Edek01 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Ja na wiosnę zapodaję ten na 5W30 bez ECT ,AF i takie tam, zobaczymy czy będzie słychać szklaneczki na zimny? i czy na gorącym silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiekck Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Dlatego czytając instrukcje powinno zapalić się światełko rozsądku, 5w30 i to ten zalecany do silników z DPF nawet jak nie ma go Proszę powiedzcie jak jest z wyciszeniem w QQ 1,6 benzyna powyżej 120 km. Wiem że na forum coś o tym było ale nie potrafię wyszukać,pewnie amnezja mnie dopadła Powyżej 100 już smiało można powiedzieć że nie jest cicho bo świst powietrza słychać jako dość mocny szum. W zasadzie nie uznaje tego za jakaś poważna wadę bo niemam wielkiego porównania z klasami wyższymi i uznaję że tak musi być. Świst nie jest może bardzo uciążliwy ale jednak występuję. Co do wyciszenia kaśki na niskich prędkościach uważam że jest wzorowe, silnik ledwo słyszalny, cichutko się pomyka. Myślę że w moim wypadku przy dużych prędkościach szumu dodają też opony vredestein wintrac xtreme snow, gdzieś na forach czytałem że nie są najcichsze i lepsze są NOKIANY SUV 3 ale znowu na NOKIANY narzekają że teraz robione w ruskich nie w finlandii i że przychodzą krzywe, ehh Generalnie wg mnie wielkiego problemu z tym szumem > 100 wewnątrz niema i nawet przy długiej jeździe nie męczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Oponki fakt mogą szumieć i to dość mocno , dzięki za odpowiedz i jeśli można to proszę powiedzieć, szum dochodzi z konkretnego miejsca np.lusterka czy jest to szum opływu powietrza po karoserii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek1971 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 U mnie szum odczuwam,jako z opływu całej karoserii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ja na wiosnę zapodaję ten na 5W30 bez ECT ,AF i takie tam, zobaczymy czy będzie słychać szklaneczki na zimny? i czy na gorącym silniku Łooooł. A co to? Mobil się zepsuł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 W 2016r nie będę tak często ganiać po Autostradach z przepisową prędkością non-stop 140km/h prawym pasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Kubalon- co do szumów to z tym różnie bywa, w zależności od egzemplarza. Ja mam bardzo głośne auto. Szumy są, i im szybciej tym głośniej. Powyżej 150 nie można jeździć bo już tak głośno jest. Szum jest uciążliwy. Na wiosnę ide na wymianę uszczelek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Dziś jechałem raczej spokojnie ale sprawdziłem przy 140 i gwizdów nie było z czasem pewnie się pojawią,niemniej szum przy wyższych prędkościach jest do zaakceptowania choć mogło by być ciszej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 U mnie przy 150km/h to jak w Me 262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_1998 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 U mnie przy 150km/h to jak w Me 262 Masz silnik odrzutowy i lecisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Mimo wyciszeŃ maski i bardzo dobrego kabiny słychać ryk silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qashtan1.2 Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 Moim skromnym zdaniem samochód dobieramy do swoich potrzeb. Jeśli ma nam służyć głównie w jeździe po mieście i czasami do dłuższych wypadów, nie ma sensu kupować większego silnika. 1.2 jest wtedy wystarczający. Natomiast jeżeli ma on być wykorzystywany głównie do dłuższych tras, po autostradzie itp, to większy silnik ma uzasadnienie. Niestety nasze QQ to nie wyścigówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 27 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2016 A moim zdaniem ,silnik 1.6 pasuje do tego auta jak ta lala . Nie za słaby ,ale i nie mocarz. Nic ująć nic... no nie, dodać zawsze można i tak pewnie będzie już nie długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Śmignąłem się kawałek nowym QQ z 1.6 DIG-T. Bardzo pozytywne wrażania. Ciągnie od razu bardzo dobrze. Wysoka kultura pracy. Bardzo fajna jednostka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Ja wczoraj ponownie miałem go na cały dzień i choć już z inną marką się witałem, wciąż mam mętlik. Nie ukrywam,ze w szczególności chodzi mi o serwis.Jestem mega zadowolony z "wspolpracy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Manixio stary druhu. Nie zdradzaj nas, plis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Toż to tylko mała "lewizna" i tak jedna z nysek zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Wiedziałem, że coś ukrywacie Manix mi nie powie ale Ty Colins "na ucho" mógłbyś mi szepnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 A co mam Ci Adamie szepnąć? Że też już mam na wszelki wypadek zredagowane ogłoszenie sprzedaży mojego QQ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Wiesz , że w to ja nie uwierzę ! Już o nic nie pytam bo i tak nie zdradzisz ... Nawet to zrozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Ja na wiosnę zapodaję ten na 5W30 bez ECT ,AF i takie tam, zobaczymy czy będzie słychać szklaneczki na zimny? i czy na gorącym silniku Nie jest łatwo go dostać. Wszędzie tylko ten ECT. Ja wczoraj ponownie miałem go na cały dzień i choć już z inną marką się witałem, wciąż mam mętlik. Nie ukrywam,ze w szczególności chodzi mi o serwis.Jestem mega zadowolony z "wspolpracy" Nowy QQ zrobił na mnie mega pozytywne wrażenie. Do tej pory oglądałem go tylko. Jeździ bardzo fajnie. Zakochałem się, niestety środków na zakup na razie brak . Pełna zgoda jeżeli chodzi o serwis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Ranger jest tu i tu ale co z tego myślałem że ma A5B5 a on ma tylko A3B3 Szukam A5B5 A1B1 Takie parametry mają wszystkie oleje na rynku z literką F do forda,ale ceny za 1l powalają http://allegro.pl/shell-helix-ultra-5w-30-1l-i5920314651.html http://allegro.pl/olej-shell-helix-ultra-5w30-5l-niemiecki-2015r-i5854067547.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattk Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Ranger jest tu i tu ale co z tego myślałem że ma A5B5 a on ma tylko A3B3 Szukam A5B5 A1B1 Takie parametry mają wszystkie oleje na rynku z literką F do forda,ale ceny za 1l powalają http://allegro.pl/shell-helix-ultra-5w-30-1l-i5920314651.html http://allegro.pl/olej-shell-helix-ultra-5w30-5l-niemiecki-2015r-i5854067547.html Cześć Do mojego 1.6DIG-T serwis zapodał nowy olej (standardowa wymiana przy 20tys). W Szczecinie leją Shell Helix Ultra Professional AF 5W-30 ACEA A5/B5. Miałem okazję jechać przed weekendem do W-wy i powrót a więc całe 1150 km. Miałem wcześniej zalany ECT (zalałem przy 3tys tak dla świętego spokoju) i powiem, że jestem tym AF Pro miło zaskoczony. Silnik jakiś żwawszy i jakby trochę mniej palił (choć i tak 10.5(komp 9.5)/100 w drodze powrotnej - na A2 tempomat 160). Nie liczę na lepsze spalanie ale różnicę w przyspieszaniu czuć. Na necie dostaniecie AF choćby tu: http://www.kolegaberlin.pl/product-pol-5178-Shell-Helix-Ultra-Professional-AF-5W30-5L-niemiecki.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 A5/B5 to oleje "lekko bieżne" czyli z cienkim filmem olejowym. Do naszych jednostek A3/B3 jest lepsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 Wszyscy jak czytam to zachwalają oleje 5w30 -A5/B5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi