Koondzio Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Witam wczoraj tata kupił Nissana Qashqaia 1.6 benzyna 2011rok w wyposażeniu chyba Tekna ( ma nawigacje , kamerę cofania ) . Mam takie pytanie i prośbę . Prośba jest taka czy jakiś szczęśliwy posiadacz zrobił by zdjęcie tych wszystkich przycisków pod nawigacją te od klimy itp i mi opisał który jest do czego i jak się z nich korzysta bo ciężko się połapać co do czego służy . A zapytanie mam takie . Jakie są żarówki w lampach bo nie ma jednego światła długiego ( lampy nie zapytaliśmy sprzedawcę ale z tego co widać są to chyba xenony ). I jeszcze takie pytanie, czy na internecie znajdę gdzieś instrukcję obsługi . ? Tylko nie chodzi mi wiecie o taką, żeby kupić tylko np na necie oglądać. że się znajduje co trzeba i tyle . Taki jak by google book czy jak to się tam nazywa . Chyba rozumiecie . Za jaką kolwiek pomoc bardzo dziękuje. I jak coś będzie nie jasne pytajcie . bo może ładnie z sensem tego nie napisałem . Ale nie wiem w sumie jak lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Witam wczoraj tata kupił Nissana Qashqaia 1.6 benzyna 2011rok w wyposażeniu chyba Tekna ( ma nawigacje , kamerę cofania ) . Mam takie pytanie i prośbę . Prośba jest taka czy jakiś szczęśliwy posiadacz zrobił by zdjęcie tych wszystkich przycisków pod nawigacją te od klimy itp i mi opisał który jest do czego i jak się z nich korzysta bo ciężko się połapać co do czego służy . A zapytanie mam takie . Jakie są żarówki w lampach bo nie ma jednego światła długiego ( lampy nie zapytaliśmy sprzedawcę ale z tego co widać są to chyba xenony ). I jeszcze takie pytanie, czy na internecie znajdę gdzieś instrukcję obsługi . ? Tylko nie chodzi mi wiecie o taką, żeby kupić tylko np na necie oglądać. że się znajduje co trzeba i tyle . Taki jak by google book czy jak to się tam nazywa . Chyba rozumiecie . Za jaką kolwiek pomoc bardzo dziękuje. I jak coś będzie nie jasne pytajcie . bo może ładnie z sensem tego nie napisałem . Ale nie wiem w sumie jak lepiej Wystarczy przeszukać forum Koledzy maja instrukcje w PDF i sądzę że jak poprosisz to Ci prześlą. Poniżej link. http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/93814-instrukcja-obs%C5%82ugi/page-6 Są tam opisane wszystkie funkcje przycisków i pokręteł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koondzio Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 aha oki dzieki . Już tam napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Więc tak, jeżeli masz panel taki: (zdjęcie nie moje, z internetu). To jedziemy - od górnego lewego przycisku: A/C - jak się świeci,to jest załączona klimatyzacja(kompresor). Ale - zimą,jak jest poniżej 5C to kompresor i tak nie pracuje,nawet jeżeli świeci się kontrolka. Jedynym sposobem aby wymusić jego pracę wtedy jest załączenie nawiewu na szybę. Zakręcona strzałka wewnątrz auta - obieg wewnętrzny. Jak na zewnątrz smród, to naciskasz i wtedy samochód zaciąga powietrze z wewnątrz zamiast z pola i już nie śmierdzi Latem w połączeniu z klimą szybciej ochładza auto(bo studzi powietrze już ostudzone a nie gorąc z zewnątrz). Strzałka nad człowieczkiem - nawiew na tył. Projektanci QQ w swojej nieskończonej mądrości nie dali mu kratek z tyłu,więc jedynym sposobem ogrzania/ochłodzenia pasażerów z tyłu jest użycie nawiewu który jest na środku deski rozdzielczej i który dosłownie dmucha nad głową kierowcy na tył. Grzanie w prostokącie - grzanie tylniej szyby. Gaśnie samo po ok 10 minutach. Nawiewy środkowe, środek+dół, sam dół i dół+szyba - tego chyba nie muszę tłumaczyć? Ostatni jest nawiew na szybę przednią - wtedy samochód sam włączy wentylator na maksimum i będzie dmuchał na przód. Przyciski Auto i Dual - Auto powoduje,że Ty tylko ustawiasz temperaturę a komputer sam decyduje jak szybko ma pracować wentylator i gdzie dmuchać. Więc na początku bardziej dmucha po szybie, później na nogi, a na końcu trochę wszędzie. Dual pozwala na osobne ustawienie temperatury dla strony kierowcy i pasażera. Według instrukcji system ma wystarczającą wydajność żeby utrzymać różnicę 4C pomiędzy obydwiema stronami,więc ustawienie 18C z jednej a 28C z drugiej nie przyniesie spodziewanego efektu Mam nadzieję,że pomogłem :-) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koondzio Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 No pomogłeś, pomogłeś dzieki wielkie . A Takie pytanko bo on niby posiada podgrzewaną przednią szybę . To chodzi tylko o to, że po prostu nawiew jest na tą szybę tylko skierowany czy, że jak bo nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 No pomogłeś, pomogłeś dzieki wielkie . A Takie pytanko bo on niby posiada podgrzewaną przednią szybę . To chodzi tylko o to, że po prostu nawiew jest na tą szybę tylko skierowany czy, że jak bo nie wiem QQ z 2011 roku nawet na pewno nie ma podgrzewanej przedniej szyby Taki bajer jest tylko w nowym modelu. Tutaj jest tylko nawiew na szybę i tyle. W prawdziwych podgrzewanych przednich szybach są zatopione takie malutkie metalowe niteczki które można zobaczyć jak się przyjrzysz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koondzio Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 A to dziad jeden w opisie napisał podgrzewana przednia szyba a tu d*pa wgl troche pozmyślał w tym ogłoszeniu miał być hak a nie ma , potem mówił, że to żona pisała i się rozpędziła za mocno, bo miał na sprzedaż jeszcze jednego QQ po lifcie i tamten z hakiem był i może miał podgrzewaną szybę . chyba, że chodziło, że jako podgrzewana szyba to ten nawiew no nie wiem xd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AJ_007 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Witam, Mam pytanie odnośnie wymiany opon w QQ 2.0 dCi 4x4. Obecnie posiadam opony 215/55/18. Czy opony 235/50/18 zmieszczą się fizycznie do mojego auta ? Czy nie będzie problemu z nadkolami? 235/50/18 są najbardziej zbliżone rozmiarem do opon standardowych (średnica koła). Czy ktoś z was montował takie opony w swoim samochodzie ? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Czy się zmieszczą nie wiem,ale od razu mówię ze jeżeli zamontujesz opony w innym rozmiarze niż zaleca producent(czytaj - rozmiary wymienione w instrukcji) to w razie wypadku ubezpieczyciel może Ci odmówić wypłaty odszkodowania lub pomniejszyć kwotę o jakiś procent. Znam takie przypadki, gdzie znajomy miał tak jak Ty trochę szersze opony założone(dla wyglądu) a potem po kolizji ubezpieczenie zapłaciło tylko 50% argumentując to tym,że opony nie były odpowiednie do samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koondzio Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Witam chciałbym zapytać o jedną rzecz . Otwórz posiadamy w Nissanie QQ 1.6 Benzynka elektrycznie składane lusterka, ale jest to trochę lipnie zrobione, bo trzeba przed wyjściem z samochodu je złożyć, a często się o tym zapomina, a lustra to on ma nie małe . I moje takie pytanie . Czy dało by się coś zrobić takiego, żeby po zamknięci samochodu z kluczyka automatycznie składały się lusterka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Są http://www.aliexpress.com/item/Free-Fast-shipping-Mirror-folding-kit-for-NISSAN-specialized-Qashqai-08-13-original-car-side-mirror/32242669667.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koondzio Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Aaa to drogie troche . Myślałem, może , że samemu to jakoś można pozmieniać coś w kabelkach np Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michalmiko Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 20 Dolarów to nie drogo. Ja płaciłem coś pomiędzy 200-300zł za moduł, który produkował gość z Francji. Bardzo sobie chwalę to rozwiązanie, a praktycznie już zapomniałem o tym, że dokładałem taki bajer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
usero Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 A instalacja jest trudna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 A instalacja jest trudna? Jest tam feedback polaka z 8go marca , który sobie chwali . W opisie napisano że nie trzeba ciąć żadnych kabli tylko wtyczki P&P i chyba trzy zworki zakładane na przewody wymienione prawdopodobnie w instrukcji / schemacie . Dokup sobie jeszcze moduł domykania szyb od tego samego sprzedawcy i 55$ za graty zlecisz montaż elektrykowi jak sam nie umiesz i "będzie pan zadowolony " http://www.aliexpress.com/store/product/Free-fast-shipping-for-Nissan-specialzed-Qashqai-08-14-window-roll-up-roll-down-intelligently-power/124521_32241870174.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PeRŁAziomal Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 witam.mam pytanko ...od niedawnego czasu podglasnia mi sia samoczynnie radio z 1 2 3 4 VOL NA 8 VOL...posiadam autko prawie 2 lata i dotad nie mialem z tym problemu...mozna ta funkcje jakos wylaczyc??pozdr serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Jest tam feedback polaka z 8go marca , który sobie chwali . W opisie napisano że nie trzeba ciąć żadnych kabli tylko wtyczki P&P i chyba trzy zworki zakładane na przewody wymienione prawdopodobnie w instrukcji / schemacie . Dokup sobie jeszcze moduł domykania szyb od tego samego sprzedawcy i 55$ za graty zlecisz montaż elektrykowi jak sam nie umiesz i "będzie pan zadowolony " http://www.aliexpress.com/store/product/Free-fast-shipping-for-Nissan-specialzed-Qashqai-08-14-window-roll-up-roll-down-intelligently-power/124521_32241870174.html Ciekawe jak by się takie coś spisywało w nowych qqłkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Chyba powinno być dedykowane pod konkretny model , bo mogą być zmiany w okablowaniu zależne od rocznika lub generacji J10 J11 itd ? Trzeba sprzedawcę zapytać .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 I w serwisie odradzali,ze względu jak to określili "na system oszczędzania energii" Ponoć po wyjęciu kluczyka ze stacyjki,automatycznie w chodzi w jakiś tam tryb i okna mogłyby się nie zamknąć...A czy to prawda,czy tylko odepchnięcie klienta?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 No chyba producent / pomysłodawca tego ustrojstwa praktykował to urządzenie na aucie ? Nie wziął zaczarowanego ołówka i nie narysował pudełka z kabelkami tak ot z głowy . Tak z ciekawości , jaki to stan oszczędzania energii ma zgaszony i zamknięty samochód ? Pan "Henio" z serwisu nie miał modułu w ręce a wydaje opinie ? Ja nie chcę być adwokatem diabła i bronić lub reklamować chińską myśl techniczną gdyż sam tego pudełka nie mam i nie wydaje mi się niezbędne tak tylko teoretyzuję i rozważam logicznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 14 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2015 No chyba producent / pomysłodawca tego ustrojstwa praktykował to urządzenie na aucie ? Nie wziął zaczarowanego ołówka i nie narysował pudełka z kabelkami tak ot z głowy . Tak z ciekawości , jaki to stan oszczędzania energii ma zgaszony i zamknięty samochód ? Pan "Henio" z serwisu nie miał modułu w ręce a wydaje opinie ? Ja nie chcę być adwokatem diabła i bronić lub reklamować chińską myśl techniczną gdyż sam tego pudełka nie mam i nie wydaje mi się niezbędne tak tylko teoretyzuję i rozważam logicznie . No niestety Fergul, ale spora część tych urządzeń jest projektowana tylko na podstawie specyfikacji technicznej,nic więcej. Z tego samego powodu możesz kupić chińskie obudowy na iPhona 6 dzień po premierze - bo producenci dostali wcześniej wymiary jakie będzie miał telefon i mogą już robić obudowy,mimo że nikt go jeszcze nawet nie miał w ręce. Samochody działają tak samo - producent zdobywa specyfikacje techniczną, sprawdza gdzie będą jakie piny i do czego i tak robi urządzenie,a w aucie pewnie nawet nie siedział nigdy,bo i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
usero Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Witam, mam dylemat. Pojawiła się kampania serwisowa dotycząca zmiany sterownika w silnikach 2.0 dCi zapobiegajaca wczesniejszemu zuzyciu panewek- to tak w skrócie. Posiadam auto ze zmodyfikowanym sterownikiem i podniesioną mocą. Jak zdecyduje się na kampanię to chipa szlag trafi. Co byście zrobili na moim miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Ogólnie silnik udany i chwalony ,ale: Zdarzało się że ,panewki w tym motorze też się "obracały" , więc wydano ulepszoną wersję sterownika silnika, który redukuje maksymalne obroty, przy zachowaniu (teoretycznie)mocy/momentu, dzięki czemu panewki przy max. obciążeniu nie dostają tak w "D" ale z tego co mówili koledzy na forum,to jednak jest to kosztem momentu. Wiem że problem z panewkami nie jest wydumany ,bo właśnie koledze posypał się ten motor (niestety po gwarancji ,a nie przedłużył) nowa/stara jednostka 2.0dci , kosztowała go z robocizna 14k i auto poszło do sprzedaży.Czy ta akcja "leczy" problem? Czy tylko odwleka w terminie nie wiem,ale wiem że ja po przebiegu 150kkm wymienił bym prewencyjnie te panewki.W 1.5 dci to nawet po 99kkm , a gwarancję OBOWIĄZKOWO bym przedłużył do 5 lat w obu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michalmiko Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Dostałem w poniedziałek pismo listem poleconym z Nissana nadanym z Czech. Chodzi o silnik 2.0 diesla montowany w QQ J10 i X-Trail T31, a dokładniej o łożyska ślizgowe.Cytuję: "Nissan zidentyfikował, że w niektórych, rzadkich przypadkach, gdy silnik pracuje pod dużym obciążeniem, z dużą prędkością obrotową i w trudnych warunkach eksploatacji może dojść do zużycia łożysk ślizgowych. W rzadkim wypadku ujawnienia się tego problemu kierujący może odczuć zwiększoną głośność silnika lub utratę mocy. Jeżeli te objawy zostaną zignorowane i pojazd będzie użytkowany w tym stanie, w skrajnych przypadkach może nastąpić zatrzymanie silnika w wyniku zatarcia łożysk głównych lub korbowodowych. Szczegóły naprawy: Dealer Nissana dokona przeprogramowania modułu sterującego silnikiem. Prace będą wykonane bezpłatnie." To jakaś nowa akcja serwisowa, czy to samo co w zeszłym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
usero Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 To na 99% procent to samo co w tamtym roku. A jaką podielibyście decyzje odnosnie mojego pytania wyżej? Auto już jest po gwarancji. Obecny przebieg to 134000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi