Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11.144] Płyn się gotuje, na wodzie jest ok

witekpierwszy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki dziwny problem: wymieniałem ostatnio uszczelkę pod głowicą. Po tej wymianie układ był zalany wodą (z odrobinką koncentratu). We wtorek dolałem koncentratu. Od wczoraj płyn zaczął się gotować. Może to być wina zasyfionej chłodnicy lub nieodpowiedniego płynu? Spróbuję jeszcze spuścić ten płyn i zalać samą wodą. dodam, że termostat sprawdzony, uszczelka i śruby nowe, głowica sprawdzona.

Chłodnica była na max zalana płynem , pobiera płyn z zbiorniczka wyrównawczego ?. Sprawdź też korek na chłodnicy może jest walnięty .

chłodnica zalana do pełna, płynu nie pobiera ze zbiorniczka (zbiorniczek jest pęknięty - to ma znaczenie?). korek nowy (sprawdzałem tez inne - to samo)

W zbiorniczku musi być płyn bo korek reguluje ciśnienie w układzie, zasysa płyn lub upuszcza  do zbiorniczka .

To w każdym zbiorniczku w p11 jest dziura u góry ,jak nie zasysa do korek lub jakaś nieszczelność . Wiatraki włączają się  ?

jeden się tylko włącza (prawy). poza tym zauważyłem, że czasem w czasie jazdy na chwilę przełącza się na benzynę. chyba się zapowietrza, bo po chwili przełącza się z powrotem na gaz i jest ok. czy po spuszczeniu wody układ trzeba jakoś specjalnie odpowietrzać? czy jednak sam powinien się odpowietrzyć? a może coś nie tak z wężami wodnymi od instalacji gazowej?

no i nie mogę znaleźć bezpiecznika od tego drugiego wentylatora (od pierwszego jest przy akumulatorze i jest on ok)

Włącz klimę i sprawdź czy rusza oba wiatraki bo w niektórych modelach uruchamia się tylko jeden jak samochód się zagrzeje. Po spuszczeniu  trzeba dolać do chłodnicy za pierwszym razem cieżko uzyskać prawidłowy stan . Jak przełącza na PB to może reduktor mrozi za mało płynu w układzie  .

Edytowane przez nice-wawa

jak włączam klimę, to też się tylko jeden włącza. nie wiem czy tak powinno być

Dwa powinny ruszyć sprawdź go na krótko  może kostka lub zakończył  żywot.

ok, wentylator, to jedna sprawa. a co z tym zapowietrzaniem?

spuściłem wczoraj płyn i zalałem wodą. na razie wydaje się, że jest ok (nie zapowietrza się, nie gotuje). czy do primer są jakieś specjalne płyny?

Z tego co wiem to kup płyn wedle uznania.Ja miałem zalane różowe borygo.Mazda np.stosuje płyn FL22 który zaleca wymienić po 10 latach lub 200tys km.

• 5 tygodni później...

już jest ok. problemem okazała się wtyczka wentylatora. urwany był kabelek do szczotki w silniczku, przez to wentylator czasami działał a czasami nie

• Upvote 1

już jest ok. problemem okazała się wtyczka wentylatora. urwany był kabelek do szczotki w silniczku, przez to wentylator czasami działał a czasami nie

Takie zakończenie tematu / rozwiązanie problemu / podanie do wiadomości dla potomnych :) zasługuje na "+"

Brawo! 

Tak należy postępować na forum ;)