Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Oświetlenie komory silnika T30

yoozva
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Z nudy zabrałem się za zrobienie oświetlenia komory silnika. Czasem się może przydać wieczorową porą, więc może i mój pomysł wam się przyda, żeby ułatwić sobie życie. 

Niezbędne sprzęty:

Taśma LED, 

Złączki do taśmy,

kabel

Włącznik,

Klej "na gorąco". 

Podpiąłem się bezpośrednio pod aku. Plus z aku, minus z karoserii. Kabel został przeciągnięty, trochę powciskany gdzie się dało i podklejony gorącym klejem. Taśma na klapie maski również podkleiłem, ponieważ niby jest ona samoprzylepna, ale wg mnie lepiej ją dodatkowo podkleić.

post-59786-0-00571300-1425837083_thumb.jpg

post-59786-0-04593700-1425837086_thumb.jpg

post-59786-0-84943500-1425837088_thumb.jpg

post-59786-0-41002600-1425837089_thumb.jpg

post-59786-0-57758000-1425837092_thumb.jpg

post-59786-0-51376600-1425837095_thumb.jpg

post-59786-0-43730200-1425837098_thumb.jpg

post-59786-0-61182800-1425837101_thumb.jpg

post-59786-0-53570000-1425837104_thumb.jpg

post-59786-0-64163000-1425837107_thumb.jpg

• Upvote 1

o....... i to rozumiem..

recenzja:

+pomysł, chęć wykonania dla potomnych

+wybór taśmy led.

-przewód od głośników może nie wytrzymać trudów amplitudy temp, poza tym jak tak blisko to minus też idzie z aku. Na karoserii jest 1-2v mniej.

-przełącznik nie jest ip68 zatem długo nie wytrzyma.

-gdzie jest ja się pytam k**wa bezpiecznik 0.5A ??????? Przecież to grozi pożarem.

Ocena ogólna: 4+

Edytowane przez karibox1

Taśma led w powłoce silikonowej która pod wpływem temperatury skruszeje.

Kari

Kurde nie mialem lepszego przewodu i włacznika pod reką a tym bardziej bezpiecznika...najchętniej zalożyłbym jakiś hermetyczny przełącznik. Zobaczę jak sie to spisuje w wysokich temp w lato jak będą kłopoty to trzaba bedzie przerobić. Albo inaczej. .na pewno bedzie trzaba przerobic. Nie wiem jeszcze jak sie spisze ten klej "na gorąco". Moja najwieksza obawa jest taka ze ten klej puści i taśmę razem z kablem zmieli mi pasek wielorowkowy.

Dzięki za konstruktywną krytykę :)

wedlug mnie to straszna maniana, zero w tym rozumu - wlacznik domowy wewnetrzny, zero izolacji, tasma led (max tem 50stC) nie do tych zastosowan, przewod plastikowy, jak ci sie nudzi to zmierzasz w dobrym kierunku aby spalic auto ... Jedna iskra przy rozgrzanym silniku...

mniej szkody i krocej zrobilbys montujac lampke magnetyczna warsztatowa z OSRAMU za 40 zeta ...

Edytowane przez bartekk
  • Upvote 1

umówmy się tak: oświetlenie jest w fazie testów. Jak się autu coś stanie, pierwsi się dowiecie, a za waszymi radami, dokonam pewnych modyfikacji, żebyście już jadem nie pluli  :P  :P  :P

• Upvote 1

wedlug mnie to straszna maniana, zero w tym rozumu - wlacznik domowy wewnetrzny, zero izolacji, tasma led (max tem 50stC) nie do tych zastosowan, przewod plastikowy, jak ci sie nudzi to zmierzasz w dobrym kierunku aby spalic auto ... Jedna iskra przy rozgrzanym silniku...

mniej szkody i krocej zrobilbys montujac lampke magnetyczna warsztatowa z OSRAMU za 40 zeta ...

uważam, że wypowiedz Bartka jest za ostra i sprawia niepotrzebny ból...a Kolega może już więcej nie przedstawić nam nic a tego byśmy nie chcieli.

Edytowane przez karibox1

uważam, że wypowiedz Bartka jest za ostra i sprawia niepotrzebny ból...a Kolega może już więcej nie przedstawić nam nic a tego byśmy nie chcieli.

nie chcialem urazic, jesli Yoozva poczuł sie dotkniety to PRZEPRASZAM, jednak wykonanie mogloby byc bardziel przemyslane ...

Wlacznik typu PUSH - 3 zeta, linka 2x0.75 - .95gr mb, bezpiecznik z oprawka - 10 zeta, zamiast tasmy LED dac maly panel LED SMD - 5-8 zeta, wykonac w podobnym stylu, ale przewod poprowadzic pod wygluszeniem od strony srodka komory silnika... inicjatywa plus moje uwagi  i jest KLASA sama w sobie....

panel - http://allegro.pl/panel-modul-led-t4w-ba9s-c5w-c10w-12-smd-5050-i4816206596.html

wlacznik - http://allegro.pl/wylacznik-czujnik-krancowy-krancowka-drzwi-maski-i4987562516.html

oprawka bezpiecznika - http://allegro.pl/szybkozlaczka-gniazdo-bezpiecznika-uni-unival-mta-i5067618010.html

przewód - http://allegro.pl/przewod-2x075-kabel-2x0-75-przekroj-prostokatny-i5145937094.html

BTW - ja pod maske zagladam raz na miesiac i swiatlo to zbyteczny uzytek w moim przekonaniu.

Edytowane przez bartekk

Dżizas Kari, nie mów że się tak przejąłeś :o . Jaja sobie robisz :D . Sam kolega Yoozva tego tak nie odebrał ;) .

Ważne że jest wesoło ^_^ .

józva ma zapał i nie pozwolę by Ktokolwiek to zepsuł.... :gun::devil:

Edytowane przez karibox1

Wiecie, człowiek jest niecierpliwy i jak się nudzi i ma coś pod ręką to zaraz, się organizuje i knuje, wymyśla, działa. No nie zawsze jak koledzy zauważyli, z przemyślanym skutkiem. Tzn skutek jest, ale wykonanie słabsze, w każdym razie działa, przetestujemy i mam nadzieję że "będzie Pan zadowolony" :) 

a tym czasem  :wow: ale jaja... dyskusja rozgorzała jak ta lala, a ja tylko kabelek u siebie podłączyłem  :wow:

poprawię a na bank u mojej kobietki i zrobię to poprawnie, żeby ewentualnie było czym w teren pojechać  :banan:

Caly pic polega na tym żeby mieć dużo światła a ok 190 lm to trochę mało. W tej taśmie którą założyłem o ile sie nie mylę mam ok 600lm z metra bieżącego. Założenie jest takie ze ma być jasno. Bardzo jasno:)

Ja bym pociągnął +12v prosto z aku a  sterowanie zrobił krańcówką na mase. Nie musi być wtedy żadna hermetyczna itp. 

Również w słoneczny dzień, w południe.

no to wtedy już grubo i dajemy czujnik zmierzchu ip68 :icecream:

ale lepiej nie otwierać w dzień

• 7 miesięcy temu...

Chudson właśnie tak zrobiłem.

+ prosto z akumulatora

- z karoserii

Wlącznik jest niby wewnętrzny ale jest zasmarowany na grubo tym gorącym klejem. nie widać tego fotkach. Wydaje mi się że nic nie powinno sie stać. Oczywiście będę obserwował co sie dzieje z tą instalką, zwłaszcza przy wysokich temperaturach. Na pewno dołożę bezpiecznik, a z resztą się zobaczy.

Witam,

nie żebym się chwalił, ale byłem w tym roku nad morzem Śródziemnym na wakacjach i było cholernie gorąco. W jednym mieście termometr pokładowy pokazywał +42 st. C więc nie chcę wiedzieć co się działo pod maską...(pistolet do tego kleju, w celu jego rozpuszczenia rozgrzewa się do około 200 st. C) w każdym razie klej, którym był przymocowany kabel od taśmy LED, niestety częściowo się rozpuścił i kabel opadł na puszkę filtra powietrza. Przymocowałem go starym sprawdzonym sposobem czyli za pomocą na paska zaciskowego.

jeśli chodzi o włącznik - nie jedną kałużę od zamontowania przejechałem i jego zaklejenie na głucho, okazało się ok. Nic się nie dzieje.

Zasadniczo, jeśli ktoś by się chciał podjąć montażu czegoś takiego u ziebie, to niech użyje czegoś innego do przyklejenia taśmy diodowej. Reszta się sprawdziła.

pzdr