiadałem. W QQ też to mam - przy gwałtowniejszym wciśnięciu gazu potrafi sobie stuknąć. Gratuluję słuchu, bo nie wszyscy potrafią wyłapać ten dźwięk wśród masy innych dochodzących z komory silnika. Nie przejmować się, jeździć i raczej zająć się pukaniem żony (czy kogo tam preferujesz), a nie przepustnicy. Co do obudowy filtra powietrza to łapie ja w jednym miejscu na ciepły klej i już się nic nie telepie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 W poniedziałek miałem przegląd. Potem cały tydzień nie jeździłem Qashqaiem. Dzisiaj dużo jeździłem i ani razu nie było świerszcza. Może faktycznie tak jak piszecie związane jest to z filtrem powietrza i wymieniając go - coś przypadkiem lepiej dopięli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_1998 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 W poniedziałek miałem przegląd. Potem cały tydzień nie jeździłem Qashqaiem. Dzisiaj dużo jeździłem i ani razu nie było świerszcza. Może faktycznie tak jak piszecie związane jest to z filtrem powietrza i wymieniając go - coś przypadkiem lepiej dopięli. Albo kapciem ubili owada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi