ekhart555 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Witam, drodzy forumowicze proszę o poradę, mianowicie pare dni temu wymieniłem olej w nissan note 1.4, podczas odkręcania filtra oleju wypadła mi mała metalow akulka- niczym śrut z łożyska, jak tam sie znalazła i jakie jej było ewentualne przeznaczenie. Dodam że olej wymieniłem i filtr poszedł nowy, została mi kulka która mnie troszkę niepokoi????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Możliwe, że to kulka z łożyska w skrzyni korbowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekhart555 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Właśnie sam nie wiem, nie ukrywam że sie troche wystraszyłem, bo nie raz już olej zmieniałem i to w różnych autach ale takiego numeru nie miałem, na sąsiednim forum wyczytałem że w dieselach i tu fotka przy filtrze jest rodzaj zaworku zwrotnego czy coś, ale Note takowego raczej nie posiada w podstawie filtra oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Możliwe, że to kulka z łożyska skrzyni. Kulka z łożyska skrzyni? Jakim cudem tam się dostała? Może po prostu kulka wpadła do filtra w fabryce przy pakowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekhart555 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 czyli uważacie że note 1.4 w podstawie filtra oleju nie posiada takiego zaworku- kulki która mogła by wypaść, gdyby ktoś miał fotke tej podstawy filtra to wszystko było by jasne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Taki zawór zwrotny z kulką występuje w wielu silnikach, nie tylko w dieslach ... w Terrano V6 też taki mam, możliwe że to kulka stamtąd ... ale wtedy i sprężynka powinna być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekhart555 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 najważniejsze i pierwsze pytanie czy Note posiada taki zaworek w podstawie filtra, czy podczas waszej wymiany oleju coś takiego zauważyliście???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Olej wymieniasz sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Sprawa podstawowa: uzupełnij profil ... o silnik i rocznik chociażby wtedy łatwiej coś ogarnąć i poszukać Tutaj masz katalog, poszperaj: http://nissan4u.com/parts/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekhart555 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Olej wymieniam sam, zalłem Shell Helix Ultra 5W-40, ostatnio zmieniał mi mechanik, teraz nie miałem czasu, stąd moje pytanie jak w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 W filtrze oleju, podstawowym, są trzy zawory; zawór zwrotny który zapobiega spływaniu oleju w stronę pompy, drugi zawór zwrotny który zapobiega suchemu startowi zimnego silnika, oraz zawór bezpieczeństwa który otwiera się gdy filtr jest zapchany. O ile ten pierwszy to nic innego jak membrana gumowa tak nie wiem z czego są wykonane dwa pozostałe. Może ta kulka pochodzi z któregoś z tych zaworów. Choć jeśli jest wielkości śrutu to trochę jakby za mała, wydaje mi się, na tą o której napisałem. Kulka tej wielkości znajduje się jeszcze w zaworze ciśnienia oleju, który znajduje się w obiegu oleju w okolicach pompy. Może wypadł i go zassało...????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ekhart555 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Wspomniana kulka ma ok 7- 8 mm, bardzo dziwna sprawa, raczej niespotykana, sama myśl ile szkód mogłaby narobić ta kulka, tylko martwi mnie skąd sie tam wzięła??? Jakie było jej pierwotne miejsce??? TESTER 1956, Twój trop jest ciekawy ale przejrzałem budowe wielu filtrów ale żaden nie posiada takowej kulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Nie przerabiałem dotychczas budowy, szczegółowej, filtra oleju. Tak jak pisałem są te zaworki ale nie wiem jak są zbudowane. Wydaje mi się że ten bezpieczeństwa to metalowa membrana na sprężynie, nie mam za to pojęcia jak ten do suchego startu wygląda. Ale bardziej prawdopodobna, o ile nie dostała się z zewnątrz, była by kulka z zaworu ciśnienia oleju. Wygląda ona jak na zdjęciu i tu jest możliwość przedostania się do filtra, kwestia czy nie masz problemów z ciśnieniem oleju. Bo o ile ona wypadła, co jest możliwe, to powinny być oznaki braku ciśnienia. Możliwe, że to kulka z łożyska skrzyni. ?????????, Mocne, nawet bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Chodziło mi o skrzynię korbową a nie biegów. Na wszelki wypadek poprawiłem, żeby ktoś nie pomyślał podobnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 No chyba że tak zwracam honor, tyle, że jeśli z łożysk korbowodu wypadła by kulka to w aucie były by już oznaki takiego stanu rzeczy a w tym przypadku oznak takowych nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Oświećcie mnie, gdzie w korbowodzie są łożyska kulowe? Stary już jestem i może się nie znam ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 W korbowodach nie ma. Ale główne na wale korbowym już kulkowe być mogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Jeśli chodzi o mnie, to uległem sugestii w poście, błądzącego w temacie rangera, bo nawet jeśli, było by coś na rzeczy, to rozmiar tej kulki nie była by mała ( 6-7mm). Tej wielkości kulkę pompa oleju była by jeszcze w stanie zassać bo kulki z łożyska wału z pewnością by nie zassała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Q poście 12 kolega ekhart pisał, że kulka miała 7-8 mm. Za bardzo nie widzę jak mogła by się kulka tej wielkości dostać do filtra. Przez smok też raczej by nie przeszła. Ale skąś się tam wzięła a możliwości nie ma za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Tej wielkości kulka występuje, jak pisałem wcześniej, w zaworze ciśnienia oleju choć nie wiem czy w Note takowa w tym zaworze jest. Najprawdopodobniej jednak, z uwagi że w aucie nie ma żadnych objawów chorobowych, dostała się z zewnątrz przy zakładaniu filtra. Chyba że w samym filtrze zawór ECO, tzw suchego startu, w taką jest wyposażony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 A jakiej firmy to był filtr w którym znalazła się ta kólka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seq Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Hej, Miałem to samo w Micra K12, Filtr "Filtron" Auto jeździ teraz bez tej kulki i nie widzę bezpośrednich następstw jej braku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 Następstw jako takich widzieć nie będziesz ale faktem jest to ze element w którym owa kulka była osadzona jest jej pozbawiony a tym samym nie spełnia on zadania jakie przed nim pierwotnie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi