Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[T32] vs reszta świata

perkozek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mój szwagier ma Legacy w dieslu i jeszcze jezdzi i nawet bardzo sobie chwali,po miescie (Wawa) 8l /4x4 manual.

Co do T32 to bardzo mi się podoba i z niecierpliwością czekam na recenzje 2.0dci AWD/Automat .

Też tak sądzę - ja uważam, że Outback to samochód kompletny. Jest to dla mnie samochód praktycznie idealny.

Żeby nie było - X-Trail jest dla mnie idealny w wersji T31, nawet bardziej niż Subaru.:) Pisząc o Outbacku mam na myśli obecną sytuację, tj. skierowanie oferty producentów do rosnącej grupy posiadaczy licencji fryzjerskiej, ups, barbera. ;)

Gdybym miał wybierać między X-Trailem(T32) a Foresterem(IV), to wybrałbym Outbacka.:)

Forester:

240 KM przy 5600 obr/min

350 Nm przy 2400-3600 obr/min

Przyspieszenie 7.5 s

Outback 2.5:

175 KM przy 5800obr/min

235 Nm przy 4000obr/mn

Przyspieszenie 10.3 s

Spalanie podobne w obu autach

Cena Outback wyższa (przyczynia się do tego akcyza)

Outback większy i bardziej komfortowy ale z tym silnikiem trochę zbyt ospały

post-68980-1454486184,2427_thumb.png

Z outback'iem Subaru poszlo po bandzie. 2 typy silnikow !!!. Czyli outback skonczyl sie na modelu III. Bylo w czym wybierac. I tak jak myslalem, ze kolejnym autem bedzie wlasnie outback, tak teraz przymierzam sie jednak do Forestera. Choc wolalbym outbacka.

Mala byla I i II. III juz jest sporo wieksza a IV to spore auto. Zwlaszcza w porownaniu do II i I. U mnie na parkingu stala IV i Duster obok siebie. Iv wydawala sie optycznie sporo wieksza

Oj tam.. od razu mały. Zewnętrzne wymiary podobne do T31. Na rysunku (sorki za dzwonek ) porownanie do T31 i XC60post-68980-1454516527,8669_thumb.png

Edytowane przez marcinok

Ta aplikacja nie jest miarodajna, nie zachowuje proporcji, czyli fajnie ale z rzeczywistością ma to mało wspólnego.

Edytowane przez karibox1

• 4 miesiące temu...

W mojej skromnej ocenie to ten Ford to ciekawa alternatywa. ..

http://mobile.autokult.pl/27252,nowy-ford-edge-2016-na-polskim-rynku-cennik

Gdyby nie cena ....ale za to wygląda rewelacyjnie z każdej strony

• 6 miesięcy temu...

No cóż...myślę, że to prawda..

Patrząc na auta używane to za taką kasę nie kupisz tego wszystkiego u jakiekolwiek konkurencji!

A co do samej marki nissan.. to Mimo tego ,że powinienem jeździć inna marka to raczej nikt mnie nie przekona zmiany.. Nissan może nie jest piękny ale jest tani i bezawaryjny!

• 1 miesiąc temu...

Bardzo dobre porównanie jest tu:

Takie porównania sa w nie wielkim stopniu wiarygodne.

Jak zachowuje sie dane auto w pokazanych warunkach w 90% zależne jest od tego kto siedzi za kierownicą a w mniejszym stopniu cechy auta.

Takimi porównaniami mozna  potencjalnych nabywców wprowadzic w bład.

X-Trail wypadl blado przy Subaru. Za to "koledzy" za wschodnia granica pokazali "prawie" niemożliwe. Tak wiec powyższe porównanie wychodzi mało wiarygodnie znając możliwości samochodu i kierowcy - porównanie obydwu filmow.

Wydawalo mi się, ze z tak prostymi warunkami X-Trail pradzi sobie a tuaj wyszlo to kiepsko -może faktycznie wina kierowcy.

Inny ciekawy filmik o ile ktoś nie widział :)

Edytowane przez juras2017

Osobiscie nie neguje ,ze Forester ma zdecydowanie najlepszy napęd 4X4 z pokazywanych aut.

Ale jako kierowca ,ktory autami z napedem na 4 koła jeżdzi  juz sporo lat to patrząc na w/w filmiki porównawcze uważam za mało miarodajne i mogace potencjalnego nabywcy mocno wyprowadzic w pole.

Jak auta sobie radziły w pokazanych warunkach  najwiecej zalezało od kierowcy a nie walorów trakcyjnych danego modelu.

P.S.

W tamtym roku jadąć T31 po podmokłej łące nadwarciańskiej z trudem ale dojechałem do celu.

Znajomy jadący za mną zaraz Toyota LandCruiser ogrzązl na dobre w połowie tej drogi.

Jakby ktos z boku nakrecił wtedy filmik to wyszłoby ,ze X-trail ma lepszy naped od Toyoty.

Toyota zagrzebała sie dlatego ,ze kierowca Toyoty jeździł nią głównie po asfalcie i po prostu nie wiedział ,ze przynajmniej powinien  wyłaczyć  przed wjazdem na błotnista droge kontrolę trakcji.To juz wystarczyło..

A ilu jest tak na prawdę innych uzytkowników ,ktorzy pojecia nie mają po co  jest wyłacznik kontroli trakcji i kiedy ja powino sie wyłaczyć??

Pomijam juz inne ,istotne aspekty jazdy w ciezkim terenie np. wybór biegu ,operowanie gazem,sprzęgłem ,wykorzystywanie  momentu obrotowego,itp

Edytowane przez piotrek3

Takie porównania sa w nie wielkim stopniu wiarygodne.

Jak zachowuje sie dane auto w pokazanych warunkach w 90% zależne jest od tego kto siedzi za kierownicą a w mniejszym stopniu cechy auta.

Takimi porównaniami mozna potencjalnych nabywców wprowadzic w bład.

Jednak myśląc takimi kategoriami nic byś do niczego nie mógł porównać. Zawsze będzie czynnik ludzki. Film doskonale pokazuje że nawet w lekkim terenie stały napęd na 4x4 ma dużą przewagę nad dołączanym. Jazda no muldach pokazuje że inteligentny napęd potrzebuje jeszcze inteligętnego kierowcy... T32 sobie z tym nie poradził i to jest fakt.

Być może T32 nie poradzil by sobie a może i poradzil ...

Na pewno kierowca w tym T32 nie poradzil sobie z tym - i to jest fakt.

Na filmikach od Ukraincow widać, ze mozna sporo zdzialac z T32 ale trzeba jednak miec tez umiejetnosci -to tez jest fakt.

Ja prawdopodobnie legl bym tam i to tez jest fakt ;)

Generalnie abstrahując od innych cech pojazdów to Subaru prowadzi się zdecydowanie lepiej od Nissan'a.

mam inne zdanie, o ile w terenie może Subaru wygrywa (nie wiem nie jeździłem w terenie tymi autami) o tyle na drodze to T32 jest dużo lepszy i przyjemniejszy. Subaru jakoś jest twarde, podskakuje, mało komfortowe , jak wóz drabiniasty  

Być może piszecie o dwóch różnych Foresterach. Trzeba brać pod uwagę że Forester w wersji  XT z silnikiem 2.0 dit ma inne zawieszenie niż w wersji wolnossącej czy diesel. Co jest zaletą każdego forestera to nisko położony środek ciężkości (silnik Boxer) przez co jeździ się nim naprawdę przyzwoicie a w wersji XT to już jest bajka... 240km, stały napęd oraz naprawdę bardzo dobre zawieszenie + wyciszenie (w wersji po faceliftingu) i to jak patrzę teraz w wersji najbogatszej za 150tys (2016). Trochę brzmi jak reklama ale Forester to naprawdę bardzo dobre auto a czy lepsze od Xtrail T32 to już każdy musi sobie sam odpowiedzieć... dla mnie odpowiedź jest prosta choć uważam że T32 jest również bardzo dobrym autem i zwłaszcza w wersji 1.6 (benzyna i diesel) w bardzo dobrym stosunkiem jakości do ceny... przy 2.0 dci niestety już jest "trochę" gorzej.

Forester z awd tak jak i inne subaru nie ma stalego 4x4 w zestawieniu z cvt. Prawdziwe subaru ze stalym 4x4 zostaly tylko w manualu

Co prawda Forester + CVT nie ma cetralnego mechanizmu różnicowego jak w manualu ale ma sprzęgło wielopłytkowe i napęd trafia na obie osie również non stop i rozłącza go tylko alarm wysokiej temperatury. Jest więc stały napęd jest.