dario33 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Witam, tak na szybkości pytanie - aktualnie mam alusy 15, ale chcę założyć stalówki do Terrano II 95r. Do alusów mam takie nakrętki - czy będą pasować do stalowych ze zdjęcia czy jakieś inne potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damiang33 Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 jeśli w stalówkach masz też gniazda stożkowe to powinny pasować, dodatkowo sprawdź dla pewności głębokość nakrętki czy po założeniu felgi stalowej uda Ci się dokręcić ją do końca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badger1s Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Te nakrętki mają 2 stożki specjalnie do alu i stalowych. Końcem powinny dokręcać stal, a tym większym stożkiem alu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Na felgach w powiększeniu zdaje się być stożek, jeśli nakrętki są oryginalne to podobno Nissan robi tak by jednymi można było dokręcić i stalowe i aluminiowe, o ile wierzyć fachowcom. W moim przypadku tak było w obu nissanach którymi jeździłem. Te nakrętki mają 2 stożki specjalnie do alu i stalowych. Końcem powinny dokręcać stal, a tym większym stożkiem alu. Nakrętka ma tylko jeden stożek nie ma nakrętek dwustożkowych i są one, ze wzglądu na element mocujący, stożkowe, kuliste lub płaskie (te rzadko występują), to samo tyczy się śrub. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Te nakrętki mają tzw prowadzenie do centrowania felgi alu. Na nakrętkach do Terrano zęby zjadłem.....a raczej wszystkie szpilki :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Te nakrętki mają tzw prowadzenie do centrowania felgi alu. Na nakrętkach do Terrano zęby zjadłem.....a raczej wszystkie szpilki :/ No i dlatego kolega damiang33 słusznie napisał by dodatkowo sprawdź dla pewności głębokość nakrętki czy po założeniu felgi stalowej uda Ci się dokręcić ją do końca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Badger1s Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Na felgach w powiększeniu zdaje się być stożek, jeśli nakrętki są oryginalne to podobno Nissan robi tak by jednymi można było dokręcić i stalowe i aluminiowe, o ile wierzyć fachowcom. Właśnie dokładnie o to mi chodziło, że dokręcają takie i takie felgi, a te "dwa stożki" to tak w domyśle miałby być 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario33 Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 doszły felgi, sprawdziłem i faktycznie jest stożek ale muszą być nakrętki bez tego prowadzenia (kołnierza), stalówka jest "chudsza" od alusa i raczej przez to nie dochodzą do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Czyli potrzebne Ci takie; http://allegro.pl/nakretki-do-kol-felg-12x1-25-stozek-suzuki-nissan-i6323638875.html#imglayer lub takie; http://allegro.pl/nakretki-do-felg-kol-12x1-25-suzuki-nissan-subaru-i6690187921.html#imglayer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario33 Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 a mam jeszcze pytanie - do tych felg stalowych jakie kołpaczki / dekielki na otwór 110 mogę założyć? one normalnie nachodzą na sprzęgiełka na przód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 O ile kołpaki to tylo calowe co felgi, ale na tej jednej w miarę widocznej feldze nie wizę wrąbka w którym ów kołpak miałby sie osadzić, tak że ewentualnie, o ile dobrze widzę, na wcisk tylko bez zakotwienia, tyle że wówczas łatwo zgubić więc szkoda kasy. Pozostają Ci dekielki, bo chyba do nich te felgi są przystosowane właśnie, ale tu nie pomogę Ci bo w tym temacie praktyki nie mam niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Odnośnie nakrętek do alufelg, warto zwrócić uwagę na jaki rozmiar klucza one są (19 czy 21). Większa nakrętka skutkować może uszkodzeniem lakieru wewnątrz otworu felgi okalającego szpilki (dot. felg bez kołpaczków) - zwłaszcza przy dokręcaniu/odkręcaniu nakrętek pneumatem u wulkanizatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Fakt, to dosyć istotna uwaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario33 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 założone - nakrętki kupiłem czarne takie : Ale pojawił się problem - felgi mają ET -10 (aluski miały jakiś dodatki ET) i niestety obcierają mi o nadkola przy skręcie - nie wiem czy iść wyżej (podkładki pod sprężyny tył i podkręcać drążki skrętne przód) żeby ominąć to obcieranie czy podcinać boszkiem blache? Wygląda tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Ale pojawił się problem - felgi mają ET -10 (aluski miały jakiś dodatki ET) i niestety obcierają mi o nadkola przy skręcie .... A jaki był powód założenia dystansów na alufelgi - inny rozstaw śrub czy nie mieściły się ? Jeśli jest taki sam rozstaw srub, to odkręć dystans i felga schowa się. Masz ET dodatnie czy ujemne, bo przyjąłem +10 (opis trochę dwuznaczny)? Ponadto nic nie wiadomo o rozmiarze alufelg i zastosowanych oponach. Edytowane 3 Marca 2017 przez polo32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario33 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 (edytowane) Dystansów nie ma w ogóle. Stalowe są -10 (minus dziesięć) , wystają odrobinkę, na oko może z 1cm (więc nie chcę dawać już dystansów bo będę musiał poszerzenia robić) Alusy mają 0 lub lekki + co kończyły się równo z nadkolem. Na obu założone są te same opony 31x10.5 R15 BFG All Terrain i na stalowych obcierają nawet po zdjęciu chlapaczy a na alusach nie obcierają nawet z założonymi chlapaczami. I właśnie nie wiem czy jak pójdę w górę na drążkach + podkładki tył 4-5cm to mi styknie czy dalej będzie trzeć czy lepiej wycinać i nie podnosić. Auto już i tak wysokie i zsuwam się z fotela Edytowane 3 Marca 2017 przez dario33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polo32 Opublikowano 3 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 Może to Ci pomoże (jest tego trochę, nie wgłębiałem się ) http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/87763-jakie-et-felgi-do-terrano-ii/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dario33 Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 czyli większość jednak podcina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi