Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

O pielęgnacji aut

myszorek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ten K2 Spectrum to raczej quick detailer niz rasowy wosk czy sealant

efekt i trwalosc powloki bedzie wprost proporcjonalna do nakladu pracy czyli  taka sobie

pozdrawiam

Jak byś przeczytał to Ludzikowi doradziłem Rasowy wosk do białych lakierów  :)

Ale Ludzik jak byś przeczytał, ma ten samochód na 12 miesięcy! to K2 Spectrum zastosowany po każdym myciu mu wystarczy  :D

Ja używam Rasowy wosk 845- jest dwuskładnikowy, posiada naturalny wosk Carnauba plus syntetyczne polimery i ich jest więcej  :P

Edytowane przez Edek01

Colins poczytaj na detalingu jakie kanapki sobie nakładają na lakier ja tylko powielam na swoich blachach ICH sposoby  :)

Nakładają 476 Carnuba i po odparowaniu salant :)  

A że ja mam Caranuba i salant w jednym 845 to po nałożeniu pierwszej warstwy i odparowaniu jej nakładam drugą  :P

A gdybym miał dużo dularów to położył bym Ceramic Pro 9H i bym się nudził przez 5lat :wacko:  :D  

Ja czytuję tych konkretnych woskowych wariatów ,kiedy ta cienka warstwa im jak i mi nie starcza dla  psychicznego komfortu pełnej ochrony :P 

Ale woski naturalne czy polimerowe i mix- dwa w jednym wosk+polimer to już przeżytki :D  

Teraz powłoki Ceramiczne to jest na topie ,ale trzeba mieć lux stan lakieru do takiej powłoki,a jak nie ma to polimery +teflon+carnauba  :P

Teflon w wosku to przekleństwo dla blacharzy i lakierników.

Dla lakiernika to ja rozumiem bo ciężko go zmyć ,ale dla blacharza w czym mu niby przeszkadza, w wyklepaniu bo przyrządy się ślizgają??? :D

Napisałem ogólnie,bo zazwyczaj mają wspólnotę :D

Na pewno żadnemu młotkowi się nie oprze,szczególnie jakiemuś za kierownicą :D

Myślicie, że powłoka ceramiczna (czy jaka tam jeszcze) oprze się młotkowi blacharza? :D  

Młotkowi nie ale daje rade na zarysowania  :D

Tak właśnie myślałem.

Bo po tym co jakiś młotek wyczynił na drzwiach mojego QQ (a wyczynił wgniota), myślałem już, że odkryliście jakąś cudowną ochronę lakieru opierającą się młotkom. :D

No cóż. Trzeba będzie wozić ze sobą 4 pachołki i taśmę ostrzegawczą i na parkingu pod Biedrą rozstawiać wokół bolidu. :P

Z niektórymi woskami byłbym ostrożny na czarnych plastikach, bo zostawiają ślady ciężkie do spolerowania.

Za niewielkie pieniądze natomiast można kupić dedykowane plastikom środki i to będzie bezpieczniejsze rozwiązanie.

Cały czas pracuję nad polem siłowym przeciw chamom parkingowym  :D

Colins u mnie wyciągnięcie małego wgniota to 250zł  :angry:

Z niektórymi woskami byłbym ostrożny na czarnych plastikach, bo zostawiają ślady ciężkie do spolerowania.

Za niewielkie pieniądze natomiast można kupić dedykowane plastikom środki i to będzie bezpieczniejsze rozwiązanie.

np. ? chetnie kupię dedykowany czarnym plastikom...

Mój jest tak mały, że tylko ja go widzę więc skóra nie warta wyprawki. :D

PS.

Pisząc, że mój jest mały, myślałem o wgniotku na drzwiach. Wiecie, żeby nie było później gadania, że MÓJ jest mały. :D

Organ nieużywany zanika  :D

Mój też jest bardzo mały i ja go widzę i mnie to bardzo wk...... ale 250zł to ja im nie dam  :D

Mój jest tak mały, że tylko ja go widzę więc skóra nie warta wyprawki. :D

PS.

Pisząc, że mój jest mały, myślałem o wgniotku na drzwiach. Wiecie, żeby nie było później gadania, że MÓJ jest mały. :D

Nie będzie.... :laie_67:  :laie_67:  :laie_67:  :laie_67:  :laie_67:  :laie_67:  :laie_67:  :laie_67:  :laie_67:  :laie_67:

Spectrum jest bezpieczny on śladów żadnych nie zostawia na plastikach   :D

Dedykowane to preparaty czernidła ja ich nie lubię barwią plastik do pierwszego mycia ,co innego regeneratory plastików ale ty nie potrzebujesz regenerować nowych plastików a je zabezpieczyć przed brudem i płowieniem .

Edytowane przez Edek01

np. ? chetnie kupię dedykowany czarnym plastikom...

Ja osobiście używam środków Nielsena.

Do plastików wewnętrznych Nielsen Finesse.

Do zewnętrznych Nielsen SAS.

Oba bardzo wydajne i półlitrowa butla wystarczy na długo. Pierwszy w postaci żółtego mleczka, które po rozprowadzeniu po kokpicie i przetarciu mikrofibrą pozostawia fajny mat i cytrynowy zapach.

Drugi w postaci żelowej. Wystarczy niewielka ilość na gąbkowym aplikatorze żeby objechać cały zderzak.

Są zapewne droższe/lepsze środki, ale ja osobiście stosowałem/stosuję te i osobiście mogę polecić.

I nie słuchaj Edka - ten akurat środek, to  NIE jest czernidło. :D