Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Serwisowanie w ASO gdy kończy się gwarancja?

dinokajman
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :-) Moje autko w czerwcu kończy 3 latka od daty zakupu więc gwarancja dobiega końca. Mam kilka pytań z prośbą o rady od doświadczonych posiadaczy tego auta Nissan Note E11 rok  2011: (rej 2012)

1. Czy można i czy lepiej jest pojechać na przegląd kilka dni przed końcem okresu gwarancyjnego? (kilka dni przed ważnością pieczątki w dowodzie rejestracyjnym i dniem przeglądu z poprzedniego roku) bo może wtedy gdyby były jakieś usterki o których nie wiem wymienią /naprawią w ramach gwarancji?

2. Czy ubezpieczenie dealerskie będzie teraz droższe? (do tej pory miałem dobrą ofertę ok 1500 zł)?

3. Ile kosztuje taki przegląd (trzeci)? Myślę o ASO (zawsze jadę do Zielonej Góry) mimo że pewnie drożej ale u mnie w mieście nie ma dobrych, godnych zaufania warsztatów. Mam też przykład gdyż nawaliła nam w pracy Toyota Yaris ASO wyceniło naprawę na ok 1500 zł a daliśmy do Bosch Service i tam wyszło ponad 2000zł

Dziękuje.

1. Mi też właśnie kończy się gwarancja i pojadę do ASO kilka dni przed jej końcem bo a nuż coś zostanie znalezione + zastanawiam się nad wizytą w jakimś innym warsztacie aby poszukano co by można było zrobić w ramach gwarancji.

2. Ubezpieczenie zwykle tak robię że pytam u 3-4 ubezpieczycieli i wyszło mi w tamtym roku niecałe 1200PLN (OC+AC). Cena ubezpieczenia zwłaszcza AC zależy oczywiście od zakresu generalnie zawszę biorę wariant serwisowy i naprawę w oryginalnych częściach. Generalnie nigdy nie gódź się na pierwszą ofertę mów ze gdzieś indziej mas niżej zresztą jak popytasz u różnych ubezpieczycieli to zawsze ktoś da niżej. Ja zawsze pytam w PZU, ALIANZ, Warta i u dealera i tak w zeszłym roku zszedłem z ceny wyjściowej prawie 1600 do niespełna 1200 no i miejscowości w której mieszkasz ale na to nie masz wpływu. Pewnie w tym roku będzie ciut drożej. Sprawdź w PZU wydaje mi się że mają dobrą ofertę. 

3. Z tego co pytałem to koszt przeglądu po zniżkach około 450+ mo olej a że leję ELF 5W40 to około 100PLN. U Ciebie może być drożej bo nie wiadomo jakie masz świece jak platynowe to wymiana dopiero przy 60 tyś km.

• Upvote 1

Ja robiłem trzeci przegląd w swoim ASO przed końcem gwarancji. Przegląd robi się co rok +/- miesiąc lub co 20000 +/- 1000 w zależności co szybciej wypada. Tak więc jest możliwość wykonania go przed końcem gwarancji. Koszt chyba coś około 700 PLN. Obsługa mojego ASO wręcz zasugerowała mi, abym przyjechał trochę wcześniej. Wtedy dokładnie sprawdzą całe auto i wymienią na gwarancji co będzie do wymiany. Tak też zrobili. Cały samochód został bardzo dokładnie sprawdzony. Zastała uszczelniona pokrywa zaworów, wymienili łożysko mcphersona i lewy reflektor (cień na odbłyśniku). Tak więc namawiam na tego typu działanie. Mam jednak też świadomość, że moje ASO jest bardzo dobre. Jestem bardzo zadowolony z obsługi. Ciągle tam serwisuję w ramach programy You+Nissan. Ceny są do przyjęcia a obsługa świetna. Nie wiem, czy inne ASO też tak profesjonalnie podchodzą do obsługi klienta.

Ubezpieczenie Dealerskie po 3 latach raczej nie będzie już atrakcyjne. Tego typu ubezpieczenia mają wspierać sprzedaż. Potem już jest różnie. Po dwóch latach wróciłem do swojego ubezpieczyciela.

• Upvote 1

Ja robiłem trzeci przegląd w swoim ASO przed końcem gwarancji. Przegląd robi się co rok +/- miesiąc lub co 20000 +/- 1000 w zależności co szybciej wypada. Tak więc jest możliwość wykonania go przed końcem gwarancji. Koszt chyba coś około 700 PLN. Obsługa mojego ASO wręcz zasugerowała mi, abym przyjechał trochę wcześniej. Wtedy dokładnie sprawdzą całe auto i wymienią na gwarancji co będzie do wymiany. Tak też zrobili. Cały samochód został bardzo dokładnie sprawdzony. Zastała uszczelniona pokrywa zaworów, wymienili łożysko mcphersona i lewy reflektor (cień na odbłyśniku). Tak więc namawiam na tego typu działanie. Mam jednak też świadomość, że moje ASO jest bardzo dobre. Jestem bardzo zadowolony z obsługi. Ciągle tam serwisuję w ramach programy You+Nissan. Ceny są do przyjęcia a obsługa świetna. Nie wiem, czy inne ASO też tak profesjonalnie podchodzą do obsługi klienta.

Ubezpieczenie Dealerskie po 3 latach raczej nie będzie już atrakcyjne. Tego typu ubezpieczenia mają wspierać sprzedaż. Potem już jest różnie. Po dwóch latach wróciłem do swojego ubezpieczyciela.

Taki serwis, choć nie dosłownie, po rękach trzeba całować, szanować i chwalić gdzie tylko się da. 

Co do ubezpieczenia, kilka lat temu sprawdziłem w rankomacie i teraz ubezpieczyciele, ci którzy mnie interesują,  sami dzwonią przedstawiając swe oferty. Może to trochę uciążliwe bo trzeba im trochę czasu poświęcić ale raz że przypominają o zbliżającym się końcu ubezpieczenia a dwa jestem na bieżąco z ich ofertami. Osobiście korzystam z ubezpieczenia w Liberty ubezpieczenia i w Aliansie, tu było najtańsze kompletne ubezpieczenie dla dwóch kierowców (syn ma 0 zniżek).

Mam jednak też świadomość, że moje ASO jest bardzo dobre. Jestem bardzo zadowolony z obsługi. Ciągle tam serwisuję w ramach programy You+Nissan. Ceny są do przyjęcia a obsługa świetna. Nie wiem, czy inne ASO też tak profesjonalnie podchodzą do obsługi klienta.

Skąd jesteś? Możesz podać adres tego ASO?

• 2 tygodnie później...

Zastanawiam się czy tym razem nie pojechać do serwisu w Szczecinie na ten 3 przegląd. Z Twojej opinii wynika że warto. Czy ktoś jeszcze może polecić POLMOTOR? Także korzystam z programu You+Nissan więc liczę na zniżki przy przeglądzie :-).

Na sam przegląd zniżek nie ma w ramach tego programu. Trochę możesz oszczędzić kupując olej we własnym zakresie to ten co leje ASO jest bardzo drogi.

• Upvote 1

Zastanawiam się czy tym razem nie pojechać do serwisu w Szczecinie na ten 3 przegląd. Z Twojej opinii wynika że warto. Czy ktoś jeszcze może polecić POLMOTOR? Także korzystam z programu You+Nissan więc liczę na zniżki przy przeglądzie :-).

Ja również chwalę sobie ten servis , ale jeśli chcesz zniżki ,to musisz przed przeglądem powiedzieć że jesteś w tym programie! Nie ma tego w systermie!

dobrze jest zadzwonić i naświetlić czego się oczekuje i zapytac ile za to wszystko.Zresztą i tak zadzwonić trzeba by się umówić .Co do upustu na robociznę ,jak najbardziej też są zniżki. Nie wiem ską Ranger ma tą wiadomośc. ja na 5 przeglądzie dostałem 30% (olej i filtry kupiłem swoje) tulejkę wahacza ich ,bo z rabatem wyszło w cenie średniego zamiennika.

• Upvote 1

Ja mówiłem o przeglądach gwarancyjnych. W pierwszych trzech latach zniżki i tak są małe. Natomiast po gwarancji - czyli przeglądy od czwartego w górę, faktycznie są objęte rabatem na części i robociznę.

Witam Sam się zastanawiałem nad trzecim przeglądem.Pojechałem do dilera Nissana ponieważ zaproponował mi pakiet dilerski w proamie za 1040 pln,alianz chciał ponad 2000 pln,przy okazji poszedłem dowiedzieć się ile będzie kosztował mnie przegląd. Okazało się ze przegłąd na trzeci rok w ostatnim dniu gwarancji wynosi mnie 357,15 pln olej shell helix ultra 5w40 4 litry był mój w cenie 84 pln.Przy przeglądzie wyszło  ze silnik cieknie przy skrzyni biegów,oraz że tarcze i klocki do wymiany.Po tygodniu oczekiwania pojechałem na uszczelnienie silnika w ramach gwarancji,a tarcze brembo za 252 pln i klocki Ate ceramic 206 pln zakupione osobiście,serwis wymienił mi za 116,24pln na wszystkie usługi serwisowe został udzielony rabat z tytułu You+Nissan.Olej oczywiscie wymienili mi po uszczelnienu śilnika.

Edytowane przez piranha4
  • Upvote 1