JACKO29 Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Kiego,nie usuwaj smoły chemicznie,różnymi preparatami.Spróbuj zwykłej margaryny.Na prawdę smoła schodzi bez problemu,a i podejrzewam,że margaryna nie narusza wosku.Margaryna jest starym,można powiedzieć od wieków stosowanym sposobem usuwania smoły.Zawsze jak smołowaliśmy dachy to wszystkie zabrudzenia,rąk ubrań nacieraliśmy margaryną i wszystko się rozpuszczało Ja tak robię przy moim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 A ja masłem; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 czym się różni "potem" od "później" ? Ludziku, słowo 'potem' sugeruje że do spłukania auta chcesz użyć potu, a zebranie jego tak dużej ilości może być kłopotliwe, nawet dla Ciebie. 'Potem' nie jest błędem językowym ale może dezorientować osoby mniej inteligentne od Ciebie. *** @ Edek01, najpierw musimy zdefiniowac slowo 'wytrzymuje', sam wiesz ze inaczej zachowuje sie powloka zabezpieczajaca po aplikacji a inaczej wraz z uplywem czasu, dla kazdego to 'wytrzymuje' bedzie innym progiem akceptowania skutecznego dzialania powloki wg mnie zaden wosk/sealant nie daje zadowalajacego efektu odprowadzania wody po okresie 6 - 8 miesiecy, ta teze opieram na doswiadczeniach wlasnych z kilkoma woskami oraz na podstawie opinii innych, zamieszczonych w sieci byc moze kiedys sprobuje polecanego przez Ciebie Coli 845 ale pewnie niepredko bo pucha FK 1000p Hi Temp ma sie dobrze i nie chce ubywac ; ) BTW zamiesciles film z mycia bialego lakieru jako przyklad skutecznego dzialania Soft99, dobrze wiesz ze zadna (sic!) powloka ochronna nie zabezpieczy lakieru auta w ten sposob zeby po myciu na 'bezdotyku', po wyschnieciu, nie zostal osad w tym przypadku efekt jest dosc spektakularny wynikajacy z kontrasu pomiedzy brudem auta a biela lakieru po splukaniu strumieniem z lancy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 Ja na wiosnę każdy element lakierowany podaje korekcie bo zawsze po zimie pojawią rysy i ryski I mi bardzo odpowiada 3 składnikowy Megs Black Wax pięknie czyści lakier usuwa woski i małe ryski produkt Kozak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 (edytowane) Probowalem usuwac margaryna,wd 40 i jeszcze prickebortem(chyba tak sie to pisze) ale najszybciej i najwygodniej dziala megs.Psikasz i zmywasz myjka po 5 minutach .Owszem usuwa wosk ,ale dla lakieru jest nieszkodliwy. Powiem tak Panowie niewazne czego używamy,ale cieszy mnie ze na tym forum jest tak fajna grupa pozytywnie pier**l....ych na punkcie wlasnych aut Edytowane 14 Lutego 2016 przez kiego 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 14 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2016 No i klawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 czym się różni "potem" od "później" ? Do rabina przyszedł Mosiek i mówi Rabi , moja żona śmierdzi potem Na to Rabin Moja i przedtem i potem Powiem tak Panowie niewazne czego używamy,ale cieszy mnie ze na tym forum jest tak fajna grupa pozytywnie pier**l....ych na punkcie wlasnych aut To chyba nie dotyczy tylko aut , ale i wokół siebie , dom ,praca . Mnie w pracy uważają za szczególarza , przykładam wagę do detali nad którymi inni przechodzą obojętnie , ale jak wsiadają do "moich" aut to zawsze jest " Ale tu czysto" Nawet facet w warsztacie od klimy , jak podniosłem maskę w mitsubishi aby uzupełnić czynnik pytał się jak często myję silnik ? Raz tylko przetarłem go preparatem i suchą szmatką , a tak średnio to przecieram szmatą z kurzu co pół roku może rzadziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 U mnie wielu co zaproponowałem podwózkę jak otwierało drzwi to pytali czy buty mają ściągać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 No to znajomy ktory jezdzi tirem jak sie do niego wsiada to autentycznie daje ludziom kapcie .Twierdzi że to jego drugi dom i ma być czysto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Ciekawe jak pozbędą się tej dekoracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 15 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Ciekawe jak pozbędą się tej dekoracji.... DUŻA MARGARYNA Jacko powinna załatwić sprawę No to mi przypomnieliście Spora firma malarska malowała budynek z zew. i malarz miał do dyspozycji stary podnośnik , nie wiem jak to się po polsku nazywa ? Taki pojazd z długim teleskopowym ramieniem na końcu zawieszony kosz z którego operuje się wszystkimi funkcjami . Dom na sporym wypasie , własciciel lata małym helikopterem na zakupy do sklepu wedkarskiego po przynętę ! Od frontu kolumnada z piaskowca , specjalnie wycinane na zamówienie , każda warta 30K € , a było ich sporo , Ten biedak z pędzelkiem kombinował jak sie da podjechać jak najbliżej miejsc pod samym dachem , aby domalowac fasadę i .... strzelił stary wąż z olejem , rzygało jak ze strażackiej sikawki , obryzgał większość kolumn a do tego ramie opadło z braku ciśnienia i uszkodziło koszem ścianę nad oknem , wrzucając biedaka do budynku przez rozbite okno z połową barierki kosza To był niefart , nie wiem jak sie dogadali , ale po roku gdy patrzyłem przez lornetkę to kolumny były czyste , albo wymienili , albo doczyścili ??? Tylko jak z piaskowca wywabić wsiąknięty olej hydrauliczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Zwyżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika99 Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Powiedzcie mi prosze (pewnie jest to gdzies tutaj napisane, ale nie chce mi sie szukac) czym mozna ladnie i bezpiecznie wyczysci ekran nawigacji a takze calego wnetrza, na ekranie zebralo sie juz mnostwo paluchow i chce sie ich pozbyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Moniko,ja czyszczę szmatka do okularów,na sucho.Nie ma rys,a ekran bez wysiłku czyściutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Ew.pianka/płyn do monitorów PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludzik Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 ja umyłem specjalnymi sciereczkami do kokpitu z TESCO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 ja umyłem specjalnymi sciereczkami do kokpitu z TESCO. Ekran też?! Ja wczoraj kupiłam w Biedronie ściereczki do czyszczenia sprzętu RTV . Wypucowałam wszelakie drobne sprzęty w domu ( fony , tablety , lapka) - wystarczy "nachuchać" na ekran i tą suchą ściereczką elegancko się poleruje na błysk i żadnych paluchów W sumie o tym samym Jacko napisał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
monika99 Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 (edytowane) Moniko,ja czyszczę szmatka do okularów,na sucho.Nie ma rys,a ekran bez wysiłku czyściutki. Dzieki, jam takze okularnica. Pod czerwona opaska nie widac Edytowane 4 Marca 2016 przez monika99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 4 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 To samo, szmatka okularowa, paluchy znikaja od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiego Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 A ja używam poorboys natural look do całego wnętrza(dekory,deska oraz ekrany).Warto go nałożyć i zostawić na kilka minut ,a potem przetrzeć.Zostawia swietny satynowy efekt i nic nie przylega przez dlugi czas.Również bardzo dobrze maskuje istniejące ryski na zegarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Bedzie o Ultimate Compound i ScratchX 2.0. O moje biedne progi, a raczej stalowo-nierdzewne nakladki progowe. Jak nie tesciowa to serwisanci, tym razem poryli jak wscieli nakladki kierowcy i pasazera, tylko do tylu nie wlezli bo tam foteliki dzieci. I to nie ryska czy dwie, a gdzie, zryta cala krawedz na polowie dlugosci. Oni tam chyba w betonowych kaloszach pracuja. Nalozylem Ultimate i tarlem, tarlem, tarlem... Ale nie jak piekny pan z kanalu YT gdzie usmiecha sie i po nalozeniu jedna szmatka zaczyna wcierac druga. Przeciez wtedy cala pasta wchodzi w czysta szmatke i caly proces na nic. Tarlem kolistymi ruchami ta sama szmatka az pasta zaczynala znikac. Po jakichs 20 minutach wyprowadzilem cala nakladke kierowcy do okolo 90% stanu wyjsciowego, zostaly glebsze rysy, w tym celu zanabywam ScratchX i powiem jak dziala. Konkluzja, magiczne srodki dzialaja ale czasem trzeba troche poeksperymentowac zeby osiagnac zadany efekt. Oba produkty powinny znalezc sie w niezbedniku kazdego nissano picusia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Kto tam w serwisie pracuje??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Kto tam w serwisie pracuje??? Ludzie o bardzo ciezkich stopach. Jak pojade tam sie awanturowac to powiedza ze to nie oni. Nastepnym razem pojde z gosciem przyjmujacym samochod i zrobie zdjecia przy nim stanu progow przed ich akcja serwisowa. Nie chce mi sie wiecej marnowac czasu i pieniedzy na naprawianie szkod po nich. Mialem podobna sytuacje z warsztatem zmieniajacym i przechowywujacym kola zimowe w okresie letnim, przy odbiorze jedno z kol zimowych mialo mala szczerbe na ramieniu. Oczywiscie to tez nie oni. Warsztat od kol moge i zmienie ale serwis Nissana, no rece opadaja. Jak odbieralem Golfa z serwisu niemal zawsze musialem po nich prac tapicerke siedzen, czyscic kierownice i dzwignie zmiany biegow. Edytowane 10 Marca 2016 przez CaptainRandall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 A Ty wiesz ,że standardem u nas jest pokrowiec foliowy na siedzenie i owijanie kierownicy stretchem ? Kontrola samochodu pod kątem uszkodzeń z serwisantem przed wjazdem na serwis??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 No kontrola przed, jak im potem udowodnie, ze to oni zrobili. Chyba ze sam okleje progi folia babelkowa . Jakis absurd. Serwis ma daleko w tyle takie detale jak rysy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi