Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Regulacja zaworów

michoos

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Czy ktos z was robił regulacje zaworow? Czy powinno sie to robić nominalnie co jakiś czas lub przebieg? wydaje mi sie ze lekko klepią na zimnym silniku, na ciepłym cisza. Robiłem rozeznanie i kosztowo wychodzi to około 200 za sprawdzenie a jeśli jest konieczna regulacja to ok 1000pln.

Zastanawiam sie jakie macie doświadczenia w tej sprawie?

sprawdzenie zrobisz sam, szczelinomierz i po sprawie :D 

jak regulacja będzie potrzeba to już musisz policzyć wymiary szklanek nieraz pasuje zamiana i wymiana :D 

Mój mechanik wspominał ze zanim wymiana szklanek będzie konieczna ewentualne luzy reguluje się nie poprzez dokręcanie jak np w Honda a poprzez jakies podkładki. Co producent mówi na temat regulacji luzów zaworowyh? Nie doczytałem nigdzie historii auta takiej czynności a widze mase innych jaki wymiana płynu hamulcowego, chłodniczego i np wymiany świec co 30-40 tys.

ale TY raczej nei masz płytek tylko same szklanki 

luzy zaworowe przy gazie mechanik mi reguluje co ok 15-20k. Po remoncie głowicy jestem już wyczulony i systematycznie latam do niego. Mój mechanik bierze ok 600zł za regulację.

Co do katalizatora, to wyskoczył mi błąd jakiś 1,5 roku temu i wymieniłem na używane. Teraz niestety znów mam błąd katalizatora, ale w sumie się tym zbytnio nie przejmuję i jeżdżę. Mam lekko podwyższone spalanie gazu, ok 16,5L/100km. tak mi się wydaje, ale może to i moja ciężka noga bo go trochę ostatnimi czasy przegoniłem po trasie . ... :)

U mnie spalanie pomimo śiwcącej sie kontrolki Check engine stoi w miejcu na równie 13-13,5 bazu. Jak skasuje to na enzynie zrobilem 500 km i nic po przejściu na gaz wywala po 50-100 km. Na ciepłym silniku przy odpuszczeniu gazu - taka była ostatnia diagnoza. Jednym słowem nie zwlekac z regulacja zaworów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...