Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

O pielęgnacji aut

myszorek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Edziu, a powiedz Ty mnie brachu, co przekonało Ciebie do stosowania mikrofibr? :D

Bo jeszcze nie dalej jak pół roku temu jechałeś po lakierze jakimiś irchami od okularów i nie wierzyłeś, że w tym celu stosuje się raczej mikrofibry. ;)

No więc skąd taka zmiana? Doczytałeś? :P

• Upvote 1

Peceq....nie chcę nic mówić...ale wk***ś Edka! :D

heh a co ktoś stosował poniżej 20 st. C - ja bym się nie obawiał. Wiecie nowy nabytek to się cackam jak z dzieckiem - to nie bo nie - to nie bo za tanie i coś zniszczy - mam nadzieje że zrozumiecie. Potrzeba trochę czasu :D

po pierwsze chodzi o temperaturę powierzchni woskowanej a nie temperaturę powietrza !

po drugie zalecane jest woskowanie w przedziale od 10'C do max 25'C (około) wiec możesz spokojnie woskowac,

z lakierem nic ci się nie stanie jeżeli zaś chodzi o temperaturę to wydłuża się czas "schnięcia" wosku czyli im zimniejsza powierzchnia tym dłużej czekasz na polerowanie / usuwanie nadmiaru wosku ...

tak na marginesie to watpię żeby komuś chciało się wpakować samochód jak jest 10'C czy nawet 15'C ...

w praktyce (czyba ze masz laserowy termometr), jeżeli trochę swieci słonko w połowie dnia i jest wystarczająca temperatura żeby spędzić 2/3 godziny na polerowaniu to nie ma się co martwić ... będzie pan zadowolony :)

Edytowane przez ProceSS

A ja z moim 845 w garażyku cały rok po fest myciu solidnie woskuje auto, ale to wyższość wosków syntetycznych nad tymi w formie past :D

gubimy się w zeznaniach ... ? kolego, ... najpierw piszesz jaki to trwały wosk i na jak długo starcza a po paru strona piszesz ze woskujesz samochód po każdym "fest" (jak go nazywasz), myciu ?!  :)  

Widzisz ja po każdym fest myciu szczególnie zimą podwozia z nadwoziem,woskuje cienką warstwą blachy bo z 845 to przyjemność nie mordęga z docieraniem!

Collonite 845 jest bardzo wytrzymały ale ja nigdy nie dopuszczam do osłabienia tej wytrzymałości !

A że to któraś tam warstwa to co  zabronisz???

Mam ochotę to sobie woskuje i poleruje super mikrofibrą.

Ja z tych  wyznawców jestem- glanc pomada mucha nie siada  :D

Edytowane przez Edek01

Ja używałem. Świetnie się aplikuje i lekko poleruje. Utrzymuje się do kilku miesięcy na odpowiednio przygotowanym lakierze. Swojego QQ maziałem nim gdzieś w okolicach maja. Teraz już trzeba by powtórzyć, ale mi się nie chce. :D Ogólnie Finish Kare 1000P jest godny polecenia.

• Upvote 1

kurde, ja znowu pojechałem moim turtle, ale chyba się przesiąde na coś inszego typu 845 ... a tak na marginesie: co polecacie do plastików, szczególnie zderzaków ? No i czego użyć do alusów (np: na zimę) ? Może tego samego wosku co do karoserii ?

kurde, ja znowu pojechałem moim turtle, ale chyba się przesiąde na coś inszego typu 845 ... a tak na marginesie: co polecacie do plastików, szczególnie zderzaków ? No i czego użyć do alusów (np: na zimę) ? Może tego samego wosku co do karoserii ?

Jeśli zastosujesz ten sam wosk to z pewnością syf z ulic i klocków będzie mniej osiadał i łatwiej będzie go zmyć. Tylko przed woskowaniem użyj glinki jeśli posiadasz a do mycia nie używaj środków do felg tylko samego płynu, najlepiej o neutralnym pH.

Tak Was czytam i smieje sie pod nosem, a to takie kremy, takie scierki, gdyby to autko bylo mniejsze pewnie byscie je trzymali w szafie miedzy recznikami, a co bedzie jak Wam sie QQ rozbestwi i powie "nie ma jazdy, tylko mycie i polerowanie" a czy Wasze zony nie sa o to troszke zazdrosne,,ja bym byla, nasze auta stoja na ulicy, takze sa myte ale w ostatecznosci i na myjni,,,,,,pewnie teraz mnie oplujecie, ale niech tam. :P

Dlaczego zazdrosne ...?
My małżonek nie zaniedbujemy i też "myjemy"(pielęgnujemy) :) Natomiast auta do salonu piękności nie chodzą jak Wy to i sami im to rekompensujemy ;)

Edytowane przez nowy 2011
  • Upvote 1

Moniko droga, nie dziw się niektórym facetom, że traktują swoje autka niemal jak ołtarzyki, z namaszczeniem usuwając niewidzialne pyłki. :D 

A wtedy faceci może przestaną się dziwić kobietom, które potrafią spędzić w sklepie z ciuchami pół dnia, nie kupując w rezultacie niczego. :P  ;)

a do plastików co polecacie ?

Collonite 845 do blach,felg,plastików i szyb   :D

Tak Was czytam i smieje sie pod nosem, a to takie kremy, takie scierki, gdyby to autko bylo mniejsze pewnie byscie je trzymali w szafie miedzy recznikami, a co bedzie jak Wam sie QQ rozbestwi i powie "nie ma jazdy, tylko mycie i polerowanie" a czy Wasze zony nie sa o to troszke zazdrosne,,ja bym byla, nasze auta stoja na ulicy, takze sa myte ale w ostatecznosci i na myjni,,,,,,pewnie teraz mnie oplujecie, ale niech tam. :P

Moja droga moja żona wie bo sobie ją wychowałem, że jak idę pieścić me samochody to mnie przeszkadzać nie można  :D

Edytowane przez Edek01

I to jest dobre wychowanie.A poza tym,o co mają być zazdrosne?Mają swoje pasty i woski...no chyba o te lepsze jak Collinite 845 :D

Tia , żona zazdrosna i to o co , o samochód ....i mazidła do niego :)  ?! 

Ona wie że kto nie smaruje ten stoi i jak dbasz tak masz ! 

Co do wydawania kasy na kosmetyki , kupiła sobie perfumy nie ważna cena :) , ale dlaczego to ja musiałem cło zapłacić przy odbiorze ? 

http://www.fragrancex.com/products/_cid_perfume-am-lid_l-am-sid_lpfes3__products.html