Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Box dachowy

vendetti
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Mam belki thule wingbar edge 9585 (czarne). Na nie zalozony box Thule Dynamic 800. Box jakis bardzo pakowny nie jest - napewno jak wrzucisz tam narty, deski to juz bedzie ciezko z jakas walizka. Dodatkowo niskie belki jak Thule czy aguri prestige maja mniejsza nosnosc - 75kg. Sam box troche wazy + narty, deski. Z wyborem boxa duzego problemu nie mialem - wysokosc samochodu z boxem nie mogla byc wieksza niz 2m :) Inaczej nie wjechalbym do garazu :) Calkiem ladnym boxem jest tez InterPack Zenith 6.6. Polecam sklep przy ul. Zakopianskiej w Krakowie - sa bardzo elastyczni jesli chodzi o ceny :) 

Poszukaj uzywanych belek Thule - naprawde warto doplacic. Ja kupilem za 700 uzywane od jednego z forumowiczow :)

Widze, ze jestes z Krakowa - jak cos to mozesz podjechac do mnie (okolice Zawilej) to sobie obczaisz na moim samochodzi belki Thule'a + Dynamic 800.

• Thanks 1

1 hour ago, stasziek said:

Hej,

Mam belki thule wingbar edge 9585 (czarne). Na nie zalozony box Thule Dynamic 800. Box jakis bardzo pakowny nie jest - napewno jak wrzucisz tam narty, deski to juz bedzie ciezko z jakas walizka. Dodatkowo niskie belki jak Thule czy aguri prestige maja mniejsza nosnosc - 75kg. Sam box troche wazy + narty, deski. Z wyborem boxa duzego problemu nie mialem - wysokosc samochodu z boxem nie mogla byc wieksza niz 2m :) Inaczej nie wjechalbym do garazu :) Calkiem ladnym boxem jest tez InterPack Zenith 6.6. Polecam sklep przy ul. Zakopianskiej w Krakowie - sa bardzo elastyczni jesli chodzi o ceny :) 

Poszukaj uzywanych belek Thule - naprawde warto doplacic. Ja kupilem za 700 uzywane od jednego z forumowiczow :)

Widze, ze jestes z Krakowa - jak cos to mozesz podjechac do mnie (okolice Zawilej) to sobie obczaisz na moim samochodzi belki Thule'a + Dynamic 800.

Dzięki za szybką odpowiedź!

Widziałem Twój wcześniejszy post i wspominałeś o tym InterPack Zenith 6.6. Rzeczywiście bardzo fajnie się prezentuje (podoba mi się jak box jest z przodu tak ostro zakończony). Czemu nie zdecydowałeś się finalnie na tego Interpacka? Jest wyższy tylko o 3 cm od Thule. Hehe w sumie to u mnie też jest limit wysokości w garażu 2m :rolleyes2:

Kupowałeś w końcu boxa na Zakopiańskiej w Alu...?

Do Thule Dynamic 800 wg. producenta powinno pomieścić się do 7 par nart lub 5 desek snowboardowych. Oprócz sprzętu chyba wejdą tam buty narciarkie i kaski? Ciekawy jestem jak w lecie, bo planuje jechać z boxem już na majówke i chciałbym tam wrzucić jakieś torby. Box ważący 18kg ma 75 kg pakowności. Belki przujmują dopuszczalną ładowność 75 kg, więc do środka można teoretycznie zapakować 57kg czyli wg. mnie dwie walizki lub 2 duże torby. Myślisz, że wejdą?

Co do samych belek- uważasz, że będzie duża różnica między Thule a Aguri np. w hałasie? 700zł to super Ci się udało w porównaniu do tego co Ci proponowali w sklepie.

aguri nie miałem.

Natomiast na początku kupiłem Th obłe. (  " średnia " półka ).

I mi huczały ( w poprzednim samochodzie kombi ) od ok 80ki.

Pojechałem po 2 dniach - wymieniłem na WingBary. I hałas zaczynał się po 120. ( pamiętaj że odczucia są indywidualne :P ).

Ceny jak widzę za bardzo się nie zmieniły.

Zdecydowalem sie na Thule bo mi sie bardziej podobal :)))

Tak Alucar :) Fajni ludzie tam pracuja i mozna negocjowac. Pewnie jak zdecydujesz sie na belki i boxa to jeszcze fajniejszy rabat dostaniesz :)) 

Mysle, ze bez nart/desek torby tam wcisniesz spokojnie. Z walizkami to ciezko stwierdzic. Nawet nie mam jak sprawdzic :/ Z torbami jest o tyle latwiej, ze mozna je 'uformowac' :)

Ja w Aguri bym sie nie pchal. Podjedz do Alucar i popros o wycene kompletu. Dzisiaj widzialem, ze na olx sa belki czarne za 799zl. Jesli dadza Ci cene 100zł drozsza to bralbym i tak nowki :)

Ja w zeszłym roku przetestowałem 4 rodzaje boxów i w końcu mam optymalny. Nie mam relingów wiec używam ori alu belek Nisssna.

- pożyczony Interpak (nie kojarze nazwy, ale to taki ciemny ala carbon) - strasznie głośny, do Gdańska QQ spalił mi więcej o 1.5l/100km

- Thule Motion XT Sport - fajny, ale mała pojemność 300l.

- Thule Excellance - piękny, cichy, ale problem to długość i zasłanianie czujników na szybie. Oświetlenie głupieje. 475l

- Na koniec kupiłem Thule Motion XT L i ten optymalny. 450l

20180728_134302.jpg

20180730_121046.jpg

20180809_151138.jpg

20181010_163542.jpg

20181010_163734.jpg

Edytowane przez Tomaszwi
pomyłka w modelach

14 hours ago, Tomaszwi said:

Ja w zeszłym roku przetestowałem 4 rodzaje boxów i w końcu mam optymalny. Nie mam relingów wiec używam ori alu belek Nisssna.

- pożyczony Interpak (nie kojarze nazwy, ale to taki ciemny ala carbon) - strasznie głośny, do Gdańska QQ spalił mi więcej o 1.5l/100km

- Thule Motion XT Sport - fajny, ale mała pojemność 300l.

- Thule Excellance - piękny, cichy, ale problem to długość i zasłanianie czujników na szybie. Oświetlenie głupieje. 475l

- Na koniec kupiłem Thule Motion XT M i ten optymalny. 450l

20180728_134302.jpg

20180730_121046.jpg

20180809_151138.jpg

20181010_163542.jpg

20181010_163734.jpg

Bardzo fajnie prezentuje się ten Thule Motion XT M na Twoim rydwanie! 

Zaciekawiony pojemnością,sprawdziłem jego paramatry i widzę, że w moim przypadku odpada bo długość maksymalna nart, które można włożyć to 155cm. Poza tym wysokość boxa to 46 cm więc o obawiam się, że może być u mnie problem z wjazdem do garażu. 

Na razie faworyt to Thule Dynamic 800 M black.

10 godzin temu, lorakd napisał:

Bardzo fajnie prezentuje się ten Thule Motion XT M na Twoim rydwanie! 

Zaciekawiony pojemnością,sprawdziłem jego paramatry i widzę, że w moim przypadku odpada bo długość maksymalna nart, które można włożyć to 155cm. Poza tym wysokość boxa to 46 cm więc o obawiam się, że może być u mnie problem z wjazdem do garażu. 

Na razie faworyt to Thule Dynamic 800 M black.

Wybacz pomyliłem modele, ostatnie dwa zdjęcia to "L" nie "M", czyli on ma wymiar 195 x 89 x 44 cm :)

• 1 rok później...

Witam.

Naczytałem się Waszych opinii. Najlepsze źródło informacji jakie do tej pory znalazłem (a przeczytałem prawie cały internet).

Planuję zakup belek oraz boxa. I pojawiają się problemy...

Co do belek. Auto mam z relingami i raczej zdecydowałbym się na Thule Edge Windbar 9585. Jednak na stronie firmy Thule przy wybraniu modelu auta pojawił mi się wybór „dach normalny” lub „reling dachowy bez szklanego dachu” - a mam dach panoramiczny. Wprowadziło mnie to w konsternację. Spodziewałem się, że skoro mam fabryczne relingi to dach przystosowany jest do bagażu na dachu.
W instrukcji nic na ten temat nie znalazłem. Jedyne ograniczenia dotyczą ciężaru 75kg dla relingów oraz by nie kłaść ciężkich przedmiotów na stałym szklanym dachu. Napisałem do Nissana i dostałem odpowiedź, że nie ma przeciwskazań. Dodatkowo pobrałem ze strony Thule instrukcję do tych belek i okazało się, że tam również poza oczywistymi oczywistościami, typu: nie uderzaj czy może być problem z otwarciem szyberdachu, nie ma nic szczególnego. Będąc wnikliwym napisałem do Thula i odpowiedź brzmi: "Niestety nie posiadamy rozwiązania dla wersji ze szklanym dachem gdyż montowane akcesoria mogą doprowadzić do jego uszkodzenia. Belki są umieszczone za blisko szklanego dachu." A na Waszych zdjęciach pojawia się zestaw Thule Edge Windbar 9585 + dach panoramiczny. Proszę więc o opinie.

Box. Chciałbym aby box miał minimum 400L oraz umożliwiał całkowite otwarcie bagażnika (antena typu płetwa rekina), a ponadto nie powodował problemów z zasłanianiem czujników na szybie (o czy u Was czytałem). Zastanawiam się nad THULE Pacific 780 (ok. 1400zł) i Thule MOTION XT L (ok. 2400zł). Oczywiście pierwszy ze względów finansowych ma u mnie fory, jednak obawiam się co do otwierania bagażnika. Drugi wydaje się być lepiej wyprofilowany z tyłu, ale cena jest raczej średnia.

Może ktoś z was zetknął się z tymi produktami i odpowie na moje pytania, a może uświadomi mnie w innych kwestiach z których mogę sobie nie zdawać sprawy. Ma to być mój pierwszy box więc wiem tyle ile wyczytałem.

Pozdrawiam.

@Krzysiospk Też mam panorame i belki Thule Edge Windbar 9585 użytkuję bez żadnego problemu.

W zeszłym roku wrzuciłem na nie box Thule Touring Sport, który wypożyczyłem na majówkę. Wymiarowo chyba podobny do Pacific 780 (sprawdź) i bagażnik otwierał się bez problemu, a mam antene bata. Przy płetwie tym bardziej.

Teraz kupiłem 2 bagażniki na rowery i też bez żadnego problemu. 

Kilka postów wyżej znajdziesz zdjęcia z boxem Thule MOTION XT L, który Cię interesuje zamontowany przy antenie z batem. 

IMG_20190425_163222.jpg

IMG_20200511_172923.jpg

Dzięki wielkie za info.

Długość podobna (5cm różnicy). A czy przy takim dość długim boksie (z tego co widzę 190cm) nie wariowały Ci czujniki od świateł itp.?

Tak się zastanawiam. Skoro mówisz, że z belkami nie ma żadnego problemu, to może kupię belki i podjadę gdzieś przymierzyć boxy...

21 minutes ago, Krzysiospk said:

Dzięki wielkie za info.

Długość podobna (5cm różnicy). A czy przy takim dość długim boksie (z tego co widzę 190cm) nie wariowały Ci czujniki od świateł itp.?

Tak się zastanawiam. Skoro mówisz, że z belkami nie ma żadnego problemu, to może kupię belki i podjadę gdzieś przymierzyć boxy...

Nie było żadnego problemu z czujnikami. U Ciebie ze względu na płetwę to już w ogóle- box przesunie się jeszcze trochę do tyłu. 

Najlepiej zanim zdecydujesz się na zakup to wypożyczycz sobie po prostu i zobacz jak sie z nim jeździ, albo po prostu przymierz. 

Ja nadal jeszcze nie kupiłem boxa bo Thule Dynamic 800 M trochę się ceni, a podoba mi się najbardziej ze względu na aerodynamiczny kształt. Poczekam aż dzieciaki podrosną i będziemy potrzebować na narty. 

A czy ktoś z Was użytkuje belki Nissana KE7324E510? i może napisać o nich jakąś opinię Wyglądają jak Thule, tyle że z napisem Nissan.

20200621_122223.thumb.jpg.69ad2b6111c5e0cf0215f84542c657c2.jpg

W dniu 19.06.2020 o 13:26, Krzysiospk napisał:

Jaka cena i stan? Może jakieś foto?

800 zł plus wysyłka używane 2 razy stan idealny dla zainteresowanych mogę podesłać zdjecia 

Edytowane przez xxqa

• 3 lata później...

Kupilem jakiś czas temu bagażnik Aguri Prestige II. 

Dzisiaj przyszedł Box Thule i zastanawiam się jak spełnić wymagania bagażnika, boxa i żeby to posiadało jakiś aerodynamiczny kształt. 

Chyba przednia belka musi być na samym początku relingu? 

Inne konfiguracje raczej przeczą areodynamice (dziób boxa ku górze) 

IMG_20230713_185112.jpg

Edytowane przez Piter