WuWojtas Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 A ja dałem radę z 4 rowerami na hak. Wcześniej w innym aucie woziłem na dachu, ale to jest duży kłopot z załadunkiem i strasznie niewygodnie podczas jazdy. Ten bagażnik na hak mam odchylany do tyłu w razie potrzeby dostępu do bagażnika, a podczas jazdy to tylko trzeba uważać przy parkowaniu bo bardzo nadrzuca tyłem. A na dach dam starego boksa Interpack, chociaż w zeszłym roku we czwórkę zmieściliśmy się tylko do bagażnika. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Fajnie ... to jest najlepsze rozwiązanie na przewożenie rowerów - też tak wożę ale 2 . I b.dobrze ,że masz "czym"(160KM) to wszystko "dżwigać " ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klimekpl Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) super - o znalazłem chyba masz coś takiegohttp://sklep.cubik.pl/sklep/p-2753-Bagaznik_na_rower_THULE_EuroClassic_G6_929_+_ekrany_termiczne_-_na_3_rowery jako masz hak - standardowy ten oryginalny co jest w akcesoriach?czy po zamocowaniu całość jest stabilna nie kiwa się na boki i czy nie jest kolizyjna z lakierem:) zawsze się bałem że to na zakrętach się przekręci;/ Edytowane 28 Marca 2015 przez klimekpl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WuWojtas Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Hak mam oryginalny montowany przed zakupem w aso od Thule demontowalny. Na uchwycie masz regulację siły zacisku do haka, i jak ustawiłem na granicy mojej siły abym tylko mógł zapiąć, to nic na boki się nie ruszało, przejechałem ponad 400km bez żadnej korekty. Rowery trzymają się z daleka od auta i uchwyt też nie szkodzi lakierowi rowerów. Tylko błotniki i inne "ruchome" elementy zabezpieczyłem dodatkowo trytytkami A sam bagażnik rowerowy to Thule na 3 rowery z dostawka na 4-ty, nie pamietam rylko jaki to model ale naprawdę polecam. Na dach to tylko box, a i tak z drabiny trzeba go zapełniać Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaad Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Ja mam Thule euroway 2 i jest super. Żadnych kolozji z lakierem itp. Tylko w poprzednim qashqaiu wysypały mi się spręzyny tylnego zawieszenia po dłuszym czasie używania. Zobaczymy jak będzie w nowym. Co do pytania o belki dachowe to mam prorack whispbar, teraz to się nazywa poprostu whispbar. Ciche i nisko osadzone, między relingami, i wyglądają świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sph3r3 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Powiedzcie koledzy - co jest bardziej aerodynamiczne - bagażnik na dach czy bagażnik na hak z tyłu ? NP: gdy porównujemy przewóz 4-ech rowerów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszorek Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Wydaje się, że mniejszy opór będzie stawiał bagażnik na hak. Auto powinno być też bardziej stabilne, bo niżej będzie środek ciężkości. Tyle, że 4 rowery to już spore obciążenie na haku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 To i tak bezpieczniejsze rozwiązanie mieć rowery na haku niż na dachu , jeśli chodzi o wagę . Dochodzi jeszcze kwestia poprzeczek nad wszelkimi przejazdami , Qq z rowerami na dachu (qq około 1.6m +rower 1.10m ) robi się wysoko . Aerodynamicznie korzystniej jest mieć za sobą ładunek , tam i tak powstaje tunel pow. na 1.5-2 metry za pojazdem . Ps , wspomniałem o poprzeczkach nad drogami gdyż w Irl nagminnie zarządcy terenów montują to nad wszelkimi wjazdami na parkingi , tereny zielone , markety w celu ograniczenia wjazdu campervanów , nie orientuję się jak teraz ma się to w Pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszorek Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Z legalnością to jest tak, że zależy na jakiego policjanta trafisz. Bo teoretycznie tablica musi być widoczna, ale nie możesz jej zdjąć z samochodu na bagażnik, bo jest integralną częścią auta. Ja w każdym bądź razie mandatu bym nie przyjął, niech policjant kieruje sprawę do sądu. Pewnie większość odstąpiłaby od wypisania kary. A jeśli już, to niech sąd rozstrzyga, który przepis ważniejszy. Firmy sprzedające bagażniki często jako gratis dorabiają dodatkową tablicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Ja też tak twierdzę ... Mam tablicę "dorabianą" z PCV i jak do tej pory nie miałem problemu . Nie wiem jak ktoś pożyczy taki bagażnik i będzie miał np. moją tablicę albo bez tablicy rejestracyjnej? Pewnie mandatu nie ominie . Teraz mi przyszło na myśl: co by było jak zwróciłbym się do Wydz. Komunik. o wydanie tablic dla takiego bagażnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszorek Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Nowy2011 nie wydadzą Ci trzeciej tablicy, nie ma podstawy prawnej. Totalna paranoja. W niektórych krajach (np. Austria) nie ma problemu z dostaniem trzeciej tablicy do bagażnika. Ciekaw jestem jeszcze innej opcji. Czy jeśli się zgłoszę do Wydz. Kom., że zgubiłłem tablicę, to dostanę nową? Później zawsze mogę powiedzieć, że znalazłem albo, że ktoś znalazł i oddał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Ten pomysl troche szalony ale moze byc rozwiazaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszorek Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Gdybyśmy żyli w normalnym kraju, to nie trzeba by było wymyślać takich głupot! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 ...ale czytałem że jakiś poseł już daleko zaszedł z tymi bagażnikami na hak w sejmie i ustawa tuż tuż ! Pytał ktoś jak to jest z tablicami tu ? Otóż idę do sklepu motoryzacyjnego i w ciągu 5 minut robią tablicę za 15€ sztuka , na numer jaki podam . Jeśli chodzi o przyczepy duże czy małe to posiadają numer auta bądź ciągnika który ją ciągnie , musi być jedynie polisa na pojazd wykupiona tzw 3 częściowa obejmująca dowolną przyczepkę/przyczepę. Polisa 1 częściowa jest tańsza o 100-200€ ale jest to samo tzw OC . Bardzo popularne są tu psie budy na hak holowniczy . Czyli na platformie zbudowana jest psia buda i zawieszona na haku , mają to właściciele sporych piesków ,którym szkoda wnętrza auta pobrudzić mokrym psem po spacerze po plaży lub polach . W każdym moto sklepie są światła z instalacją i wtyczką do powieszenia na tymczasowym czymś do holowania lub do zabudowy na przyczepie boksie itp. Słowem wolna amerykanka i ciągle ten kraj mnie zadziwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Niby zieloną wyspą jesteście ... a te pieski to przewozicie "w oparach spalin" za samochodem ? U nas obrońcy zwierząt zrobili by wielki raban ... myszorek Z ta trzecią tablicą to bym nie próbował bo sam wpadłbyś w konflikt z prawem : za kradzież , wyłudzenie i coś tam jeszcze a za te czyny mandat mógłby być "za mały" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 a te pieski to przewozicie "w oparach spalin" za samochodem ? U nas obrońcy zwierząt zrobili by wielki raban ... Nigdy się nad tym nie zastanawiałem czym oddycha taki piesek ? Jak nie zapomnę to cyknę zdjęcie gdy natknę się na coś takiego. Zastanawiało mnie raczej co się z psiakiem dzieje w przypadku najechania innego auta na taki box ? ...no ale wszystko zgodnie z literą prawa więc ja dziury nie będę szukał. Natomiast w 2014 zginęły na drogach Irl 44 osoby i tu stawiają główny nacisk na bezp . choć jest poprawa bo w 2013 zginęły 53 osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
njacek Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Nowy2011 nie wydadzą Ci trzeciej tablicy, nie ma podstawy prawnej. Totalna paranoja. W niektórych krajach (np. Austria) nie ma problemu z dostaniem trzeciej tablicy do bagażnika. Ciekaw jestem jeszcze innej opcji. Czy jeśli się zgłoszę do Wydz. Kom., że zgubiłłem tablicę, to dostanę nową? Później zawsze mogę powiedzieć, że znalazłem albo, że ktoś znalazł i oddał Jak tak zrobisz to dostaniesz też nowe naklejki na tablice i do dowodu rejestracyjnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszorek Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Coś się zaczęło dziać, jeszcze parę lat i będzie http://www.samar.pl/wiadomosci/trzecia-tablica-na-bagaznik-rowerowy?locale=pl_PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sph3r3 Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 ...ale czytałem że jakiś poseł już daleko zaszedł z tymi bagażnikami na hak w sejmie i ustawa tuż tuż ! Fergul....no i się doczekałeś http://moto.wp.pl/kat,45754,title,Polskie-urzedy-beda-wydawac-trzecia-tablice-rejestracyjna,wid,17514468,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 (edytowane) To raczej WY doczekaliście się , "u mnie " policja ta zwykła nawet broni nie nosi ps; ciekawe jak trzeba kogoś zatrzymać i obezwładnić to kamieniami rzucają ? Muszę podpytać kolegów . Edytowane 7 Maja 2015 przez Fergul11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oljack Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Box jest ok. Szczególnie przydatne otwieranie z obu stron. Jak pisałem, długość wydaje mi się optymalna a co najważniejsze wchodzą moje narty (180 cm). Podaj maila, wyślę fotki. Pozdrawiam Na takich nartach nikt już nie jeździ. Nie wciskaj Koledze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamrat8` Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 trochę odświeżę temat co myślicie o takim http://allegro.pl/bagaznik-boks-box-dach-thule-motion-xl-800-czarny-i5870291525.htmlbędzie pasował na długość? Może macie jakieś fotki swoich ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaddy Opublikowano 21 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zdjęcia kiedyś wklejałem, musisz poszukać. Polecam zarówno box z linka jak i sprzedawcę z cz-wy - mają dobre ceny oraz moim zdaniem b.dobre podejście do klienta. (Jak masz daleko to zadzwoń i można rzeczowo porozmawiać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamrat8` Opublikowano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zdjęcia kiedyś wklejałem, musisz poszukać. Polecam zarówno box z linka jak i sprzedawcę z cz-wy - mają dobre ceny oraz moim zdaniem b.dobre podejście do klienta. (Jak masz daleko to zadzwoń i można rzeczowo porozmawiać) dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 Przede mną wydatek na poprzeczki i bagażnik rowerowy... Trzeba szykować trochę kasy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi