ukcio Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Witam, posiadam nissana almerę n15, z roku 97. Pewnego dnia, padła pompa paliwowa. Zaprowadziłem do serwisu, pompa została wymieniona na pompę od Lanosa (podobno bardzo podobna).Po około 5 tygodniach pompa zaczęła głośno pracowac (nie dało się wysiedzieć na tylnej kanapie, ludzie na ulicy ogladali się za samochodem, niestety nie ze wzgledu na wygląd ), przy okolo 1/4 zbiornika paliwa, przy dodawaniu gazu samochod zamiast przyspieszać, zaczynał się dusić, nawet do zgaśnięcia. Niekiedy pomagało zgaszenie samochodu i odpalenie ponownie, lecz czym mniej paliwa, tym rzadziej ta czynność skutkowała poprawnym działaniem. Zaprowadziłem samochód jeszcze raz na warsztat, pompa została wymieniona na taką samą (od lanosa, ze względu na cenę). Po około miesiącu, wszystkie wcześniejsze objawy wróciły: głośna praca, duszenie się oraz gaśnięcie przy dodawaniu gazu, jednak teraz, dzieje się to nawet przy połowie zbiornika paliwa... Jestem gotów kupić używaną pompę o almery, jednak nie jestem do końca przekonany, czy któryś z podzespołów nie psuje pompy... Silnik krokowy czyszczony co około 2 miesiące. Dziś zabiorę się za czyszczenie kopułki. Czy któryś z was, drodzy użytkownicy, ma jakiś pomysł, co może być nie tak? Jak wyeliminować duszenie samochodu? Dodam jeszcze, że przy obecnej pogodzie, samochód pali 11-13l/100km... Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 9 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Jeśli nie chcesz kupować nowej to poszukaj lepiej używanej pompy paliwa do Almery (najlepiej z gwarancją). Zamontuj, zatankuj i zobacz jak się jeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukcio Opublikowano 9 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2015 Po przebojach z pompami od Lanosa, nowa pompa do Almery to dość spory wydatek Jednak obstawiałbyś winną pompę? Bo już myślałem, że może któryś z innych podzespołów psuł te pompy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Zamontuj sprawną pompę paliwa od Nissana a nie wynalazek od jakiegoś tam Lanosa. Jeśli wcześniej była zepsuta pompa paliwa no to co innego może być przyczyną problemów. W czasie wymiany pompy, warto zobaczyć w jakim stanie jest zbiornik paliwa od środka, chodzi mi o jego czystość itp. A na koniec najlepiej założyć świeży filtr paliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ukcio Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Zamontuj sprawną pompę paliwa od Nissana a nie wynalazek od jakiegoś tam Lanosa. Jeśli wcześniej była zepsuta pompa paliwa no to co innego może być przyczyną problemów. W czasie wymiany pompy, warto zobaczyć w jakim stanie jest zbiornik paliwa od środka, chodzi mi o jego czystość itp. A na koniec najlepiej założyć świeży filtr paliwa no własnie o to mi chodzi...bo pompy można wymieniać w nieskończoność, dlatego pytam, co ewentualnie może być przyczyną psucia pomp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 10 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2015 Czy po otwarciu wlewu paliwa masz odgłos zasysanego powietrza? Gdzieś czytałem iż problem może tkwić w braku odpowietrzania baku paliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 11 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2015 no własnie o to mi chodzi...bo pompy można wymieniać w nieskończoność, dlatego pytam, co ewentualnie może być przyczyną psucia pomp Zanieczyszczone paliwo, brudny zbiornik paliwa albo skorodowany od środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.