Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Problem z domknięciem maski

-Jacob-
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam dość nietypowy problem ze swoją Melką. Dziś przydzwoniłem podczas parkowania w krawężnik. Niby nic, ale jednak. Znaczących pęknięć nie zauważyłem, ale zrobiła się przerwa pomiędzy zderzakiem a lewą lampą (patrząc od strony kierowcy). W sumie nawet bym nie płakał z tego powodu, ale chcąc dolać płynu do spryskiwaczy miałem problem z podniesieniem maski. Gdy już ją podniosłem to teraz nie mogę zamknąć :dribble:  Maska zamyka się na to pierwsze zabezpieczenie, ale po dociśnięciu nie wskakuje do końca i wraca. Tu rodzi się pytanie - naprawdę mogłem coś tak mocno połamać lub wygiąć, że teraz maska nie chce się zamknąć? Poza tą szparą między lampą a zderzakiem (która swoją drogą ma mniej niż 1cm) nie widać nic. Macie jakieś pomysły co powinien zdjąć, sprawdzić?

Przepraszam jeśli pomyliłem działy lub coś tym podobnego i dziękuję za ew. odpowiedzi ;):nissan2:

cofnąłeś pas i może dlatego taki problem, do tego sprawdź czy czasem linka nie jest zablokowana 

Linkę sprawdzałem, jest ok.

Co do pasa - serio mogłem przy w sumie niewielkiej prędkości coś takiego zrobić? I czy jest możliwość ręcznej naprawy czy muszę zasuwać jutro do mechaniora???

Jakoś lewą dolną częścią zderzaka, w tym miejscu widać rysy i ową szczelinę między lampą a zderzakiem.

Dzięki za pomoc, zobaczę jutro czy przydatna :icecream:

proponuje przesunąć nieco do góry zamek maski i będzie po problemie. może wystarczy 1mm przesunięcia. Można też nieco obniżyć gumowe odboje maski w okolicach lamp. Jeżeli jest tak jak w N15 to wystarczy je wkręcić o pół obrotu i maska będzie siadała ciut niżej, i nie trzeba będzie zamka podnosić.

Panowie, to jest magia, ale nie pomogło. Przesunąłem zamek kompletnie maksymalnie do góry, pas próbowałem przesunąć do siebie - nic... link jest jak najbardziej ok, bo zamknąłem zamek kluczem i otworzyłem normalnie. Nie mam pojęcia co robić :(

Tym "uchem do holowania" które wystaje po obu stronach pod zderzakiem zahaczyłeś? Moze belka i pas są pordzewiałe i dlatego tam wszystko pogięło? Najlepiej wrzuć fotki jak to wygląda, będzie można coś więcej powiedzieć.

Tak, dokładnie! Uderzyłem w miejscu gdzie wkręca się hak. Co do ilości rdzy.... http://allegro.pl/nissan-almera-n16-00-06-belka-przod-dolna-nowa-i5093998437.html u mnie ta część praktycznie nie istnieje, sypie się w drobny mak, wymienię ją po maturze. Co do fotek, zrobię je jutro "po kościele"

To w tej sytuacji i tak robota praktycznie jedna, to można się pokusic o wymianę całego pasa przedniego, chyba ze chcesz jeździć aż silnik na jezdni zostawisz.

Gość mirekg9

Tak, dokładnie! Uderzyłem w miejscu gdzie wkręca się hak. Co do ilości rdzy.... http://allegro.pl/nissan-almera-n16-00-06-belka-przod-dolna-nowa-i5093998437.html u mnie ta część praktycznie nie istnieje, sypie się w drobny mak, wymienię ją po maturze. Co do fotek, zrobię je jutro "po kościele"

Poczytaj ten temat i bierz się za robotę    http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/73981-n16-belka-pod-ch%C5%82odnic%C4%85-tematy-po%C5%82%C4%85czone/?hl=+belka%20+dolna

Sprawa załatwiona tymczasowo. Fakt, nie pomogło nic podniesienie zamka do góry na max, ale nie pomyślałem, że przecież można go regulować prawo lewo ;) Na ten moment maska zamyka się "na słowo" ale zważywszy na problem z zaciskiem hamulcowym, belką której za Chiny nie da się już naprawić i zamkiem auto będzie odstawione do mechanika na weekend, niech działa :)

Propos, też mieliście takie problemy z zaciskami??? Macie jakiś zaufanych dostawców czy coś? Bo ja już wymieniam 3x i ciągle się zacina... tzn po zaciągnięciu ręcznego jest ok, po czym spuszczam ręczny, linka wraca a zacisk nie odpuszcza....

• 2 tygodnie później...

Problem z zaciskiem miałem, jeden wymieniłem na regenerowany, poza tym tłoczki się parę razy zacierały. Ale wielkich problemów z tym nie było.