Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

nie mogę wyłączyć świateł

zlotk0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Od dzisiaj za moją inicjatywą rodzice stali się posiadaczem pięknego (miejmy nadzieję) Nissana X-Trail z 2005 roku z silnikiem 2,2 DCi. Jednak zauważyłem jedną dziwną, jak dla mnie, rzecz - jak mam ustawienie świateł na off i włączę stacyjkę bądź zapalę silnik to światła samoczynnie się włączają. O tyle jest to dziwne, że nie zawsze się tak dzieje. Miałem nawet problem kilka razy z włączeniem długich. Namierzyłem już "przekaźnik" świateł i słyszę, że pracuje, tj. załącza postojowe i mijania.

Moje pytanie, czy to jest normalne działanie tego samochodu? Jeśli nie to jak to "leczyć"? Wg mnie coś takiego nie powinno mieć miejsca :/

Bardzo bym prosił o w miarę szybką odpowiedz.

Pozdrawiam

Witam

Być może jest to tzw. "wersja skandynawska" ... mam tak samo u siebie

pozycja OFF - już po przekręceniu kluczyka, nawet bez zapłonu zapalają się światła mijania (ale nie można włączyć manetką drogowych)

poz. I ... postojowe

poz. II ... również św. mijania (można przełączyć na drogowe)

w sumie to dobra opcja dla zapominalskich .. nigdy nie jeździsz bez świateł

niestety, ma też swoje minusy ... przy włączonym silniku jako prywatny detektyw nie przyczaisz się w ciemnej uliczce podczas inwigilacji

a jako "myśliwy", chcąc się ogrzać również zdradzisz swoją kryjówkę  :innocent:

Być może, ale w tym Nissanie nie zapalają się światła przy przekręconym kluczyku bez zapłonu ale dopiero "na" zapłonie. Zajrzałem do przekaźników wyglądają jak nowe. Chyba szukam dziury w całym ;)

Kolego lemmy69, a który rocznik Twojego Nissana jest?

rocznik?

hmmm, jakby to ująć ... gdy Twój się "rodził" to mój kończył gimnazjum  :)

wtedy jeszcze produkowali te "wersje skandynawskie"

są to światła automatyczne, masa nowych aut ma teraz takie. W mojej vitarze i sx4 tez tak jest

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...