Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Stacyjka / kluczyk

slik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

od kilku dni mam taki problem - kluczyk ze stacyjki sie blokuje i ciężko wyjmuje. Z włożeniem, odpalaniem itp żadnego problemu nie ma. Niestety obecnie nie jestem w stanie sprawdzić czy na innym kluczyku też jest taki problem, nie wiem czy można np użyć smaru silikonowego albo wd 40 do stacyjki? Czy ktoś miał podobny problem ?

WD 40 może pomóc tylko nie za dużo żebyś elektroniki nie zalało.

W trakcie wyciągania kluczyka próbuj też kierownicą poruszać prawo lewo w położeniu blokady kierownicy.

W dniu 1.01.2017 o 18:19, slik napisał:

cześć,

od kilku dni mam taki problem - kluczyk ze stacyjki sie blokuje i ciężko wyjmuje. Z włożeniem, odpalaniem itp żadnego problemu nie ma. Niestety obecnie nie jestem w stanie sprawdzić czy na innym kluczyku też jest taki problem, nie wiem czy można np użyć smaru silikonowego albo wd 40 do stacyjki? Czy ktoś miał podobny problem ?

Tu był omawiany podobny problem

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/99270-zacina-si%C4%99-kluczyk-w-stacyjce-qq2-2009/

WD raczej nie stosuj bo może być efekt odwrotny, spróbował bym olejem silikonowym potraktować stacyjkę a jak to nie pomoże udał bym się do fachowca.

na drugim kluczyku to samo. Czyli wina stacyjki. Zastanawiam sie nad tym olejem silikonowym - jedni piszą, że można (ale nie za dużo) inni, że do stacyjki żadnych silikonów olejów itp nie stosować. Więc jak to z tym jest? 

W dniu 2.01.2017 o 19:22, slik napisał:

na drugim kluczyku to samo. Czyli wina stacyjki. Zastanawiam sie nad tym olejem silikonowym - jedni piszą, że można (ale nie za dużo) inni, że do stacyjki żadnych silikonów olejów itp nie stosować. Więc jak to z tym jest? 

Zamków i stacyjek nie powinno się smarować. Szybciej przyjmują wtedy brud. Może też dojść do zawieszenia się sprężynek i bolców.

Ale jak się zacina odrobina oleju nie zaszkodzi, stacyjka ma zabezpieczenie przed brudem, czy kurzem tak że syf się nie dostanie a sprawność jej podniesie.

Sam u siebie z półtora roku temu też stacyjką silikonem potraktowałem bo trochę się jakby przycierała i jak na razie jest wszystko OK.!

U mnie to samo było stacyjka moja ma trzy położenia i na tym ostatnim się zacięła pomogły kombinerki aby kluczyk wrócił na zerowe położenie, żeby było można go wyjąć i psikniecie WD 40.

Mija już rok i działa bez problemu.

Czyli WD też nie zaszkodzi, choć wysusza w przeciwieństwie do oleju który pozostawia trochę tłustości.

W dniu 2.01.2017 o 21:53, TESTER 1956 napisał:

Ale jak się zacina odrobina oleju nie zaszkodzi, stacyjka ma zabezpieczenie przed brudem, czy kurzem tak że syf się nie dostanie a sprawność jej podniesie.

Stacyjka ma zabezpieczenie ale kluczyk już nie. Do tłustego kluczyka szybciej przylgnie jakiś paproch, choćby z kieszeni. Przed włożeniem do stacyjki warto sprawdzić.

zaryzykowałem olej silikonowy, tak na szybko różnicy nie ma :( jeżeli chodzi o wyjecie stacyjki to jest to bardzo skomplikowane? i Jaki może byc koszt jej rozebrania, czyszczenia itp ?

jest coraz gorzej, na wtorek wizyta u mechanika. Ile czasu może trwać takie wyjęcie i naprawa stacyjki zakładając że wystarczy przeczyścić ewentulanie wymiana wkładki ?

W dniu 8.01.2017 o 18:26, slik napisał:

jest coraz gorzej, na wtorek wizyta u mechanika. Ile czasu może trwać takie wyjęcie i naprawa stacyjki zakładając że wystarczy przeczyścić ewentulanie wymiana wkładki ?

Fachowiec zrobi to w ciągu godziny ale jeśli nie zadziała to trzeba będzie wymienić na nową a co za tym idzie trzeba będzie wymienić również i w drzwiach.

• 5 miesięcy temu...

powodem zacinania sie kluczyka przy wyjmowaniu jest taki maly cyngiel . Wada fabryczna w Nissanie  Ulamany cyngiel powoduje wlaczenie blokady kierownicy w polozeniu 0 , a nie tak jak powinno byc dopiero po wyjeciu kluczyka

Ja wymienilem i smiga ja ta lala

Nie rozwiercajcie srub przy kolumnie ,jest prostrzy sposob

koszt naprawy ok 20zl

http://allegro.pl/nissan-qashqai-j10-stacyjka-kluczyk-zaplon-cyngiel-i6686508204.html

W dniu 10.06.2017 o 14:08, arttele napisał:

powodem zacinania sie kluczyka przy wyjmowaniu jest taki maly cyngiel . Wada fabryczna w Nissanie  Ulamany cyngiel powoduje wlaczenie blokady kierownicy w polozeniu 0 , a nie tak jak powinno byc dopiero po wyjeciu kluczyka

Ja wymienilem i smiga ja ta lala

Nie rozwiercajcie srub przy kolumnie ,jest prostrzy sposob

koszt naprawy ok 20zl

Dobry sposób i działa ale ...  Jak dostać się do tego cyngla? Są tam w obudowie dwa bolce albo ucięte śruby. Jak się z nimi uporać?

Edytowane przez Author53

W dniu 15.06.2017 o 11:28, Author53 napisał:

Dobry sposób i działa ale ...  Jak dostać się do tego cyngla? Są tam w obudowie dwa bolce albo ucięte śruby. Jak się z nimi uporać?

musisz je przyblokowac delikatnie z boku , nawierc wiertlem  2mm  tylko nie gleboko ich dlugosc ok 4 mm. 

Ja wyciagnalem je wiertlem ale zabawa trwala dosc dlugo. Powodzenia

Jeszcze jedna uwaga- nie wyciagaj kluczyka z wkladki jezeli wyciagniesz ja z wewnetrznego bebenka 

Edytowane przez arttele
  • Upvote 1

W dniu 20.06.2017 o 21:40, arttele napisał:

musisz je przyblokowac delikatnie z boku , nawierc wiertlem  2mm  tylko nie gleboko ich dlugosc ok 4 mm. 

Ja wyciagnalem je wiertlem ale zabawa trwala dosc dlugo. Powodzenia

Jeszcze jedna uwaga- nie wyciagaj kluczyka z wkladki jezeli wyciagniesz ja z wewnetrznego bebenka 

Dziękuje za cenne uwagi :)