Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dodatkowe zegary temp oleju itd.

Bydle
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dajesz podstawke pod filtr i do niej prowadzisz czujnik. No i zasilanie zegara musisz pociągnąć. To cała flizofia montażu

Mod stosunkowo niedrogi a może nas uchronić przed remontem silnika za grube pieniądze w przypadku kiedy zacznie ktos klepac pedal w podłoge na zimnym oleju albo nie odpuści i zagotuje olej.

Edytowane przez Bydle

Ja mam Prosport EVO... dostpne w 2 kolorach podswietlenia. Mozna podpiac tak ze jak wlaczacie swiatla to inny kolor a jak jezdzicie bez swiatel to inny... AFR tylko glupoty pokazuje ale podpiety do sondy z samochodu bez odfiltrowania... 

post-56898-0-60279800-1428615370_thumb.jpg

W dniu 9.04.2015 o 08:54, Bydle napisał:

Jakiej firmy polecacie dodatkowy zegar temperatury oleju oraz podstawke. Jak wiadomo tego brakuje w seryjnych zegarach.

A zegar pierwszy z lewej na środku nad konsolą (telewizorem)? Chyba wskazuje temperaturę oleju...

Chętniej zamieniłbym zegarek w tubie na ciśnienie oleju :-) Możliwe jest coś takiego?

Edytowane przez misio_de

Poszukam u siebie gdzieś te podstawki pod zegary miałem...

Ja polecam zegary z Warningiem żeby darło mordę jak się np. przegrzeje olej

Autogauge mają kontrolkę warning, która świeci na czerwono jak jest not good

W dniu 9.04.2015 o 11:56, Bydle napisał:

Dajesz podstawke pod filtr i do niej prowadzisz czujnik. No i zasilanie zegara musisz pociągnąć. To cała flizofia montażu
Mod stosunkowo niedrogi a może nas uchronić przed remontem silnika za grube pieniądze w przypadku kiedy zacznie ktos klepac pedal w podłoge na zimnym oleju albo nie odpuści i zagotuje olej.

A po jakim czasie jazdy autem po odpaleniu można bezpiecznie klepać gaz w podłogę? Czy po ok 5 minutach normalnej jazdy (gdy temp wody pokazuje 90st) możemy przyjąć , że temp oleju już jest odpowiednia , żeby zacząć zabawę?

Olej rozgrzewa się o wiele wolniej niż woda.

dla mnie odniesieniem jest gdy ciśnienie oleju spadnie do najniższego poziomu dopiero wtedy mogę go wyżej kręcić. Leje teraz olej 20w60 i przez pierwsze 2-3 km jadę jak żółw;)

Ja leję  teraz motula 300V 20W60. 2-3 km to chyba mało - po przejechaniu 2-3 km to nawet temp wody wskazuje ok 70 st. Ja z reguły czekam aż woda dojdzie do 90 st (tj około 7-10 min) i dopiero wtedy ogień. Załuję , że zamiast AFR nie wziąłem sobie temp oleju

A czy postawienie np. samochodu włączonego na parkingu na parę minut rozgrzeje też olej tak jak w trakcie jazy , żeby np. z 10 min pochodził przed garażem na jałowym biegu , a potem od razu but?

Jak masz z 60 stopni możesz krecic go. Generalnie jak odpalisz go, postoi to olej powinien się nagrzac do odpowiedniej temperatury. Ja powyżej 3 tys wkrecam go po ptzejechaniu 4-5 km. Na dniach zamawiam zegar bo szkoda silnika. Zastanawiam się też czy odrazu do turbo nie kupic :P

Edytowane przez Bydle

Minimalna temepratura oleju do upalania silnika to 70 stopni, woda w seryjne zetce mniej więcej zdążyła by dwa razy się rozgrzać do 90 stopni w tym czasie jakim olej potrzebuje na osiągniecie tych 70...