Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana oleju- kulka w filtrze ?????

ekhart555
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

drodzy forumowicze proszę o poradę, mianowicie pare dni temu wymieniłem olej w nissan note 1.4, podczas odkręcania filtra oleju wypadła mi mała metalow akulka- niczym śrut z łożyska, jak tam sie znalazła i jakie jej było ewentualne przeznaczenie. Dodam że olej wymieniłem i filtr poszedł nowy, została mi kulka która mnie troszkę niepokoi????? 

Właśnie sam nie wiem, nie ukrywam że sie troche wystraszyłem, bo nie raz już olej zmieniałem i to w różnych autach ale takiego numeru nie miałem, na sąsiednim forum wyczytałem że w dieselach i tu fotka 6d2db2246c3e36ecm.jpg przy filtrze jest rodzaj zaworku zwrotnego czy coś, ale Note takowego raczej nie posiada w podstawie filtra oleju.

Możliwe, że to kulka z łożyska skrzyni.

Kulka z łożyska skrzyni? :blink: Jakim cudem tam się dostała?

Może po prostu kulka wpadła do filtra w fabryce przy pakowaniu.

czyli uważacie że note 1.4 w podstawie filtra oleju nie posiada takiego zaworku- kulki która mogła by wypaść, gdyby ktoś miał fotke tej podstawy filtra to wszystko było by jasne, 

Taki zawór zwrotny z kulką występuje w wielu silnikach, nie tylko w dieslach ... w Terrano V6 też taki mam, możliwe że to kulka stamtąd ... ale wtedy i sprężynka powinna być 

najważniejsze i pierwsze pytanie czy Note posiada taki zaworek w podstawie filtra, czy podczas waszej wymiany oleju coś takiego zauważyliście???? 

Olej wymieniasz sam?

W filtrze oleju, podstawowym, są trzy zawory; zawór zwrotny który zapobiega spływaniu oleju w stronę pompy, drugi zawór zwrotny który zapobiega suchemu startowi zimnego silnika, oraz zawór bezpieczeństwa który otwiera się gdy filtr jest zapchany. O ile ten pierwszy to nic innego jak membrana gumowa tak nie wiem z czego są wykonane dwa pozostałe. Może ta kulka pochodzi z któregoś z tych zaworów. Choć jeśli jest wielkości śrutu to trochę jakby za mała, wydaje mi się, na tą o której napisałem. Kulka tej wielkości znajduje się jeszcze w zaworze ciśnienia oleju, który znajduje się w obiegu oleju w okolicach pompy. Może wypadł i go zassało...?????

Wspomniana kulka ma ok 7- 8 mm, bardzo dziwna sprawa, raczej niespotykana, sama myśl ile szkód mogłaby narobić ta kulka, tylko martwi mnie skąd sie tam wzięła??? Jakie było jej pierwotne miejsce???  

TESTER 1956, Twój trop jest ciekawy ale przejrzałem budowe wielu filtrów ale żaden nie posiada takowej kulki. 

Nie przerabiałem dotychczas budowy, szczegółowej, filtra oleju. Tak jak pisałem są te zaworki ale nie wiem jak są zbudowane. Wydaje mi się że ten bezpieczeństwa to metalowa membrana na sprężynie, nie mam za to pojęcia jak ten do suchego startu wygląda. Ale bardziej prawdopodobna, o ile nie dostała się z zewnątrz,  była by  kulka z zaworu ciśnienia oleju. Wygląda ona jak na zdjęciu i tu jest możliwość przedostania się do filtra, kwestia czy nie masz problemów z ciśnieniem oleju. Bo o ile ona wypadła, co jest możliwe, to powinny być oznaki braku ciśnienia.

Możliwe, że to kulka z łożyska skrzyni.  ?????????, Mocne, nawet bardzo.

post-57255-0-98762900-1434045822_thumb.jpg

No chyba że tak zwracam honor, tyle, że jeśli z łożysk korbowodu wypadła by kulka to w aucie były by już oznaki takiego stanu rzeczy a w tym przypadku oznak takowych nie ma.

Oświećcie mnie, gdzie w korbowodzie są łożyska kulowe? Stary już jestem i może się nie znam :D;).

Jeśli chodzi o mnie, to uległem sugestii w poście, błądzącego w temacie rangera, bo nawet jeśli, było by coś na rzeczy, to rozmiar tej kulki nie była by mała ( 6-7mm). Tej wielkości kulkę pompa oleju była by jeszcze w stanie zassać bo kulki z łożyska wału z pewnością by nie zassała.

Q poście 12 kolega ekhart pisał, że kulka miała 7-8 mm.

Za bardzo nie widzę jak mogła by się kulka tej wielkości dostać do filtra. Przez smok też raczej by nie przeszła. Ale skąś się tam wzięła a możliwości nie ma za wiele.

Tej wielkości kulka występuje, jak pisałem wcześniej, w zaworze ciśnienia oleju choć nie wiem czy w Note takowa w tym zaworze jest. Najprawdopodobniej jednak, z uwagi że w aucie nie ma żadnych objawów chorobowych, dostała się z zewnątrz przy zakładaniu filtra. Chyba że w samym filtrze zawór ECO, tzw suchego startu, w taką jest wyposażony.

• 4 miesiące temu...

Następstw jako takich widzieć nie będziesz ale faktem jest to ze element w którym owa kulka była osadzona jest jej pozbawiony a tym samym nie spełnia on zadania jakie przed nim pierwotnie stało.