Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

O pielęgnacji aut

myszorek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Fergul, a nie myślałeś o Michelin CrossClimate. W tym rozmiarze w Polandii kosztują ok. 450 zł mają 69dB i załatwiają temat na zimę.

A wracając do tematu pielęgnacji, to mam dwa pytania:

- pierwsze do posiadaczy N-Teca i Tekny czym czyścicie felgi - bo wyciągnąłem letnie koła, żeby przygotować do założenia i polerowane ramiona mają delikatne ryski. Mam wrażenie, że rysują się równie łatwo jak szybka zegarów.

- drugie do posiadaczy jasnych lakierów - jakiego wosku używacie i czy jesteście zadowoleni. Mam na myśli po pierwsze efekt (wiadomo, że na jasnym trudniejszy do osiągnięcia) i po drugie trwałość. Drugie nie interesuje mnie bez pierwszego.

Ja do tej pory używałem POORBOY'S WORLD Natty's Paste Wax White - efekt i trwałość oceniam na 4.

Edytowane przez myszorek

Felgi czyszcze valet pro bilberry wheel cleaner,nie niszczy kół bo nie ma kwasu,co do produktow do lakieru to najpierw idzie poorboys white diamond glaze,na to white natty's paste a na koniec poorboys qd plus.Jesli po kazdym myciu uzywam qd to wosk zostaje przez 4-5 miesięcy.Do bialego nie znalazlem jeszcze lepszego zestawu(i nie mam tu na mysli trwalosci,ale efekt)i bez trudu wyrobisz50/50.

Felgi czyszcze valet pro bilberry wheel cleaner,nie niszczy kół bo nie ma kwasu,co do produktow do lakieru to najpierw idzie poorboys white diamond glaze,na to white natty's paste a na koniec poorboys qd plus.Jesli po kazdym myciu uzywam qd to wosk zostaje przez 4-5 miesięcy.Do bialego nie znalazlem jeszcze lepszego zestawu(i nie mam tu na mysli trwalosci,ale efekt)i bez trudu wyrobisz50/50.

Srebrny metalic , normalne mycie z pianownicą + szczotka :) , glinka z "pośligiem" , płukanie , wycieranie i colinite 845 ten smalec Edkowy :) i polerka elektryczna, bo nakładam na cały i czekam jak zaschnie .

Tak robie co pół roku , a tak co 3-4 tygodnie to tylko płukanie , piana , szczota i płukanie , czasem wytrę do sucha , a czasem przesuszę na autostradzie przez 4 km .i to tyle w temacie "Na zewnątrz" 

Oczywiscie nie wspomniałem o szybach , plastikach i gumach , bo kolega tylko o blachy pytał .

Tak po śmalcu felgi życia dostają tak się pięknie mienią a i dużo łatwiej je doczyścić ,śmalcowa bajka :D

Fergul, a nie myślałeś o Michelin CrossClimate. W tym rozmiarze w Polandii kosztują ok. 450 zł mają 69dB i załatwiają temat na zimę.

A wracając do tematu pielęgnacji, to mam dwa pytania:

- pierwsze do posiadaczy N-Teca i Tekny czym czyścicie felgi - bo wyciągnąłem letnie koła, żeby przygotować do założenia i polerowane ramiona mają delikatne ryski. Mam wrażenie, że rysują się równie łatwo jak szybka zegarów.

- drugie do posiadaczy jasnych lakierów - jakiego wosku używacie i czy jesteście zadowoleni. Mam na myśli po pierwsze efekt (wiadomo, że na jasnym trudniejszy do osiągnięcia) i po drugie trwałość. Drugie nie interesuje mnie bez pierwszego.

Ja do tej pory używałem POORBOY'S WORLD Natty's Paste Wax White - efekt i trwałość oceniam na 4.

Felgi w N tec faktycznie bardzo się rysują od mycia (szczotka do felg K2). W sobote wyciągnołem moje całe koła z tymi felgami i najpierw je dokładnie wymyłem a pożniej usunołem rysy za pomocą pasty (nie pamietam jak się nazywa ale używam ją od dawna i jest swietna). 

Aby zmniejszyć wrażliwość na zarysowania po odtłuszczeniu powierzcni nałożyłem na nie powłokę kwarcową którą kupiłem do lakieru. Wiem, że nie jest dedykowana do felg ale przecież felgi też są polakierowane więc powinno zadziałać. Jak to się spisze zobaczymy.

Co do jasnego koloru ja całe lato (łącznie 3 woskowania) nakłądałem collinite 467. Baardzo jestem  zniego zadowolony. Ale tym razem jak znajdę czas użyję właśnie wspomnianej powłoki kwarcowej Q2

A propose kwarcowania. Znalazłem zakład, który to robi. Tanio nie jest, ale czy warto? Kwarcował już ktoś z Was samochód (ten lub poprzedni)? Bo ja do tej pory nawet wosku nie kładłem (za leniwy jestem), ale przez te Wasze posty, chyba też zostanę takim "pedantem".

moj szwagier nakładał na 2 auta sam. Bez większego przygotowania a wyszło mu bardzo fajnie. Kupił zestaw i nalożył. Jedno auto było roczne - tu musiał troche czasu poświecić na oczyszczenie białej perły (nie robił korekty lakieru), a drugie maiał nowe więc tylko dokłądne mycie i przygotowanie przed nakładaniem polegające na odtłuszczaniu.

Też lubię pucować mojego ogiera :D, jednak widząc, że ten lakier rysuje się od samego wiatru, a rozbita na masce mucha potrafi wyrwać dziurę do gołej blachy, dochodzę powoli do wniosku iż daremny mój trud. :P

Dzięki Fergul za skróconą instrukcję mycia - może sprawdza się ona na wyspach, ale nie u nas, gdzie wywalają na drogi pociągi soli i innego syfu.

Chodzi mi o woski jakie stosujecie do jasnych lakierów i wasze o nich opinie.

Zanim pomyślę o ewentualnym kwarcowaniu muszę dokładnie przyjrzeć się lakierowi po zimie i ocenić jego kondycje.

Edytowane przez myszorek

Kwarc jak i Ceramikę nakłada się na nowy lakier bądź po korekcie!
Dlatego wybieram śmalec łatwo i jak przyjemnie nim pracować :D

Efekt i trwałość oceniam na 10 .

• 2 tygodnie później...

Dziś korzystając z natchnienia i wolnego czasu nałożyłam sobie powłokę kwarcowa na auto.

Nie mogę się zgodzić że jest to jakieś skomplikowane i wymaga specjalistów. To nie prawda. Faktem jest że wymaga to dużo czasu i starannością ale nakładanie i polerowane to czysta przyjemność. Mój Q2 prime bardzo łatwo się rozprowadzal a przetarcia mikrofibra powodowało natychmiastowy połysk. Więcej zabawy jest z myciem i odtluszczaniem auta. To zrobiłem dzień wcześniej aby wyschło samo w garażu. Myłem aktywna piana. Cały stary wosk znikł co dało się zauważyć na karoserii po zachowaniu wody. Dziś sama zabawa z ceramiką zajęła jakieś 4 - 5h

Nakładałam na wszystko łącznie z szybami czy listwy. Zużyłam 20 ml preparatu. Teraz fura schnie w garażu do jutra. :)

post-43427-0-33369700-1459612436_thumb.jpg

post-43427-0-78761900-1459612462_thumb.jpg

Edytowane przez Pieer

Wow! Bez gwoździa nie podchodź... :D

No to wiertarka....akumulatorowa,bo gwóźdź ceramice nic nie zrobi :D;)

Również korzystając z pogody może nie poszedłem tak daleko jak kolega powyżej,ale nałożyłem trochę smalcu na kajtka.Wyszło całkiem nieżle i sorki za jakość zdjęć,ale fotograf ze mnie marny 

post-97510-0-83831700-1459616013_thumb.jpg

post-97510-0-85685700-1459616044_thumb.jpg

post-97510-0-51536300-1459616086_thumb.jpg

post-97510-0-26146500-1459616115_thumb.jpg

• Upvote 2

Nie,nawet polerki nie robiłem.Tylko piana,glinka i woskowanie plus quick detailer.Trzy godzinki i po robocie.

Aaaaale...kierownicy nie widzę.... :whistle::D

Jak już kiedyś wspominałem angole pierwsi mieli kodeks drogowy :)

I pudding...