Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Box dachowy

vendetti
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dałem radę z 4 rowerami na hak. Wcześniej w innym aucie woziłem na dachu, ale to jest duży kłopot z załadunkiem i strasznie niewygodnie podczas jazdy. Ten bagażnik na hak mam odchylany do tyłu w razie potrzeby dostępu do bagażnika, a podczas jazdy to tylko trzeba uważać przy parkowaniu bo bardzo nadrzuca tyłem.

A na dach dam starego boksa Interpack, chociaż w zeszłym roku we czwórkę zmieściliśmy się tylko do bagażnika.

post-81602-0-73220900-1427526284_thumb.jpg

post-81602-0-34266300-1427526287_thumb.jpg

• Upvote 2

Fajnie ... to jest najlepsze rozwiązanie na przewożenie rowerów - też tak wożę ale 2 .

I b.dobrze ,że masz "czym"(160KM) to wszystko "dżwigać " ! 

super - o znalazłem chyba masz coś takiego
http://sklep.cubik.pl/sklep/p-2753-Bagaznik_na_rower_THULE_EuroClassic_G6_929_+_ekrany_termiczne_-_na_3_rowery

jako masz hak - standardowy ten oryginalny co jest w akcesoriach?
czy po zamocowaniu całość jest stabilna nie kiwa się na boki i czy nie jest kolizyjna z lakierem:)

zawsze się bałem że to na zakrętach się przekręci;/

Edytowane przez klimekpl

Hak mam oryginalny montowany przed zakupem w aso od Thule demontowalny.

Na uchwycie masz regulację siły zacisku do haka, i jak ustawiłem na granicy mojej siły abym tylko mógł zapiąć, to nic na boki się nie ruszało, przejechałem ponad 400km bez żadnej korekty. Rowery trzymają się z daleka od auta i uchwyt też nie szkodzi lakierowi rowerów.

Tylko błotniki i inne "ruchome" elementy zabezpieczyłem dodatkowo trytytkami

A sam bagażnik rowerowy to Thule na 3 rowery z dostawka na 4-ty, nie pamietam rylko jaki to model ale naprawdę polecam.

Na dach to tylko box, a i tak z drabiny trzeba go zapełniać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Upvote 1

Ja mam Thule euroway 2 i jest super. Żadnych kolozji z lakierem itp. Tylko w poprzednim qashqaiu wysypały mi się spręzyny tylnego zawieszenia po dłuszym czasie używania. Zobaczymy jak będzie w nowym.

Co do pytania o belki dachowe to mam prorack whispbar, teraz to się nazywa poprostu whispbar. Ciche i nisko osadzone, między relingami, i wyglądają świetnie.

• 5 tygodni później...

Powiedzcie koledzy - co jest bardziej aerodynamiczne - bagażnik na dach czy bagażnik na hak z tyłu ? NP: gdy porównujemy przewóz 4-ech rowerów ?

Wydaje się, że mniejszy opór będzie stawiał bagażnik na hak. Auto powinno być też bardziej stabilne, bo niżej będzie środek ciężkości. Tyle, że 4 rowery to już spore obciążenie na haku.

To i tak bezpieczniejsze rozwiązanie mieć rowery na haku niż na dachu , jeśli chodzi o wagę .

Dochodzi jeszcze kwestia poprzeczek nad wszelkimi przejazdami , Qq z rowerami na dachu (qq około 1.6m +rower 1.10m ) robi się wysoko .

Aerodynamicznie korzystniej jest mieć za sobą ładunek , tam i tak powstaje tunel pow. na 1.5-2 metry za pojazdem .

Ps , wspomniałem o poprzeczkach nad drogami gdyż w Irl nagminnie zarządcy terenów montują to nad wszelkimi wjazdami na parkingi , tereny zielone , markety w celu ograniczenia wjazdu campervanów , nie orientuję się jak teraz ma się to w Pl 

Z legalnością to jest tak, że zależy na jakiego policjanta trafisz. Bo teoretycznie tablica musi być widoczna, ale nie możesz jej zdjąć z samochodu na bagażnik, bo jest integralną częścią auta.

Ja w każdym bądź razie mandatu bym nie przyjął, niech policjant kieruje sprawę do sądu. Pewnie większość odstąpiłaby od wypisania kary. A jeśli już, to niech sąd rozstrzyga, który przepis ważniejszy.

Firmy sprzedające bagażniki często jako gratis dorabiają dodatkową tablicę.

Ja też tak twierdzę ...

Mam tablicę "dorabianą" z PCV i jak do tej pory nie miałem problemu . Nie wiem jak ktoś pożyczy taki bagażnik i  będzie miał np. moją tablicę albo bez tablicy rejestracyjnej? Pewnie mandatu nie ominie . Teraz mi przyszło na myśl: co by było jak zwróciłbym się do Wydz. Komunik. o wydanie tablic dla takiego bagażnika ?

Nowy2011 nie wydadzą Ci trzeciej tablicy, nie ma podstawy prawnej. Totalna paranoja. W niektórych krajach (np. Austria) nie ma problemu z dostaniem trzeciej tablicy do bagażnika.

Ciekaw jestem jeszcze innej opcji. Czy jeśli się zgłoszę do Wydz. Kom., że zgubiłłem tablicę, to dostanę nową? Później zawsze mogę powiedzieć, że znalazłem albo, że ktoś znalazł i oddał :bezradny:

...ale czytałem że jakiś poseł już daleko zaszedł z tymi bagażnikami na hak w sejmie i ustawa tuż tuż !

Pytał ktoś jak to jest z tablicami tu ?

Otóż idę do sklepu motoryzacyjnego i w ciągu 5 minut robią tablicę za 15€ sztuka , na numer jaki podam .

Jeśli chodzi o przyczepy duże czy małe to posiadają numer auta bądź ciągnika który ją ciągnie , musi być jedynie polisa na pojazd wykupiona tzw 3 częściowa obejmująca dowolną przyczepkę/przyczepę.

Polisa 1 częściowa jest tańsza o 100-200€ ale jest to samo tzw OC .

Bardzo popularne są tu psie budy :) na hak holowniczy .

Czyli na platformie zbudowana jest psia buda i zawieszona na haku , mają to właściciele sporych piesków ,którym szkoda wnętrza auta pobrudzić mokrym psem po spacerze po plaży lub polach .

W każdym moto sklepie są światła z instalacją i wtyczką do powieszenia na tymczasowym czymś do holowania lub do zabudowy na przyczepie boksie itp.

Słowem wolna amerykanka i ciągle ten kraj mnie zadziwia :) 

Niby zieloną wyspą jesteście ...

a te pieski to przewozicie "w oparach spalin" za samochodem ?

U nas obrońcy zwierząt zrobili by wielki raban ...

myszorek

Z ta trzecią tablicą to bym nie próbował bo sam wpadłbyś w konflikt z prawem : za kradzież , wyłudzenie i coś tam jeszcze ;) a za te czyny mandat mógłby być "za mały" :(

a te pieski to przewozicie "w oparach spalin" za samochodem ?

U nas obrońcy zwierząt zrobili by wielki raban ...

Nigdy się nad tym nie zastanawiałem czym oddycha taki piesek ?

Jak nie zapomnę to cyknę zdjęcie gdy natknę się na coś takiego.

Zastanawiało mnie raczej co się z psiakiem dzieje w przypadku najechania innego auta na taki box ? ...no ale wszystko zgodnie z literą prawa więc ja dziury nie będę szukał.

Natomiast w 2014 zginęły na drogach Irl 44 osoby i tu stawiają główny nacisk na bezp . choć jest poprawa bo w 2013 zginęły 53 osoby.

Nowy2011 nie wydadzą Ci trzeciej tablicy, nie ma podstawy prawnej. Totalna paranoja. W niektórych krajach (np. Austria) nie ma problemu z dostaniem trzeciej tablicy do bagażnika.

Ciekaw jestem jeszcze innej opcji. Czy jeśli się zgłoszę do Wydz. Kom., że zgubiłłem tablicę, to dostanę nową? Później zawsze mogę powiedzieć, że znalazłem albo, że ktoś znalazł i oddał :bezradny:

Jak tak zrobisz to dostaniesz też nowe naklejki na tablice i do dowodu rejestracyjnego :)

...ale czytałem że jakiś poseł już daleko zaszedł z tymi bagażnikami na hak w sejmie i ustawa tuż tuż !

Fergul....no i się doczekałeś :D  

http://moto.wp.pl/kat,45754,title,Polskie-urzedy-beda-wydawac-trzecia-tablice-rejestracyjna,wid,17514468,wiadomosc.html

To raczej WY doczekaliście się , "u mnie " policja ta zwykła nawet broni nie nosi :) 

ps; ciekawe jak trzeba kogoś zatrzymać i obezwładnić to kamieniami rzucają ? Muszę podpytać kolegów .

Edytowane przez Fergul11

• 1 miesiąc temu...

Box jest ok. Szczególnie przydatne otwieranie z obu stron. Jak pisałem, długość wydaje mi się optymalna a co najważniejsze wchodzą moje narty (180 cm).

Podaj maila, wyślę fotki.

Pozdrawiam

Na takich nartach nikt już nie jeździ. Nie wciskaj Koledze.

• 7 miesięcy temu...

Zdjęcia kiedyś wklejałem, musisz poszukać. Polecam zarówno box z linka jak i sprzedawcę z cz-wy - mają dobre ceny oraz moim zdaniem b.dobre podejście do klienta. (Jak masz daleko to zadzwoń i można rzeczowo porozmawiać)

Zdjęcia kiedyś wklejałem, musisz poszukać. Polecam zarówno box z linka jak i sprzedawcę z cz-wy - mają dobre ceny oraz moim zdaniem b.dobre podejście do klienta. (Jak masz daleko to zadzwoń i można rzeczowo porozmawiać)

dzięki 

• 7 miesięcy temu...