Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wyciek z pokrywy zaworow

TDC22
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam na wstepie witam wszystkich jestem nowy.Posiadam 350Z 2004r, Premium Pack i mam maly problem.Zauwazylem ze mam wyciek z pokrywy zaworow od strony kierowy, rowniez olej przy swiecach, czytalem juz ze to dosc popularna bolaczka i winowajca jest sama uszczelka albo oring przy swiecy, czy ktos z was wymienial ta uszczelke albo oringi bo nie wydaje sie to duzym problemem ale przydadza sie cenne wskazowki przed robota.Drugie pytanie to czy przez ta uszczelke moglo ubyc pol bagnetu oleju po przejechaniu 400km ?? Przy wymkanie smarowac uszczelke silikonem?? Mam zamiar rowniem zmienic olej po wymianie uszcelkie aktualnie Motul 300v chrono 10w40 ale chce zalac Mobil 5w50 bo ponac dobrze trzyma cisnienie a u mnie po rozgrzaniu jest kolo 20.Dzieki za pomoc

Uszczelkę wymieniałem i nie jest to dużo roboty ściągasz kolektor cały razem z dolna połówka i juz masz dostęp do pokrywy, parę śrub i jest uszczelka. Godzina max na to trzeba ale to nie to jest winowajca takie zużycie oleju z takim ciśnieniem to raczej motor do remontu

Edytowane przez 13E7

Dlaczego mowisz ze do remontu?? Oleju jest dosyc duzo na pokrywie, myslisz ze przez trase 300km i predkosc 180km/h + 100km po miescie niemoglo ubyc pol bagnetu czyli chyba 0, 5l jak sie nie myle?? A cisnienie sprawdzalem w Manualu i jest obroty jalowe powyzej 15 PSI podane wartosc a sprawdzalem moje waftosci przy roznych obrotach i sa w normie?? Bo troche mnie zaniepokoiles, jesli masz racje to co panewki ??

Ciśnienie w DE na wolnych to okolica 20 PSi przewarznie w autach klientów na oleju klasy 5w30 5w40, na 5w50 ciutek wyższe jest do 25 dobijać powinno, mowa o rozgrzanym w pełni silniku.

Ja dla podniesienia ciśnienia oleju podnoszę wolne obroty do 800, wówczas silnik równiej pracuje i na 5w50 osiąga 30 PSI.

Co do brania oleju to takim standardem jest 0,5L na 1000km przy jeździe mieszanej, wiadomo auto sportowe to trzeba to wykorzystywać czasem... :D

kurde to ja już się pogubiłem......wprawdzie właściciel coś wspominał , że moja była coś grzebana.......ale 25 na rozgrzanym to kurde mało.

dziś specjalnie pojechałem troche podociskać i takie mam odczyty na rozgrzanym i wolne obroty.....

20150314_112348.jpg

20150314_112358.jpg
Edytowane przez matber1

Ja na podniesionych obrotach na 800 i oleju motul 20w60 mam ok 18psi wcześniej przed wymianą na oleju valvoline 10w60 ok 14 psi też przy obrotach 800