prezesartek Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Z tego co czytałem w necie jest to standardowa usterka w primerkach a dostępność takiej części praktycznie niemożliwa każdy chce sprzedać od razu cały zamek a ceny potrafią dochodzić do 150 zł Dokładniej chodzi o część do której jest mocowane cięgno od siłownika i która po naciśnięciu guzika od klapy zwalnia zamek i możemy otworzyć klapę(widoczna na pierwszym zdjęciu część jest cała i dobra) A na drugim zdjęciu już z ułamanym mocowaniem cięgna które będzie regenerowane No to bierzemy się za robotę najpierw na bolec wystający ze środka na którym jest pierścień zabezpieczający nakładamy nakrętkę(bodajże piątkę) i nawiercamy całość na przestrzał wiertłem 1,5 mm (najlepiej idealnie przez środek bolca będzie bardziej wytrzymałe) przez wywiercony otwór przekładamy kawałek jakiegoś twardego drucika i albo zaginamy żeby nie wyleciał albo tak jak ja delikatnie chewtujemy otworki, jak na zdjęciu. Następnie z blachy wycinamy coś na kształt mocowania cięgna(ja użyłem 1,5mm blachy) i wiercimy otworki żeby można było nasadzić blachę na bolec z nakrętką i wsadzić plastik do mocowania cięgna(jak dobrze pamiętam to bolec ma 5mm średnicy a miejsce na plastik 5,5mm) Jak już wszystko spasujemy to delikatnie spawamy wyciętą blaszkę do nakrętki zablokowanej na bolcu pamiętając o szybkim schłodzeniu elementu bo niedaleko jest gumowy oring który można uszkodzić(chewcik i do wody, chewcik i do wody ) Po przyspawaniu można zakładać zamek do samochodu i mocować wszystkie cięgna. Jeszcze krótki filmik jak wszystko działa na samochodzie "https://www.youtube.com/embed/6T9kaBCVfyU?rel=0 Na koniec warto dodać, że klejenie tego elementu raczej nic nie da bo działają tam duże siły i klej raczej nie utrzyma tego elementu zbyt długo a przypuszczam, że moje rozwiązanie eliminuje ten problem na wieczność. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Świetna robota... krótko, zwięźle i na temat. Moje pytanie - czy mogę Twój projekt "wrzucić" do działu Zrób To Sam? dla potomnych i aby taka praca nie zniknęła w głębinach forum Dziękuje (my) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezesartek Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Oczywiście, że tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.