Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

O pielęgnacji aut

myszorek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A którą, pochwal się. Ostatnio był Parkside w L.d.u za 99 zeta.

Otototo!!!! :D

mam nadzieje, ze nie zartujesz, bo chyba faktycznie wypróbuje na swoim autku... to rozumiem zamiast wosku ?

Edek żartuje. Ma takie poczucie humoru. Używa Collonite 845.

:0recourse:

Plissssss! Panowie nie róbmy więcej takich jaj,...jeśli to prawda :D

...a latem na dachu będziesz obwoźnie jajecznicę smażyć i sprzedawać :) 

Jak zwykle ludzik trolluje :) 

• Upvote 2

<p>Choć myślę, że "trol" z Ciebie niezły, to tu muszę Ci przyznać rację. "Kali ukraść krowę cnota,Kalemu ukraść grzech .</p>

Choć myślę, że "trol" z Ciebie niezły, to tu muszę Ci przyznać rację. "Kali ukraść krowę cnota,Kaleta ukraść grzech .

Trochę się zagalopowaliście koledzy :(

Napisałem że kolega Ludzik trolluje , ale nie nazwałem go trollem , to jak powiedzieć że ktoś się wydurnia , ale do durnia mu daleko .

Edward za swoje "żarty" parokrotnie został zganiony na forum w kilku tematach ale nie można mu odmówić posiadanej wiedzy na temat aut .

W przypadku kolegi Ludzika ....z pytań które zadaje i wniosków jakie wyciąga z dyskusji lub odpowiedzi trudno wysnuć czy robi uwagi z premedytacji (trolluje) czy z niewiedzy ukrytej pod żartobliwym płaszczykiem  przy tak małej ilości postów ? 

To tak gwoli wyjaśnienia mojego zdania w tej kwestii .

Panowie odbiegamy zasadniczo od tematu czyli "pielęgnacji aut" :)

Dla Ludzika ;

ps Edkowy śmalec :) = colinite 845

Edkowy milicjant  = Militec 

Edytowane przez Fergul11

Witam,czytając ten wątek zauważyłem sporo zapaleńców pielęgnacji aut.Stosujecie różne środki kosmetyki itd. przyznaje się bez bicia ,że moje poprzednie autka może nie były źle traktowane jeśli chodzi o mycie ale wosku nie widziały, no może w formie płynnej w czasie korzystania z myjni automatycznej czy bezdotykowej. Stwierdziłem że QQ zasługuje na inne traktowanie, Chciałbym zasięgnąć Waszej opinii na temat mojego zestawu (na razie  w planach)

1.MEGUIAR'S Water Magnet Microfiber Drying Towel

2.POORBOY'S WORLD Spray&Wipe Waterless Wash

3.BRAYT glinka ,clay / BILT-HAMBER Auto Clay Medium ?

4.MEGUIAR'S Soft Foam Applicator Pad

5.COLLINIITE 845 Insulator Wax

6.MICROFIBER MADNESS Summit 800 40x40

Edytowane przez POL

Chyba trochę bym zmodyfikował ten zestaw. Jeśli jak sam piszesz nie miałeś wcześniej większego doświadczenia to proponuję na początek:

- szampon - najlepiej o neutralnym PH, bo jak nawoskujesz, to żeby nie zmywać wosku;

- glinkę jeśli już to miękką - nie narobisz szkód i nie potrzebujesz lubrykanta - wystarczy woda z odrobiną szamponu, BILT-HAMBER Auto Clay ALE soft nie medium;

- coś do przygotowania powierzchni przed woskiem - jest duży wybór pre wax cleanerów;

- colli - jak najbardziej;

- MEGUIAR'S Water Magnet Microfiber Drying Towel - jak najbardziej;

- MEGUIAR'S Soft Foam Applicator Pad  - jak najbardziej;

- MICROFIBER MADNESS Summit 800 40x40 - jak najbardziej

Trzy ostatnie pozycje można znaleźć coś tańszego na początek przygody.

- POORBOY'S WORLD Spray&Wipe Waterless Wash - jakoś osobiście nie mam przekonania, może dobry ale na nasze ubłocone drogi.

A w jakim kolorze masz auto?

Edytowane przez myszorek
  • Upvote 1

1.MEGUIAR'S Water Magnet Microfiber Drying Towel

2.POORBOY'S WORLD Spray&Wipe Waterless Wash

3.BRAYT glinka ,clay / BILT-HAMBER Auto Clay Medium ?

4.MEGUIAR'S Soft Foam Applicator Pad

5.COLLINIITE 845 Insulator Wax

6.MICROFIBER MADNESS Summit 800 40x40

co do POORBOY'S WORLD Spray&Wipe Waterless Wash podobnie jak myszorek jestem sceptyczny, chyba ze chcesz miec cos na podoredziu jak ci np. ptaki zapaskudza auto, Bilt-Hamber moze byc medium, krzywdy nie zrobisz

reszta jak najbardziej OK ale dodatkowo zaopatrz sie w jakis pedzelek do mycia zewnetrznych plastikow i uszczelek, przyda sie rowniez do niektorych elementow wnetrza, jakis preparat APC do czyszczenia ww elementow oraz jakis srodek do zebezpieczenia zewnetrznych elementow z tworzywa (ja lubie i uzywam Autoglym Bumper Care)

butelke z atomizerem mozesz sobie przysposobic po jakims plynie do mycia okien, pozniej jak Cie to wciagnie, mozesz nabyc cos innego, bardziej trwalego

widze ze przybyl kolejny padawan zakonu Coli 845 ; )

> [...]to jak powiedzieć że ktoś się wydurnia , ale do durnia mu daleko[...]

@ Fergul, usmialem sie ; ) i jestem przeciwnego zdania : )

pozdrawiam

Edytowane przez borge
  • Upvote 1

> [...]to jak powiedzieć że ktoś się wydurnia , ale do durnia mu daleko[...]

@ Fergul, usmialem sie ; ) i jestem przeciwnego zdania : )

pozdrawiam

Masz do tego prawo :) toć mamy demokrację , :) 

Również kolegę pozdrawiam .

Dzięki za opinie ,podpowiedzi chętnie skorzystam. Pierwsza rzecz to rezygnuję z POORBOY'S WORLD Spray&Wipe Waterless Wash po prostu nie doczytałem ,że przy użyciu glinki można sobie pomóc zwykłą wodą albo z dodatkiem szamponu. Nie wziąłem też pod uwagę czegoś po glince a przed woskowaniem - pre wax cleaner , przeglądając sklepy internetowe jest spory wybór może jakaś sugestia ? borge pomyślę nad Autoglym Bumper Care . Jeśli chodzi zaś Coli 845, to tak tu zachwalacie, że szczerze nie szukałem niczego innego . Kolor mojego QQ - cień nocy- pozdrawiam

Edytowane przez POL

Pre Wax Cleaner... ja nie jestem ortodoksem ale jestem leniem ; ) i tylko raz pracowalem z Zymol'em HD-Cleanse (nie jest taki latwy jakby sie wydawalo) i dalem sobie spokoj z tymi specyfikami, gdybys sie jednak zdecydowal musisz zwrocic uwage ze niektore maja formule 'scierna' a niektore 'maskuja' (wypelniaja) mikrorysy

pamietam ze dobre recenzje mial Dodo Juice Lime Prime Lite (jest jeszcze Dodo ... Plus ale ten jest scierny)

jak masz nowe auto i lakier niezniszczony to moze nie warto stosowac pre wax'a ale kazdy musi sobie odpowiedziec sam jakie ma potrzeby i oczekiwania

Bumper Care czy Coli 845 to tylko sugestie, kazdy po pewnym czasie wypracuje sobie wlasny zestaw kosmetykow dlatego moze na poczatek nie warto brac calych opakowan tylko zapisac sie na 'kosmetykaaut' i polowac na okazje w dziale 'Sprzedam'

aha, jesli chodzi o dobor wosku do koloru lakieru to dla mnie jest to marketingowy belkot... dlaczego? kiedys zrobilem auto woskiem dedykowanym do lakieru metalik perlowy i nie widzialem perel ; ) a pozniej sealantem FK 1000P Hi-temp i perelki swiecily jak gwiazdki

pozdrawiam

Pytałem o kolor, ponieważ na ciemnym łatwiej widać efekty pracy. Kurz i błoto też.

Mój Qq jest srebrny i ciężko coś spektakularnego osiągnąć domowym sposobem.

moze polecicie mi jakiś inny szybki nakładacz niż K3 Spectrum, który nie będzie powodował przyklejania isę brudu?

po K3 lakier łapie wszystkie czarne kulki z powietrza i już po 1 dniu jest nakropkowany na czarno.

Zamowilem rain x (http://www.ebay.co.uk/itm/231701722741) zobaczymy co to warte, najczesciej sprzedawany kit na ebay'u. Konstrukcja przypomina Edkowy zestaw.

Update watku odpryskowego. No wiec przyslali mi Rain X, tylko nie taki jaki zamowilem... Reklamowalem i czekam az dosla wlasciwy produkt a tym to sobie chyba zapoleruje jak bedzie po wszystkim i na otarcie lez.

9c2659a9a2f90e69ef269b9c4289b3d4.jpg