Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Mikrostyk zamka w klamce

figlero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam uszkodzony mikrostyk zamka w klamce (próba włamania). Gdzie dokupić taki mikrostyk i jak go wymienić. Obszukałem na Allegro i znalazłem jedno ogłoszenie gdzie klient sobie winszuje 150 zł za sztukę (nie dopytałem już czy to jest ze szczerego złota). 

Pozdrawiam

figlero

Cześć nie spotykana na rynku wtórnym, dlatego cena jest wysoka. Zasada jest taka, że zanim zaczniesz szkukać po Allegro itp. zapytaj w ASO. Czasem można się zdziwić ;).

Raczej paść trupem,jak spytałem o microstyk do micry(swego czasu)

Dzięki za porady. Zadzwoniłem do ASO i już teraz wiem ską ta cena. Otóż w serwisie ten mikrostyk kosztuje 149 złotych. Wszystko jasne. Jednak jestem przekonany, że jest to jakiś normalny mikrostyk, których cena oscyluje w okolicach 10-15 zł tylko aby to sprawdzić muszę go po prostu wymontować (zdjąc tapicerkę drzwi, wyciągnąć klamkę, wyjąc mikrostyk czyli to co z niego zostało) i zobaczyć. Takie mikrostyki są montowane w wielu autach (Toyoty, Renault....). Zaczekam do wiosny, żeby się tym zabawić.

Pozdrawiam

figlero

• 7 miesięcy temu...

Wracam do tematu mikrostyku otwierania klapy tylnej . Otóż od jakiegoś czasu zauważyłem, że w czasie otwierania po dotknięciu przycisku coś się klei. Gdy przyjrzałem się z bliska zauważyłem, że osłonka gumowa  jest popękana. Sam przycisk działa dobrze. Z tego co piszecie część nie do kupienia. Tym bardziej, że u mnie wszystko działa. Dla samej gumki nie będę wdawał 180 zł. Jednak zniszczenie osłonki może powodować dostawanie się wilgoci i w konsekwencji zepsucie. Może ktoś ma namiar na w miarę tani mikrostyk lub jakiś patent na naprawę osłonki gumowej? Spróbuje sam na dniach rozebrać i zobaczyć czy można coś z tym pokombinować. Nie w tym temacie się wpisałem tu jest o klamce, u mnie w klapie . Ale niech już zostanie

Wracam do sprawy przycisku (mikro przełącznika) tylnej klapy. Dzisiaj rozebrałem, żeby obejrzeć ja to wygląda. Kupienie tej części graniczy z cudem. Gdzieś tam w archiwum allegro był taki do kupienia. Po krotce napiszę jak się do niego dostać. Może się przydać innym.

1. Zdjąć obudowę klapy ( jest na zaczepy).

2. Odkręcić cztery śruby i dwa zatrzaski którymi jest mocowana listwa osłonowa  mikro przełącznik  i oświetleniem tablicy        rejestracyjnej i odpiąć przewód.

3. Odkręcić cztery wkręty plastykowej obudowy oświetlenia tablicy rej. i mikro przełącznik.

4. Wypchnąć delikatnie naciskając na wąsy mikrostyk i odpiąć przewód.

I to wszystko 10 -15 min roboty. Składamy  w odwrotnej kolejności.

Rozebrałem dlatego, żeby obejrzeć dokładnie jak wygląda ten element ewentualnie spisać jakiś numer. Może udałoby się zaadaptować podobny. 

Sam przycisk jest sprawny tylko osłaniająca go gumka już pęka na około. Można by odkleić gumkę i dać podobną nową, tylko boję się niechcący zepsuć. Jak nie uda mi się kupić tanio używanego będę  kombinował. Chyba, że serwisy mają taką rzecz (pewnie za odpowiednią cenę).

Wrzucam kilka fotek do całości.

Z ostatniej chwili. Na allegro do Qashqaia gościu chce 120 zł. Z fotki widać, że taki jak do Notka. Drogo. Trzeba szukać dalej.

post-50407-0-15416300-1440529588_thumb.jpg

post-50407-0-49325500-1440529600_thumb.jpg

post-50407-0-21180200-1440529616_thumb.jpg

Skoro tak trudno znaleźć a jak już jest to za niebotyczne pieniążki to przecież można zaimprowizować pseudo mikrostyk. Najprostszym rozwiązaniem było by dopiłowanie z plastiku lub sztywnej, co dało by zarazem uszczelnienie, gumy elementu wielkości tej gumowej osłony oryginalnego mkikrostyku a w nim centralnie wykonać otwór na włącznik impulsowy, ot choćby taki;

http://allegro.pl/wlacznik-przycisk-elektryczny-sygnalu-12-24v-5a-i5406793441.html

Przecież ten mikrostyk to coś na wzór kontaktronu tyle że dotykowego, więc można dowolnie kombinować w zależności od inwencji twórczej i dostępnych materiałów i części.  Obejrzałem sobie tenże mikrostyk u siebie w aucie i na upartego można było by próbować dobrać dwie warstwy odpowiedniej grubości gumy, dociąć ją na odpowiedni wymiar skleić mocując wewnątrz oryginalne styki i zamocować w aucie. 

Lub można próbować może tu coś pozyskasz; Zadzwoń pod numer 506982330, drugi numer 693152109 i e-mail cezar.n@onet.pl, adres Wygnanów 148, 21-306 Czemierniki, firma AUTO-NISSAN Części Samochodowe Cezary Nieznajek.  Facet rozbiera Nissany i jest bardzo kompetentny co do wiedzy o tych autach z podziałem na roczniki nawet. Zamówione części w rozsądnych cenach wysyła kurierem pod dowolny adres. (Nie za bardzo odpowiada na e-maile, nie ma czasu ich przeglądać, lepiej dzwonić)

Wszystko się zgadza. Można dorobić nie ma problemu, ale to nie będzie to. Sam mikrostyk działa dobrze, tylko  osłaniająca go gumka zestarzała się. Dla samej gumki dawać taką kasę. Dzwoniłem do tego gościa z Czemiernik, przyznał, że to jest dość droga rzecz i zaśpiewał 100 zł. Z kolei na allegro namierzyłem kompletną listwę(blendę), którą sprzedawca wycenił na 80 zł. Samego mikrowłącznika nie sprzedaje. Jak do niego dzwoniłem zastanawiał się skąd te wysokie ceny dla tak małego używanego elementu? Na razie mi się nie spieszy, poczekam, poszukam, albo przykleję jakąś nową gumkę i będzie dobrze.

Twoja wola Panie, ja bym używał dopóki się nie zedrze całkiem guma a potem dorobił bym we własnym zakresie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...