mireck Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Witam was, Tak się zdarzyło że stałem się nowym posiadaczem Nissana Primery P11.144 w wersji Kombi z 2000 r. Samochodzik fajny, od razu mi się spodobał, ale no już nie pierwszej młodości, więc trzeba go trochę podreperować Autko 15 letnie więc jest kilka rzeczy do zrobienia. Na pewno tył zawieszenia. Nisko siedzi, strasznie nisko. 60 cm. Przód 64 cm. Podłoga była konserwowana 2 lata temu w bdb stanie. Jeśli chodzi o silnik to na 90% do zrobienia uszelniacz wałka rozrządu bo w jego okolicy jest lekki wyciek. Oraz jeszcze kilka rzeczy. Przy zakupie nie zwróciłem uwagi na taką głupotę ale roleta bagażnika jest za krótka.. :facepalm: Jakby ktoś miał do odsprzedania używkę to szukam. I teraz pytanie poniewąż nie jestem jakimś majsterkowiczem wybitnym, więc raczej samemu to za dużo nie zdziałam plus to moje 1 autko więc doświadczenie żadne. Szukam jakiegoś dobrego warsztatu z trójmiasta w którym mojego nissana mechanicy doprowadzą do fajnego stanu, a przy okazji nie naciągną na ceny z kosmosu. Kilka części dostałem od poprzedniego właściciela już, kilka do kupienia. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Co do warsztatu to nie pomogę ale wygląda mi na to że zawieszenie jest obniżone podniósł bym sam tył , a dodatkowo napisz jaki masz silnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 pogadaj z @ulisses-em lub @kejno są z 3miasta może znają kogoś albo sami pomogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireck Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Co do warsztatu to nie pomogę ale wygląda mi na to że zawieszenie jest obniżone podniósł bym sam tył , a dodatkowo napisz jaki masz silnik ? Dokładnie, akurat stoi ciut załadowany więc jak się rozładuje to 1 cm w góre. No ale dobrze by było podnieść tak z 5-6 cm, bo jak mi wejdzie w auto 5 osób plus jakieś bagaże to chyba będę szorował po ulicy. A Silnik SR20DE. pogadaj z @ulisses-em lub @kejno są z 3miasta może znają kogoś albo sami pomogą Dzieki wielkie zaraz pisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 auto zagazowane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 To na tył kolumny od P12 ulisses ci pomoże bo u siebie przerabiał ten temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireck Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) Zagazowane. Co do tematu podniesienia autka słyszałem, czytałem. Nie za bardzo wiem od której strony się za to zabrać, więc na pewno z pomocy z chęcią skorzystam Edytowane 2 Lutego 2015 przez mireck Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Zagazowane. no to nie zapominaj, że już teraz jest dość ciężki bagażnik bo siedzi duża butla, miałem tak samo, możesz spróbować wsadzić gumy w sprężyny aby się tak nei uginały, ja tak miałem i było OK, kolega co kupił to zrobił dystans pomiędzy nadwozie a kolumnę i też było spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireck Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 no to nie zapominaj, że już teraz jest dość ciężki bagażnik bo siedzi duża butla, miałem tak samo, możesz spróbować wsadzić gumy w sprężyny aby się tak nei uginały, ja tak miałem i było OK, kolega co kupił to zrobił dystans pomiędzy nadwozie a kolumnę i też było spoko No na zdjęciach widać jak siedzi. Butla 51l. Leż koło zapasowe troche żelastwa 2 opony i jakieś duperele. Troche waży. No 65-66 cm będzie optymalne. Zobaczymy. Możliwe że zainteresuje się wymianą kolumn z p12. A jakie gumy wsadziłeś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 https://www.google.pl/search?q=gumy+w+spr%C4%99%C5%BCyny&newwindow=1&espv=2&biw=1366&bih=681&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=ndvPVLeqMIurU6v7g-AK&ved=0CB8QsAQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireck Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Na pewno pomyślę nad takim rozwiązaniem jakby kasy nie stykało na wymiane kolumn z p12. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Może po prostu ktoś kiedyś założył springi od HB albo sedana do tego kombi. A do kombi są ciutkę inne - trochę grubsze. Jak miałem WP11.144 to miałem dedykowane kombi i były spoko, a też zagazowana i często bagażnik załadowany. No, ale to może moje subiektywne opinie Bo generalnie to ulisses pakuje wyżej - kolumny od p12, a ja do aktualnego hatchbacka Eibach -30mm. Tak więc potrzeby są różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireck Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Tył mi lata więc amorki nowe na pewno będę no i sztywniejsze sprężyny. Bardzo możliwe że są teraz od HB lub Sedana. Jak wróce z warsztatu napiszę co i jak Takze w warsztacie mi policzyli 2040 zl za wymiany.wahacz 390 z wymiana. 4 Tuleje wahaczy po 140 bodajze. Wymiana oslony przegubu przegubu 50. Czujnik absu 160 z wymiana. Jeszcze kilka rzeczy. Tak sie zastanawiam czy nie za drogo niektore elementy? Mam dac znac dzis do 16 czy cos robimy. Myślę intensywnie czy coś robić, bo jakby mi ktoś mógł zrobić to za 500-600 mniej to bym mial akurat na wymiane kolumn i rejestracje z podatkiem. I wszystko bym domknal w 2 tys. Ja się średnio znam. Dlatego się zastanawiam czy nie za dużo? Samochod stoi w auto bejuku. Jakby ktos mógł pomóc jakoś będę dłużny. Proszę o rady.A jeszcze tam łącznik stabilizatora tył z osłguma chyba 2 szt. 260. Jakos tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Możesz sobie porównać ceny części z allegro i tych co mechanik zaproponował jak masz listę co trzeba wymienić. Jak tanio zrobić to wahacze slr góra ,dół 4 szt -coś około 500 zł wyjdzie za komplet a nie żadne tuleje się bawic , kolumny tylne od P12 w dobrym stanie za komplet można wyrwac za 150 zł ,osłona przegubu 30 zl ,łacznik szt 50zł używany czujnik na allegro można wyrwac za 50 zł jak i za 50 zł kupić nowego chińczyka , amortyzatory jak chcesz nowe to jakas kayaba z allegro za 125 zł szt na przód policz sobie reszte, pamiętaj też że mechanicy też zarabiają na cześciach . Jak dla mnie co dużo sam robię przy aucie to podali ci cenę bardzo wysoką , pół wartości twojego auta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kn Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Na moje też trochę przydrogo. Z tym, że już może trochę patrzę inaczej - robiąc samemu, a kupując tylko części, które trzeba. I tak jak pisał poprzednik zarabiają na częściach i na robociźnie. No i chyba trafiłeś do "wykafelkowanego" warsztatu A byłeś w ogóle na stacji diagnostycznej aby stwierdzić co wogóle do wymiany jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 No i chyba trafiłeś do "wykafelkowanego" warsztatu dobre :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireck Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 Na to niestety wychodzi, raz skorzystałem i więcej tam nie wrócę. Poszukam w obrębie trójmiasta kogoś kto będzie uczciwie robił za uczciwą cenę. Najlepiej mieć znajomego bo to zawsze nawet inaczej się rozmawia, czyt masz zaufanie do takiej osoby. Dopiero wchodzę w ten światek (czyt. Pierwsze wlasne auto) więc też będę powoli uczył się sam grzebać przy nim. Bo jak to mówią, jak coś ma być zrobione pożądnie to trzeba to zrobić samemu. no ale teraz nie mam czasu za bardzo na zabawe z wymianami samodzielnymi, bo auta potrzebuje do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi