Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem BRC Sequent 24 P&D Qasqhai 2.0

BarracuDa
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Kupilem Nissana Qashqaia2.0i ktory zaraz po wyjechaniu mial zalozona instalacje w/w.Auto ma w tej chwili 61.000km przeb.
Wyczytalem w instrukcji BRC,ze powyzej 4000obr/min jest automatycznie przelaczane na benzyne ze wzgledu na obciazenie cieplne silnika icon_rolleyes.gif
I mam takie odczucie kiedy wkrecam na obroty to tak juz przy 3500 obr /min jest takie jakby przelaczenie (szarpniecie) zaznaczam,ze na Pb tego nie ma..
Bylem tez dzisiaj u miejscowego gazownika , wyminil filtry i chcielismy podlaczyc kompa ale niestety jest blokada icon_sad.gif
Silnik na wolnych chodzi bdb ale ten problem jest niestety dalej.
Wiec chyba musze jechac na regulacje do gazownika ktory ja zakladal.
Na biegu 1,2 praktycznie jest to nie wyczuwalne jakby nie bylo problemu.Na 4 delikatne szarpniecie.
na 5 i 6 biegu przy mocnym wcisnieciu pedalu gazu (az sie taki przycisk nacisnie) tez tego nie czuje.
Tylko przy normalnym (lagodnym jednostajnym lub naglym przyspieszeniu) jest ten problem zauwazalny,to tak jakbym wlaczyl kompresor od klimy i jest takie szarpniecie i jedzie dalej,ale wrazenie mam wlasnie takie jakby wtryski/wtrysk ktorys nie byl sprawny lub robil przelew. icon_curve.gif

Zrobilem pare fotek i moze wyrazicie swoje zdanie ale jak na moje t troche kable moglby byc lepiej ulozone.

icon_post_report.gif

Poza tym w aucie jeszcze nie bylo wymienianych swiec wiec chcialbym to zrobic , co sadzicie o Iridium Tough DENSO

post-89320-0-90088900-1421996943_thumb.jpg

post-89320-0-58465100-1421996955_thumb.jpg

post-89320-0-56971500-1421996970_thumb.jpg

post-89320-0-90342700-1421997003_thumb.jpg

Niech tylko te zdjęcia zobaczą Dino albo Tofu :D  Wtryski założne tragicznie, strasznie długie wężyki, a miejsca jest sporo, można to było zrobić znacznie lepiej.

Na Twoim miejscu poszukałbym gazownika, który Ci poprawi montaż, bo to jest jedna z podstaw. Dopiero potem zająłbym się strojeniem. I tak jak pisze nice-wawa, na LPG też da się jeździć powyżej 4 tys., warunkiem jest że instalacja będzie wystarczająco wydajna, dobrze założona i dobrze wystrojona.

Co do świec to jakie do tego modelu zaleca producent?

Co do montażu BRC nie chciałem sie wypowiadać bo większość tych instalacji wygląda jak wrzucone pod maskę ale taki urok monterów BRC.

• 1 miesiąc temu...

Za tydz mam termin u tego druciarza,podlaczymy kompa i zapytam go czy jeszt zadowolony ze swojej pracy.

Panowie : Czy jesli skroce przewody od listwy wtryskowej do kolektora to musze skalibrowac czasy wtryskow? Przewody ktore mam to 27cm.. i nie wydaje mi sie aby wszystkie byly rowne , planuje skrocic o 10 lub 12 cm. Troche na mechanice sie znam przynajmniej tak jest na swiadectwie a z braku zaufania do niemieckich druciarzy sam chcialbym skrocic przewody oraz inaczej umiejscowic listwe oraz uporzadkowac kable...

Jesli jednak kalibracja wchodzi w gre to odpuszczam temat bo o tym pojecia nie mam.

Jaki masz reduktor? Jak Geniusa 1200, to po takim przebiegu będzie za słaby do tego silnika.

Jesli dobrze to odczytalem to jest tam napisane Genius 1500 mbar

Edytowane przez BarracuDa

To powinno być ok. Może się okazać, że poprawna regulacja rozwiąże problem.

Edytowane przez ulisses

Puki nie zadzialam to sie nie przekonam ale cos mi mowi,ze dlugosc przewodow powoduje zapetlanie a i nie jestem pewien ,ze w obecnym stanie ich dlugosc jest taka sama a taka byc powinna.

Jesli chodzi o regulacje BRC to zauwazylem ,ze to chyba ciezki temat ? ;)

• 2 tygodnie później...

BarracuDa - jak sobie sam nie poprawisz, to nikt Ci tego porządnie nie zrobi. Ja miałem u siebie kilometrowe wężyki, reakcja na gaz tragiczna i spalanie też. Sam sobie poskracałem wężyki i przerzuciłem wtryski - teraz są poprawnie bo pionowo. Co więcej sam też sobie wyregulowałem instalację - jest o niebo lepiej. Zresztą Dino widział jak u mnie były złożone wtryski.......

:whistle: Jestem po regulacji i wszystko wrocilo do normy ;)  

Jesli dobrze zrozumialem to Cisnienie bylo za slabe do tego panowie ktorzy zakladali (druciarze) sygnal pociagneli z cewki a nie (jak byc powinno) z czujnika walu (lub walka rozrzadu? tego nie pamietam)..
Narazie jest tak jak bylo czyli sygnal z cewki ale za jakis czas (moze lipiec) umowie sie ponownie w Szczecinie (tu moge smialo polecic Krzyska ktory zna sie tylko na BRC)na poprawienie estetyki oraz podlaczenie sygnalu z walu.
Ogolnie zauwazylem ,ze auto juz mniej spala i wkreca sie lepiej na obr,nie trzesie tez na wolnych obr ;)

A moze ja cos poyebalem.... :rofl:

Faktem jest to ,ze problemu brak :punk:

Teraz brakuje estetyki pod maska ale to z czasem sie ogarnie ;)

Puki nie zadzialam to sie nie przekonam ale cos mi mowi,ze dlugosc przewodow powoduje zapetlanie a i nie jestem pewien ,ze w obecnym stanie ich dlugosc jest taka sama a taka byc powinna.

Jesli chodzi o regulacje BRC to zauwazylem ,ze to chyba ciezki temat ? ;)

długość nie - prędzej ciśnienie ...

ale skoro pisałeś że poprawili i podnieśli ciśnienie by było lepiej o to też jest tak sobie ,,,

Bo idealnie dobrana instalacja a wł reduktor powinien mieć spadki jak najmniejsze

długość nie - prędzej ciśnienie ...

ale skoro pisałeś że poprawili i podnieśli ciśnienie by było lepiej o to też jest tak sobie ,,,

Bo idealnie dobrana instalacja a wł reduktor powinien mieć spadki jak najmniejsze

Moglbys jasniej ? ;)

BRC to dobra instalacja wiele osob tak mowi ale jeszcze wiecej osob nie chce sie podjac jej insalacji/ regulacji  przynajmniej takie odnosze wrazenie.