preston81 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 hej jako ze moj kolega ma problem (ponoć) z 1 biegem nie zawsze wchodzi , sprzeglo nowe , wysprzeglik tez kilka dni temu wymieniona poduszka pod silnikiem ta przy skrzyni ale bez zmian , olej w skrzyni świeży jakis czas temu stracil wsteczny i okazalo sie ze mechanik ustawial/ poprawiał jakies blaszki jakie i gdzie nie wiem .. ale pomoglo i wsteczny działa bez problemu co jeszcze moze powodowac problemy z biegami tj konkretnie 1 bieg wchodzic wchodzi zawsze ale kolega opowiada że jak by o coś zahaczał a następnym razem płynnie konkretnie wciska sprzeglo wrzuca 1 i czuje ze cos haczy , wciska ponownie mocniej i jest ok nie wiem jak mozna wciskac sprzeglo mocniej niz zwykle ale ok cięgna ?? wybierak? jakieś pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Jeśli wciskając drugi raz sprzęgło bieg wchodzi, można się zastanowić nad odpowietrzeniem układu wysprzęglika. Jak w zapowietrzonych hamulcach - podpompujesz i hamują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 dzięki za podpowiedz bedzie to sprawdzone , bo jest tak jak piszesz haczy cos przy 1x a za 2x masło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ewentualnie sam wysprzęglik pada. A pierwszy i steczny bieg jako pierwsze dają znać o problemach ze sprzęgłem i resztą tego układu. Jak w Micrze kończyło się sprzęgło, nie można było wbić "R". Trzeba było zgasić silnik, wbić wsteczny, trzymać sprzęgło, odpalić silnik i ruszać do tyłu. Jedynka jako tak wchodziła, cała reszta później już bez problemów się zmieniała. Słoneczko w docisku było płaskie, sam docisk mocno przypalony, tarcza wyjechana do nitów. W ostatniej chwili zdążyłem, bo jeszcze chwila a nity porysowałyby koło zamachowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 sprzeglo bylo wymieniane cale sachs a wysprzeglik valeo za mojej kadencji od tego czasu auto zrobilo 30k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Czyli najwyższy czas na jakąś usterkę. W koncu to 1,9 dCi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 jechałem nią dziswszystko fajnie działa ,a le faktycznie jak sie zatrzymasz np na swiatłach wrzucisz na luz to nie zawsze wejdzie jak w masło 1 ale jak redukujesz z 2 na 1 to masło dopiero po zatrzymaniu wrzuceniu na luz jest czasem taki problem ze gałka lekko haczy ale ja w tym nie widze nic strasznego , ale koledze to ponoc przeszkadza a tak to moja byla p12 jest w bdb kondycji tyle ze strasznie ciasna mi sie teraz wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Skrzynia 6-biegowa potrafi haczyć, zwłaszcza jak jest zimno. Ja tutaj też się rozpisywałem swego czasu, wymieniałem olej, założyłem nowe sprzęgło niepotrzebnie... biegi dalej haczą, haczą też te skrzynie chyba w Note'ach i czymś jeszcze... One tak mają, zwłaszcza zimne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 ale olej jest swierzy auto nagrzane czy zima czy lato jak osiagnie temerature jest tak samo moze taka ich uroda , choc kumpel mowi ze tego nie bylo jak ja bral odemnie i ma to od niedawna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.