Gość mifal Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Witam, mam Almerę z 1999 roku i muszę dolać oleju do wspomagania układu kierowniczego i niestety nie wiem czym mam obecnie zalany ten układ. Płyn jest koloru czerwonego, a w instrukcji wyczytałem że ma to być olej do przekładni automatycznych klasy Dexron. Niestety w sklepie są dwa rodzaje: Dexron II i Dexron III (i kilka odmian wewnątrz każdej klasy) i według sprzedawcy nie są one mieszalne. Mechanik twierdził też że najlepiej dolać oleju tej samej firmy. Więc pytanie czym są zalewane układy wspomagania, jaki olej jakiej firmy i czy jest to Dexron II czy Dexron III ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_1 Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 W czym tkwi problem zadzwonić do serwisu i dowiedzieć się dokładnie jaki olej i ewentualnie zanabyć go w sklepie serwisu . Cena oleju będzie taka sama u nich jak gdzie indziej , i przynajmniej będziemy pewni że kupiliśmy właściwy olej http://katalog.onet.pl/5509,nissan-dealerzy,k.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość olo76 Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 płyn wspomagania: Dexron III (czerwony) np.Valvoline ATF 1l wystarczy na wymianę, taki mam podany w instrukcji, jeśli teraz też masz czerwony to lej Dexron III nie jestem pewien, ale chyba olej klasy Dexron II ma w ogóle inny kolor(zielonkawy?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość patriot Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 Naprawialem wspomaganie u siebie w zakladzie, ktory zajmuje sie tylko wspomaganiami i koles powiedzial, ze nie ma znaczenia, jaki sie wleje, byle do wspomagania. Jego plyn byl czerwony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mifal Opublikowano 8 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2007 OK, dzięki za informacje. Postanowiłem jeszcze wysłać kilka e-maili do różnych serwisów Nissana, by skonfrontować odpowiedzi Wszyscy zgodnie twierdzili, że należy wlać czerwony DEXRON III i że Almera z rocznika 1999 była zalewana DEXRON III firmy TEXACO. Skoro oryginalnie mam zalane wspomaganie płynem Texaco to nie chciałem już mieszać innych płynów. Sprawdziłem więc ofertę Texaco i kupiłem TEXAMATIC 7045E w cenie 24zł za litr. Olej ten całkowicie spełnia normę Dexron III i jest zalecany przez producenta do automatycznych skrzyń biegów i układów wspomagania. Pozdr. :one: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.