cat030 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Witam wszystkich, patrzyłem ale tematu podobnego zbytnio nie znalazłem i oto moje pytanie: Czy w primerce p11 ciecz chłodząca płynie również przez zbiorniczek wyrównawczy czy jest on tylko do automatycznego uzupełniania braku w płynie? pytam ponieważ w tym zbiorniczku po przejechaniu np 50 km mam chłodną ciecz (niektórzy twierdzą że powinna być ciepła, ale mi się wydaje że główny układ chłodzenia przezeń nie leci) i przez to niektórzy twierdzą że to może być coś z termostatem, jeżeli chodzi o temperaturę to utrzymuje się na połowie skali, czasem wskoczy wyżej ale zaraz spada. Wybaczcie jeżeli to dla was głupie pytanie ale dla mnie istotne, z góry dziękuję za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlos90 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 dobrze jest. płyn nie płynie przez zbiorniczek tylko układ sobie sam dobiera płyn ze zbiorniczka jak będzie mało w układzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Płyn chłodzący w trakcie pracy silnika rozgrzewa się i powiększa swą objętość. Nadmiar płynu, jeśli układ (korek) działa prawidłowo, przepływa do zbiorniczka i wówczas płyn w tymże zbiorniczku, może ale nie musi, być ciepły. Po wyłączeniu silnika płyn stygnie i wówczas zmniejsza swą objętość i aby uzupełnić jego niedobór w chłodnicy jest zasysany ze zbiorniczka. Dlatego ważnym jest aby wężyk łączący chłodnicę ze zbiorniczkiem nie był pozaginany i aby korek był sprawny. Układ chłodzenia jest w pewnym sensie układem, poprzez wspomniany korek właśnie, układem zamkniętym. Po wytworzeniu, w wyniku rozgrzewania się płynu, ciśnienia otwierany jest zawór upustowy co pozwala by nadmiar płynu przedostał się do zbiorniczka. W momencie stygnięcia płynu jego objętość maleje i wytwarza sie podciśnienie, które otwiera kolejny zawór w korku a przez powstały otwór niedobór płynu w chłodnicy jest uzupełniany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cat030 Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Dzięki za pomoc panowie, wierzę że i może komuś się przyda ta wiedza:) pozdrawiam, miłego weekendu. TEMAT MOŻNA ZAMKNĄĆ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.