Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

4x4 w LPG

acidrain
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad instalacją gazową do nissana wd21 V6 3.0l Vg30e. Możecie polecić jakieś komponenty? Co się sprawdza w terenówkach może zna ktoś ten konkretny model silnika pracujący na gazie. Moje oczekiwania od instalacji to głównie: brak negatywnego wpływu na żywotność silnika, na jego osiągi. Wolałbym nie ograniczać zbytnio pojemności bagażnika ale pewnie tu nie będzie łatwo (może butla w pod podwoziem?). Wiadomo, że ekonomia ma znaczenie - Jakie rzędu oszczędności można się spodziewać przy instalacji za 3000 - 4000tys. zł?

za 3000zł nie da rady zrobić V6 (koszty) zbiornik pod spodem pewnie możliwy ale byla by konieczna korekta czegoś obok 

Optima/Tech/Agis/Stag - sterowniki

Barakuda - wtryskiwacze

reduktor - ile to ma mocy i jakie spalanie (zapotrzebowanie na paliwo) 

• Upvote 1

Dzięki Dino dobrze wiedzieć o co pytać. Zbiornik w bagażniku trochę mnie zniechęca ale muszę to przemyśleć. Auto dopiero niedawno kupiłem także nawet nie wiem ile pali benzyny. Poszukam wycen z tym co zaproponowałeś. Czy przy tych komponentach można liczyć na spalanie gazu większe w granicach 20-30% niż benzyny? 

Zakładając, zużycie 14l/100km benzyny i zwiększone o 20% zużycie gazu czyli 16,8l/100km dodając do tego około 1l benzyny przy zimnym silniku to instalacja lpg (koszt 4000zł) zwróciłaby koszta po około 22tys. km.

Być może dobrze liczysz

14 : 100

140 l :1000

1400 : 10000 =  4,3 zł x 1400 = 6020

17 : 100

170 : 1000

1700 : 1000 = 3434

to przy 10 000 masz zaoszczędzone 2586 zł  + drugie 2586===== 5 017 po 20000 km

pb na rozruch jest różnie liczona litr nie wiem jak liczyłeś na z reguły nie pamiętam kiedy lałem ostatnio pb

Na pewno szybciej się zwróci

ja za sekw. wybuliłem 3200 ... zwróciło się po 7-8 miesiącach (ale ja jeżdżę nim codziennie po kilkanaście km)

po pierwsze spalanie benzyny to od 16/100 wzwyż, gazu ok 18/100

a po wtóre ... nie będziesz chciał gasić tego silnika, tak pięknie w uszach gra

obecnie pali duuużo więcej, jeden wtryskiwacz leje jak szalony i wydech mocno perforowany przed sondą

a teraz usiądź wygodnie ... na Motoorkiestrze woziliśmy ludzi w terenie za kasę do puchy

po 42 km miałem już stan sprzed tankowania ... czyli 60/100

ale te 42 km przejechałem w 6 godzin  :thumbsup:

w teren bez LPG nawet nie próbuj się wybierać

Liczyłem, że średnio przy cyklu mieszanym 1l benzyny /100km póki silnik nie złapie temp. Nie wiem jak jest w rzeczywistości ale i tak to nie istotne bo raczej będzie tak jak Lemmy pisze 16l i 18l gazu więc to wyjdzie mniej niż 18tys. Ekonomicznie to wszystko jasne. Pozostaje kwestia umieszczenia butli ;) Lemmy jak to u Ciebie jest rozwiązane?

zapomniałem napisać, że początkowo jeździłem na oponach 225/70 R15 a obecnie na 275/75 R15 ... to ma największe znaczenie, do tego snorkel ustawiony "pod wiatr" ... no i płaskim autom nie odpuszczam

butla

To jest jakaś alternatywa, bo normalnie to miejsce i tak jest nieustawne. Za mniej więcej 2 tygodnie wracam do siebie to odwiedzę kilku instalatorów. Dam znać co konkretnie proponują. Pozdrawiam. 

można montować zamiast standardowego zbiornika + pospawać dedykowany, mały zbiornik na benzynę z KO

w Terrano zbiornik jest osłonięty solidną osłoną i jest umiejscowiony bezpośrednio za tylną osią więc ryzyko uszkodzenia praktycznie żadne

----------------------------------------

2 walce by weszły

tu nie chodzi tylko o moc ale i zapotrzebowanie na gazik :D wg mocy Sharik opedzi to bez problemu ale nie wiem czy dał by radę wg zapotrzebowania 

tak jak napisałem, w terenie zużycie gazu i części trzeba by przez 2 przemnożyć 

W moim przypadku teren: 10% miasto: 40% trasa: 50%  - tak mniej więcej użycie powinno się rozkładać. Zbiornik w miejscu 80l zbiornika to najlepsze rozwiązanie. 20 - 30 litrów benzyny wystarczy, pozostałe miejsce na zbiornik lpg. W bagażniku i tak już mam koło, które na co dzień nie przeszkadza ale czasem owszem.

Daniel, widziałeś mój reduktor ... takiej mocy jest wystarczający w zupełności

Hehe :) przeglądam mapy póki co i już mam kilka tras do sprawdzenia ale to raczej lekki teren. Ciekaw jestem reduktora polecicie lub odradzicie jakiś konkretnie?

reduktor to nie problem zawsze można zmienić albo dołożyć drugi

SZarik ogarnia Ojca 5 cylindrowca 10V 126 KM choć chyba się ubrudził i ma spadki to na po cząku działał bardzo ładnie choć to ciężkie autko

• 3 tygodnie później...

Po pierwszej wizycie w warsztacie lpg. Tak jak doradzaliście i tam dostałem propozycje: stag, barracuda i jeden reduktor cena - 3600zł. Zbiornik w środku wzdłuż bagażnika ok 40l na stelażu jak u Lemmiego. Co do drugiego rozwiązania to mogą to wykonać ale chcą mieć gotowe miejsce na ich zbiornik średnicy około 60cm.Nie ma opcji walca jako zewnętrznego zbiornika lpg. Nie podejmują się zmiany obecnego zbiornika paliwa na mniejszy. Mam w planie odwiedzić jeszcze dwa warsztaty może będę miał do przekazania coś więcej.

cena sensowna i sterownik ogarniesz samodzielnie w razie czego, soft dostępny za free a kabel na alll za 40zł :D do tego zrobili apkę na Androida to i przez fona podejrzysz co się dzieje jak by  co, coć osobiście wybrał bym Techa, no ale to sa szczegóły i tak ważny montaż i strojenie aby silnik służył długo i bezproblemowo :D 

Z tym zbiornikiem to może poszukaj od malucha i by podpasował, bez większych przeróbek, to fi 600 w jakiej wysokości?? 

Sprawdzę tą opcję z gotowym zbiornikiem od malucha. Nie wiem w jakiej wysokości co do tego zbiornika lpg. W miejscu gdzie znajduje się zbiornik paliwa jest około 90cm szerokości między ramą pojazdu, także po odjęciu około 600mm pozostaje niewiele na zbiornik benzyny. Mam jeszcze jeden warsztat lpg do odwiedzenia i wtedy podejmę decyzję. Dzięki za odzew odezwę się jeszcze :)