Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

O pielęgnacji aut

myszorek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam K2 w środku bo sprawdza się super i zimą po każdym myciu samochodu!

A u ciebie taki efekt bo położyłeś pewnie na suchy lakier bez poprzednio nałożonego twardego bądź syntetycznego wosku .

A może jeszcze masłem i smalcem posmarować? Szajs i tyle.

manix nie zgodze się z toba ze szajs. Na plastiki to bardzo dobry produkt zwlaszcza w srodku. Latwo się go rozprowadza, daje ladny zapach i ożywia kolor. 

Na karoserie się nie wypowiadam bo nie używam :)

Dodatkowo ostatnio kupilem K2 do opon i znow musze powiedzieć ze rewelacja jak dla mnie. Bardzo dobry efekt, ale po popsikaniu trzeba przetrzeć szmatką i rozprowadzić. 

opona.jpg

dokładnie to:

spectrum.jpg

Całe zakurzone - wystarczy przetrzeć na sucho, ale są też czarne kropki co trzeba mocniej szorować na sucho. Wcześniej tak się nie robiło.

'przetrzec na sucho', 'szorowac na sucho'...

osiagasz wprost przeciwny efekt, robisz swojemu autu krzywde

mozesz teraz wziac ledowa latarke i przyjrzec sie tym pieknym swirlom ktorych narobiles

ten preparat to nie wosk tylko Quick Detailer, jego przeznaczenie jest inne

pozdrawiam

No nie wytrzymie  :)

Spectrum jest bardzo dobry !! Psikamy i rozprowadzamy tą mikrofibrą z pudełka różowa!!

A polerujemy grubą mikrofibrą nazywa się K2 Moili i kosztuję 14zł  idealnie nadaje się do polerowania końcowego !!!!!!

pol_pl_K2-Moli-mikrowlokno-3429_1.jpg

K2 Bold też jest super bo głęboko wnika w gumę opony :spoko:

Ale na suchą jak wiór oponę trzeba dobrze nasączyć Boldem.

Aby efekt mokrej opony trwał długo!! 

Opona zakonserwowana Boldem .

A może jeszcze masłem i smalcem posmarować? Szajs i tyle.

Śmalcem  :laie_67:

Edytowane przez Edek01

'przetrzec na sucho', 'szorowac na sucho'...

osiagasz wprost przeciwny efekt, robisz swojemu autu krzywde

mozesz teraz wziac ledowa latarke i przyjrzec sie tym pieknym swirlom ktorych narobiles

ten preparat to nie wosk tylko Quick Detailer, jego przeznaczenie jest inne

pozdrawiam

możesz powiedzieć coś więcej? To auta nie wolno przecierac na sucho? trzeba na mokro zawsze?

a quick detailer co to znaczy?

na sucho przetarłem tylko ręką 5cm żeby zobaczyć czy to zejdzie, potem po pracy poszedłem poszorować na sucho, ale skropił go deszcz więc i tak przetarłem go na mokro.

Edytowane przez ludzik

Ludzik , kolega Ci napisał , wpisał za Ciebie w GOOGLE co to jest "QUICK DETAILER" i po obejrzeniu np w YOU TUBE jednego z filmików można się dowiedzieć co to za kosmetyk i jak go stosować .

Z tego co piszesz wnioskuje że wiedzę na temat pielęgnacji lakieru samochodowego masz znikomą lub żadną ?

Przecierać na sucho lakier samochodowy to tak jakby potraktować go papierem ściernym , po kilku takich zabiegach będzie matowy !!!

Najpierw trzeba auto umyć z kurzu czyli drobinek piasku , aby dotykać powierzchnie lakieru jakakolwiek szmatką , a i tak drobne ryski powstaja na tych dzisiejszych ekologicznych lakierach co matowieja i rysują sie od samego patrzenia na nie !

Najprostsza metoda nabłyszczenia auta i zakonserwowania na jakis czas lakieru to 

- umycie tzw.karcherem , aktywna piana/proszek  itp bez szczotkowania !

-glinkowanie , specjalna "plastelina" i tym tworzywem trzemy po lakierze stosując płyn z zestawu z glinka w celu jej poślizgu po powierzchni .Glinka wysmienicie usuwa brud który przywarł do lakieru , a którego nie można usunąć myciem lub jesli ktos się uprze szorowaniem gąbką .

Co najważniejsze , glinka nie rysuje lakieru , co na pierwszy rzut oka wydaje się niemożliwe 

- woskowanie , tu kolejny raz ukłon w strone kolegi EDKA1  za polecenie  Colinite -"dla leniwych" :) wspaniały rezultat na długi okres !

Gdy nabędziesz owe preparaty stosuj sie do zawartych w instrukcji wskazówek , ale nigdy , przenigdy nie trzyj szmatą na sucho po nieumytym lakierze .

PS: glinkowanie robi sie raz na jakis czas , (dobry) wosk skutecznie odizolowuje na pewien okres powierzchnie lakieru od warunków atmosferycznych i brud nie przykleja sie trwale do auta . Natomiast trzeba glinkować przed pierwszym nałożeniem wosku , aby nie pokryć trwale przyklejonego brudu powłoka z wosku , na wszelki wypadek zaopatrz sie też w preparat do usuwania smoły / asfaltu , gdy przyjrzysz sie dokładnie błotnikowi lub przednim drzwiom na wysokości koła dostrzeżesz mnóstwo kropek ze smoły .

To było do kolegi ludzik , nie dla Was stare wyjadacze :) 

A jak Ci jeszcze mało to zerknij tutaj i czytaj http://portal.kosmetykaaut.pl/?page_id=67

Ufff :) 

http://portal.kosmetykaaut.pl/?p=115

• Upvote 1

Dziś byłem świadkiem pracy przy nakładaniu mojego ulubienego wosku syntetycznego 845.

Nie tak jak zwykle rozprowadzenie po elemencie i przetarcie i wypolerowanie!

Tylko taka akcja, na suchy nowy lakier gość kład sporo 845 na element i wcierał 845 i tak element po elemencie i co cały samochód do spolerowania :mellow:

Dwa grube niebieskie ręczniki Megiuards i pierwszym ścierał 845 kiedy obleciał cały samochód to wypolerował następnym ręcznikiem i powiem wam efekt super  :spoko:

Ale robota jak z tradycyjnym twardym woskiem  :whistle:

.............Edwardzie , ja też smaruję całe auto woskiem i daję czas na odparowanie .

Ale robota nieporównywalnie lżejsza nawet po NASMAROWANIU GRUBO 854 niż średnio twardym woskiem .

Fergul ja od początku pracuję 845 po amerykańsku czyli nakładam na dach odczekuję aż pojawia się mgiełka i poleruję i dalej maska itd -tak jest Bajecznie łatwo!!!

A jak ja bym miał wywecować cały samochód 845 i on miał by przeschnąć na wiór!!! na blasze i miał bym go polerować to był by -Horror !!!

smaruję całe auto woskiem i daję czas na odparowanie .

popularny tzw. 'test palca' ; )

podstawowym bledem jest nalozenie zbyt grubej warstwy wosku, wtedy naprawde jest bol zeby spolerowac

drugi mankament na ktory czasem nie mamy wplywu to praca na sloncu albo w wysokiej temperaturze

najlepiej woskowac auto w jakims zacienionym miejscu

pozdrawiam

A ja zawsze poleruje wosk nakładka na maszynkę http://m.ebay.co.uk/itm/7-180mm-Soft-Wool-Car-Clean-Polishing-Polisher-Buffing-Bonnet-Velcro-Pad-/400919550737?nav=SEARCH,potem tylko qd żeby kurz nie przylegał i gotowe.

jaka masz maszynke: obrotowa czy oscylacyjna?

kupilem sobie w tym roku Krauss'a DA ale ortodoksi twierdza ze tylko 'hand work' ; ) daje wysoka jakosc

pozdrawiam

Mam oscylacyjnego "chinola"i koncowki na obrotową maszynke z lidla(detailer amator) ale dwa moje poprzednie auta dostały nagrody na zlotach vauxhalla za najbardziej czyste i zadbane ,wiec mozna powiedzieć ze dają rade ;)http://www.opel-insignia.com.pl/download/file.php?id=549http://www.antaraownersclub.com/forum/uploads/974/20150221_130008.jpghttp://www.opel-insignia.com.pl/download/file.php?id=807a to moj skromny zestaw ,ktory do tej pory znacznie się powiększył.

Edytowane przez kiego

ok, dzięki to dobrze, że chyba nie wycierałem nigdy na sucho. A myjnią ręcznym można ufać?

Tak wygląda mój samochodzik po myjni ręcznej i nałożeniu K2 Spectrum + 1 dzień stania na dworze.

733594b4ab91b.jpg

to moj skromny zestaw ,ktory do tej pory znacznie się powiększył.

musisz zamienic auto na wieksze bo kosmetyki nie mieszcza sie w bagazniku : )

fajnie ze pojawil sie na forum ktos, kto uzywa cos innego niz K2 ; )

DSC_5626.jpg

moj  stary zestaw z 2011 r., neverending story ; )

A myjnią ręcznym można ufać?

ja nie ufam, nakladam sam wosk a pozniej tylko zmywam auto na myjni bezdotykowej

wiadomo ze 'bezdotyk' nie zmyje brudu tak dobrze jak reczne mycie, dlatego od czasu do czasu myje auto sam

czy mozna ufac myjni recznej czy nie przyjrzyj sie sam: zobacz czy jak podjezdza nowe auto to wylewaja z wiadra breje po poprzedniku czy tylko uzupelniaja je woda i jakims szamponem,

zobacz jaki szampon: skoro masz na aucie wosk czy QD to szampon powinien miec obojetne Ph zeby nie zmywac tych powlok a jedynie usunac brud

zobacz jak wyglada ich gabka ktora myja auta: czy  jest plukana w osobnym wiadrze z czysta woda a pozniej zanurzana w 'szamponowym' przed polozeniem jej na samochod czy po prostu ta sama gabka myja auto ponizej lini progu a pozniej inne czesci nadwozia, zanurzajac ja w metnej wodzie

nie wspomne juz ze w 'rasowej' myjni powinni miec dwa wiadra z tzw. separatorami brudu w ktorych osadzaja sie drobinyy kwarcu zdjete z auta gabka podczas mycia

Fergul11 podrzucil Ci linki do portalu o kosmetyce aut, tam znajdziesz wszystko jak dbac o auto

pozdrawiam

Edytowane przez borge

Słynne mycie na 2 wiadra (o czym kiedyś już pisałem). :spoko:

Jeśli chodzi o stosowane kosmetyki, to mamy tutaj kilku wyznawców Collinite 845, którym przewodzi gładki Edward. ;)

Są też tacy (w tym ja), którzy używają Finish Kare 1000P HI-TEMP.

A znajdzie się też kilku, którzy nie stronią od równie wyszukanych środków.

Świadomość w narodzie rośnie i odchodzimy powoli od past K2 Tempo. :D;)

a jak Wam sie podoba moje autko ? widzieliście takie? widzieliscie nową wersję quashqaia ?

Edytowane przez ludzik

Tez mam j11 w białej perle,tylko z panoramą.

Nie znam kosmetykow k2,osobiście używam megsa,poorboys i autoglym(mam tez taki sam zestaw w walizeczce jak na fotce powyżej) a do samego czyszczenia auta używam valetpro(piana,apc i bilberry wheel cleaner,glinka)

Collonite 845 i widzisz efekt i to jak długotrwały !

Z trwałością to mu teflonowe Fusso Doble Coat 12 months dorównuje!

Megsy pepsy ile wytrzymie max 6 miesięcy!

Wosku to akurat używam poorboys natty's paste w lato,a collinite 476's na zimę.Generalnie woskuje auto 3-4 razy do roku (razem z glinka,pelna dekontaminacja itd) i w takich przedzialach czasowych wosk wciąż siedzi na aucie.W miedzyczasie używam plynnego wosku autoglym ktory bardzo szybko się naklada i wyciera ,więc lakier mam zabezpieczony przez caly rok.

co to jest j11 bo po wpisaniu do googli wyskakują odżutowce.

No i znalazłeś odpowiedź :)

W odróżnieniu od J21 czyli H.Klosa. A na serio ,mam wrażenie że , robisz sobie hejcik na forum i tyle.