Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

O pielęgnacji aut

myszorek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie no, jak widzisz, ze gabka nie rysuje to w porzadku. U mnie na czarnym jakies ziarenko sie zaklinowalo i klopot gotowy. Mikrofibra wchlania takie zanieczyszczenia (przynajmniej w teorii) i jest mniej "scierna" niz gabka. Tez dawniej lecialem wszystko gabka i bylo ok, niestety angielsko-japonska akwarelka jest slaba co szczegolnie widac na czarnych lakierach.

no nie wiem, zawsze mi się wydawało że bardziej zrobię brzydką rysę mikrofibrą w którą się jakieś ziarenko wwierci niż gąbką. Tyle lat gąbką myję auto (ale taką do aut nie taką pod prysznic) i jakoś nie widziałem aby z lakierem się coś złego działo. No chyba najlepiej będzie jak sobie kupię ten LAVOR 165 i będę jechał bez dotyku .

Po myjce też będziesz musiał przetrzeć i dobra jest właśnie mikrofibra,choć Edek polecał irchę.

Po myjce też będziesz musiał przetrzeć i dobra jest właśnie mikrofibra,choć Edek polecał irchę.

Kupilem irche jak polecal Edek ale jakos bardziej lezy mi ta mikrofibra teraz. Do osuszania tez uzywam duzej chlonacej mikrofibry.

Ja od zawsze myje szczotka taka do lakierów samochodowych. Tak mylem 206-kę, nota skodę i teraz qashqaia. Oczywiście najpierw zawsze splukuje auto myjka. Później jak przdschnie trochę to albo szampon i szczotka albo aktywna piana i zaraz ruszam brud szczotka. Lepszej metody nie znam. Dla mnie taka szczotka mieciutka i duża ilość wody jest lepsza niż gąbka

Edytowane przez Pieer

Piszą że to Włoska produkcja.A jak jest w rzeczywistości?

Włoska produkcja made in EU ( Italia ) :)

Porównywalna jest z Karcherem K5

akurat to że Italia to dla mnie nie oznacza dobrej jakości - prawie 10 lat z Italiańcami pracowałem to mam pewne pojęcie o tej nacji ;)

No ale ważne że produkowane w EU , choć i tak do każdej myjki robią częsci w PRC ;)

Fusso99 sealant po 3ch miesiacach na samochodzie

[media=800x600]

[/media] Edytowane przez ProceSS

Wow. Chyba sobie sprawie ten środek. Wygląda niesamowicie.

A dokładnie to o jakim środku myślisz? --tym co był samochód zabezpieczony przed myciem---jaki to środek, bo nie doczytałem......

Czy o środku/chemii która była w myjce?

Z filmiku też nic nie wynika, może dlatego że znam tylko j. polski.

Środek to Fusso, który był położony 3 m-ce temu a tu używana jest tyko woda bez chemii

Edytowane przez ProceSS

Środek to Fusso, który był położony 3 m-ce temu a tu używana jest tyko woda bez chemii

No, zrozumiałem że nazwa środka to Fusso99 sealant , nieprawdaż?

A ja dziś stwierdziłem że Spectrum od K2 świetnie nadaje się do konserwacji plastików wnętrza w tym deski rozdzielczej. Zadziwiający preparat :)

No dobra, znalazłem to Fusso soft99 na alledrogo, tyle że są dwa i nie wiem który do mojego lakieru (mam szary/grafitowy metallic). Jeden niby  "Do białych, srebrnych i innych jasnych kolorów lakierów perłowych, mikowych oraz typu metalik" a drugi do "do czarnych, granatowych, ciemnozielonych i czerwonych lakierów nie metalik i metalik oraz perłowych lakierów" . Ja mam jasny czy ciemny bo mi się wydaje że tak w połowie. No i bądź tu mądry i wybierz wosk :/

Pomożecie ?

A ja to Fussa wypada w porownaniu z Collinite?

Szukalem chipexa do rys ale nie ma go w sprzedazy. Polecicie cos alternatywnego do mikroubytkow oraz do plytkich rys?

No dobra, znalazłem to Fusso soft99 na alledrogo, tyle że są dwa i nie wiem który do mojego lakieru (mam szary/grafitowy metallic). Jeden niby  "Do białych, srebrnych i innych jasnych kolorów lakierów perłowych, mikowych oraz typu metalik" a drugi do "do czarnych, granatowych, ciemnozielonych i czerwonych lakierów nie metalik i metalik oraz perłowych lakierów" . Ja mam jasny czy ciemny bo mi się wydaje że tak w połowie. No i bądź tu mądry i wybierz wosk :/

Pomożecie ?

Tutaj masz przegląd ich wosków:

http://soft99.pl/index.php?id_category=103&controller=category&p=2

Do twojego koloru to będzie coś takiego:

http://showcarshine.pl/2232-soft99-kiwami-extreme-gloss-wax-silver.html

Już raz pytałem,jaki płyn polecacie do mycia budy,chodzi o pianę aktywną.Tylko nie Tenzi,bo to jest kicha.

ja bym bral jasny do szarego i ciemny do grafitu ... kolor samochodu musisz miec albo grafitowy albo szary 

Zapolerowalem dzisiaj autko Turtle Wax do ciemnego lakieru. Zdjecie lipne bo na hali tylko sztuczne oswietlenie ale lustereczko robi sie w jakies 30 minut pracy. Do tego nazelowalem zewnetrze plastiki i wypastowalem opony, wyszlo prawdziwe ciacho.

Untitled-4.jpg

Czyli bierz ten niby do czarnego.

Ja mam grafit lub ciemno szary albo po żołniersku /lotniczy/. Używam czarnego wosku i wszystko jest ok.

Ale, ja - to ja. Lecz nic na siłę......

------------------ sorki ale jakoś mi to wszystko migło i odpowiadałem na ostatni post ze 37 str.

Czy plastikowe czesci karoserii tez.. woskujecie? Pytam bo nie wiem.

Ja nie, te czesci zeluje innym Turtle do plastikow zewnetrznych.

• 2 tygodnie później...

Ja właśnie postawiłem na Turtle PTFE, taki jak tu:

http://www.autokosmetyki.pl/turtle-wax-ptfe-premium-car-wax-wosk-o-podwyzszonej-twardosci-ochrona-do-12-miesiecy-500ml,p10.html

Będę dziś/jutro woskował ;)

Póki co rano przejechałem szybę przednią specyfikiem z autolandu "niewidzialna wycieraczka" . Oprócz mozolnego nakładania (trza się namęczyć coby to wypucować tak jak wosk na karoserii) to efekt fajny - większe krople zapie#@ją pod górę a małe drobne się mocno rozpryskują. Przy małych opadach wycieraczki nie włączyły mi się ani razu :D . Ciekawe czy to również będzie miało taki efekt na flaki robaczków , tzn: że się nie będą do szyby przyklejać ;)

Będą się zbierały przy uszczelce, co by można zebrać i bogracz zrobić :D