Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] 1,5 Raz odpala a raz nie, błąd P0016

Pawel3007
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Co jakis czas mam problem w swojej almerze co pół roku zapala mi sie CHECK. od zapalenia tej kontrolki dzien lub dwa auto podczas jazdy potrafi zgasnac i juz nie odpalic lub po skonczonej jezdzie  nie odpala.Jestem zupelnym laikiem jezeli chodzi o naprawe auta ale jak kazdy wie potrzeba matką wynalazkow.Za pierwszym razem zaczełem odpinac kostke po kostce az w koncu auto odpalilo a szczesliwa kostka byla kostka temperatury wody . teraz juz wiem jak auto nie chce odpalic odłączam tą kostke i wszystko jest wporządku.Nawet CHECK znika.Czy jest to w ogóle mozliwe zeby zapalanie tego silnika miało cokolwiek wspolnego z tą o to kostką???Prosze o pomoc i z gory DZIĘKUJE

Witam Nowego kolegę.

Proszę się zapoznać z tematem >>Dlaczego Warto Uzupełnić Profil<<

Że silnik 1,5 to już wiemy, lecz benzynka czy diesel Dci?

Prócz tego...zastanów się jaki ma być tytuł Twojego tematu.

• 1 miesiąc temu...

jak pojawi sie błąd to spisz jaki i wtedy będziemy debatować :D

witam mam ten numer błędu p0016 troche mi to zajeło

witam mamten numer błędu p0016

już to bylo zrobione ne pomogło

samochód szarpie na dwójce na niskich obrotach sam mechanik nie miał pojęcia co to jest

Uzupełnij profil - już o tym pisałem. Już gdzieś w innym temacie ustaliłem że to 1,5, /ale chyba to nie do mnie należy/ i nikt z nas nie musi się domyślać i wróżyć z kart..

Almera ma różne silniki i paliwo.

Napisz co jeszcze robił mechanik, bo po co się powtarzać. Ten błąd to jak pisałem wyżej.

• Upvote 1

Czujnik położenia wału lub wałka rozrządu. Spróbuj podmienić czujniki, gdyż są takie same. Lub ewentualnie kup jeden nowy i podmieniaj.

male sprostowanie czujnik był wymieniony tylko wałka rozrządu

Więc spróbuj je teraz podmienić.

Jeśli to nie pomorze, to pozostaje dostać się do rozrządu i zobaczyć jak daleko odstaje napinacz. Jeśli znacznie, to łańcuch do wymiany.

Uzupełnij profil - już o tym pisałem. Już gdzieś w innym temacie ustaliłem że to 1,5, /ale chyba to nie do mnie należy/ i nikt z nas nie musi się domyślać i wróżyć z kart..

Napisz co jeszcze robił mechanik, bo po co się powtarzać. Ten błąd to jak pisałem wyżej.

Mechanik zmienił ten czujnik wałka rozrządu i tyle i samochód jak szarpał tak szarpie dalej jak nie chce odpalic to wyciagam wtyczke od czujnika temperatury i samochod odpala. 

Więc spróbuj je teraz podmienić.

Jeśli to nie pomorze, to pozostaje dostać się do rozrządu i zobaczyć jak daleko odstaje napinacz. Jeśli znacznie, to łańcuch do wymiany.

łancuch byl wymieniany rok temu i nawet nie zrobilem 15 tys km

Mechanik zmienił ten czujnik wałka rozrządu i tyle i samochód jak szarpał tak szarpie dalej jak nie chce odpalic to wyciagam wtyczke od czujnika temperatury i samochod odpala. 

łancuch byl wymieniany rok temu i nawet nie zrobilem 15 tys km

powoli juz trace serce do tego auta 

Podłączyl komp stwierdził błąd czujnika walka rozrządu, wymienił ten czujnik po czym auto nie chciało w ogóle zapalic. Podłączyl komp ponownie nie stwierdził żadnych błędów. Ponownie nie mógł zapalic na nowym czujniku po czym zmieniliśmy na stary czujnik i odpalił z dodatkiem gazu

Są dwa czujniki temperatury. Jeden idzie do ECU a drugi na zegary. O którym mówisz.

nie jestem pewien ale chyba od zegarów bo jak wyciągam wtyczke to mi nie pokazuje temperatury.Jak sie pewnie domysliles jestem zupelnym laikiem a wiec prosze o spora dawke wyrozumiałości

• 4 tygodnie później...

Czujnik na zegary jest tylko z jednym przewodem, natomiast na ECU /komputer samochodu/ jest wtyczka i chyba na dwa przewody/.

https://www.google.pl/search?q=almera+n16+czujnik+temperatury&biw=1242&bih=594&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIrfn7kf-UxgIVSsByCh0lOgzV

z tych fotek wynika ze to ta z jedna wtyczką

Czujnik położenia wału lub wałka rozrządu. Spróbuj podmienić czujniki, gdyż są takie same. Lub ewentualnie kup jeden nowy i podmieniaj.

witam kilka tygodni temu pisałem o problemie mojej almery (1,5 benzyna 2004r) był błąd czujnika polozenia wału . wymienilem dwa na nowe do tego przepływomierz został wymieniony na oryginalny ale uzywany, do tego wymienilem czujnik temperatury na nowy i została wyczyszczona przepustnica.reset ecu zrobilismy za pomoca staycyjki i pedała gazu.czasami wyskakuje bład 0340 0335 1614 auto zapala na zimnym i na bardzo rozgrzanym na letnim nie chce.na dwójce szarpie.     zgory dziekuje za pomoc

jak pojawi sie błąd to spisz jaki i wtedy będziemy debatować :D

witam kilka tygodni temu pisałem o problemie mojej almery (1,5 benzyna 2004r) był błąd czujnika polozenia wału . wymienilem dwa na nowe do tego przepływomierz został wymieniony na oryginalny ale uzywany, do tego wymienilem czujnik temperatury na nowy i została wyczyszczona przepustnica.reset ecu zrobilismy za pomoca staycyjki i pedała gazu.czasami wyskakuje bład 0340 0335 1614 auto zapala na zimnym i na bardzo rozgrzanym na letnim nie chce.na dwójce szarpie.     zgory dziekuje za pomoc