Puzinov Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Witam,od jakiegoś czasu nęka mnie problem z odpalaniem mojej almery. Pierwsze podejrzenie padło na czujnik położenia wału, został wymieniony lecz problem nie zniknął.Następnym ruchem było sprawdzenie czujnika położenia wałka rozrządu. Okazało się, że wtyczka była wypięta. Po wsadzeniu jej samochód odpala za pierwszym razem lecz odpali raz.. drugi... no i za trzecim auto odpala ale w ciągu sekundy spada z obrotów i zdycha (i tak próbuję odpalić po 6 razy - nic) dopiero po odczekaniu aż silnik ostygnie normalnie zaczyna odpalać.Wtyczkę od czujnika wałka rozrządu ostatecznie wypiąłem, bo lepiej żeby odpalił za drugim niżeli wgl miałby nie odpalać.. Próbuję doszukać się przyczyny, ale braknie mi już pomysłów z resztą nie tylko mi, bo mechanikom też.Kolega mi pokazywał, że luzując którąś tam śrubę zaczyna tryskać benzyna i samochód automatycznie gaśnie - może to ma jakiś związek ze sprawą?Kolejne podejrzenie padło na czujnik ciśnienia paliwa (może ktoś podać dokładną nazwę? W sklepach z częściami nie mają czegoś takiego..)Patrzyłem na alledrogo i taki bajer kosztuje aż 400 zł, masakra.. wolę doszlifować wiedzę niżeli kupować coś co nie jest rozwiązaniem problemu.Reasumując : Auto pali za drugim bez względu na temperaturę silnika. Po wpięciu wtyczki odpali za pierwszym natomiast za trzecim auto dławi się i gaśnie.Proszę o pomoc... jestem po prostu bezsilny.Dodam że to jest almera n16 z 03r. wersja poliftowa z silnikiem 1,5 dCi 60 kWPozdrawiam! fresh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 a komp jakieś błędy pokazuje ? jak to jest Dci to świece żarowe sprawne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzinov Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Błędów nie wyświetla żadnych.. Świece są w dobrym stanie bo ostatnio elektryk sprawdzał . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 A spróbuj odczekać jeszcze z 10 sek po zgaszeniu kontrolki świec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puzinov Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 odczekiwałem. Pytanko ponawiam - czy to może być czujnik ciśnienia paliwa? I jak to się nazywa inaczej bo w Intercarsie i w Harcie nie mają niczego takiego ;O frsh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 odczekiwałem. Pytanko ponawiam - czy to może być czujnik ciśnienia paliwa? I jak to się nazywa inaczej bo w Intercarsie i w Harcie nie mają niczego takiego ;O frsh Może być "czujnik wysokiego ciśnienia na listwie wtryskowej". Jednak to jest ostatni element w całym układzie paliwowym i często komputer może wykazać błąd tego czujnika, lecz wcale nie oznacza iż on jest popsuty. Wystarczy że pompa paliwowa "zgubiła" swoje parametry i nie podaje odpowiedniego ciśnienia w cały układ. Druga rzecz, to powinieneś sprawdzić filtr paliwa. Nie wiem jaki jest u Ciebie. Jeśli jest możliwość pod pompowania, to spróbuj przed odpaleniem najpierw to zrobić. Może cofa Ci się paliwo - czasami zakładane są zaworki zwrotne, aby paliwo się nie cofało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.