Gość koteG Opublikowano 2 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2007 Witam wszystkich serdecznie, Noszę się z zamiarem kupna Almery n16 2,2 diesel. Po przeczytaniu ton artykułów, testów, opinii i ogłoszeń natknąłem się rozbieżne informacje co do silników montowanych w tym modelu. Otóż, udało mi się ustalić, że Nissan stosował w swoich modelach 2 rodzaje silnika 2,2 diesel: • YD22DDT na wtrysku bezpośrednim, oznaczany jako 2,2 Di o mocy 110 KM • YD22DDTi na common-rail, oznaczany jako 2,2 DCi o mocą 112 KM lub 136 KM - montowane od końca 2003r. • Trzecim silnikiem dieslowskim była montowana od 2003r. jednostka Renault 1,5 Dci o mocy 82 KM. To 3 fakty, teraz czas na kontrowersje: Informacje na temat silników montowanych w Nissanach oferowanych w Polsce nie mówią nic na temat jednostki YD22DDTi o mocy 112 KM <link>. Ten sam silnik, ale o mocy 136 KM podobno zapożyczony został z X-Triala, chociaż też niby nie montowany w almerze. Jestem już zupełnie skołowany i proszę doświadczonych forumowiczów o wyjaśnienie tej zagadki oraz o krótką specyfikację jednostek o pojemności 2,2 l. Z góry dziękuję i pozdrawiam, koteG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bazant Opublikowano 4 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Zasadniczo wszystko się zgadza. Silnik 2.2 136KM był montowany w N16, ale takie N16 nigdy nie były oficjalnie sprzedawane w PL. 2.2 DCi 136KM były montowane tylko w Almerach po liftingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 111KM czy 112KM też był i też był CR tylko na małej turbinie itp- generalnie wszystko się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koteG Opublikowano 5 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 111KM czy 112KM też był i też był CR tylko na małej turbinie itp- generalnie wszystko się zgadza Dziękuję za odpowiedź. Czy mógłbyś rozwinąć myśl i wyjaśnić różnice pomiędzy jednostkami 112 KM a 136 KM ? Co oznaczy CR oraz mała turbina ? Który z silników jest godny polecenia ? Pozdrawiam, koteG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 mała turbina to garett gt15 bez zmiennej geometrii- CR system zasilania to common rail. - Firmy denso. Oba są dobre ale słabsza jest zawsze sporo tańsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Romann Opublikowano 9 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 od 3 miesiecy mam 2.2 dci 136 km z łańcuchem , przebieg 122 tys km, silnik chodzi za głośno zdecydowanie, teraz mam jakieś obcieranie łańcucha w obrotach od 1900 do 2100 czy ktoś miał coś podobnego? i co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dygas Opublikowano 10 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 to raczej się nadaje do wymiany. Czytałem też o wadliwych napinaczach łańcucha rozrządu. Może wystarczy jego wymiana? Pewnie sporo taniej wyjdzie niż wymiana łańcucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Teraz to ja się przyznam, że jestem kompletnie skołowany. Od połowy grudnia jeżdżę N16-tką ze stycznia 2003 ( przed liftem, światła, zderzaki i konsola jak w modelach z wczesniejszych lat ), w papierach rejestracyjnych mam wpisane DCI, ale to by znaczyło, że mam common rail i min 112 KM, a 81 kW to raczej 110KM. Na pokrywie silnika mam DI i bardziej ku temu się skłaniam. Czy możecie ostatecznie rozwiać moje wątpliwości i przy okazji podać mi oznaczenie silnika?? To motor produkcji japońskiej czy już francuskiej? PS Nie sugerujcie się symbolem z podpisu, być może zaraz go zmienię :027: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Dygas Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 Masz zapewne silnik japoński 2.2Di o mocy 110KM (osprzęt jest firmy BOSCH). Nie sugeruj się wpisem do dowodu, bo ja mam wpisane 2.2 TDI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylson Opublikowano 14 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2008 W n16 jedynym silnikiem francuskim byl 1.5dci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 Masz zapewne silnik japoński 2.2Di o mocy 110KM (osprzęt jest firmy BOSCH). Nie sugeruj się wpisem do dowodu, bo ja mam wpisane 2.2 TDI a oznaczenie silnika to.....?? Y22... coś tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylson Opublikowano 15 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2008 YD22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ADAM85 Opublikowano 22 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 Pytanie 1 Czy silnik 2,2 dci (136 km) po liftingu to silnik Renault? Pytanie 2 Czy 2,2 dci ma łańcuch? Pytanie 3 Czy 2,2 dci jest dobrym silnikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 22 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 Pytanie 1 Czy silnik 2,2 dci (136 km) po liftingu to silnik Renault? Pytanie 2 Czy 2,2 dci ma łańcuch? Pytanie 3 Czy 2,2 dci jest dobrym silnikiem? z powyższych wypowiedzi wynika, że to silnik nissana ( a, że te dwie firmy kooperują, to montowane są w autach obu marek ) Ma łańcuch DCI ma większą kulturę pracy niż DI, a czy lepszy? Wszystko jest kwestią dyskusyjną i wiele zależy od dbałości i poprawnej eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylson Opublikowano 22 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2008 a, że te dwie firmy kooperują, to montowane są w autach obu marek W jakiej renowce jest montowany silnik 2.2di/dci nissana? Ja nie kojarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 a, że te dwie firmy kooperują, to montowane są w autach obu marek W jakiej renowce jest montowany silnik 2.2di/dci nissana? Ja nie kojarze pytanie było o DCI i o tym silniku odpowiedziałem. Jaka renówka? Chocby Espace, Vel Satis, Avantime no i w końcu LAGUNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylson Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Ale to nie jest ten sam silnik co w almerze. Oczywiscie mowimy o silniku 2.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 Ale to nie jest ten sam silnik co w almerze. Oczywiscie mowimy o silniku 2.2. gdzieś w necie znalazłem info, że "silnik 2,0 DCI to kolejne dzieło współpracy Reanult i Nissana" stąd moje przypuszenia, że 2,2 to również wynik tej współpracy. http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=277 Masz jakieś info, że to oryginalne konstrukcje jednych albo drugich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylson Opublikowano 23 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2008 2.2Di to 100% silnik nissana a 2.2dci to ten sam silnik tylko ze ma inne zasilanie. Wiec jesli renault cos grzebalo to jedynie w ukladzie zasilania, ale raczej nie bo dci ma sterownik denso czyli japonski. Co do 2.0dci to do konca nie wiem czyja to jest konstrukcja. Ale fakt ze ma naped na lancuch moze dawac do myslenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARTI Opublikowano 26 Lutego 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2008 DYLSON widze ze jedyny rozumiesz ze 2.2D to nissan. ze nazwano DCI to dlatego ze issan i renault wspolpracuja jeden drugiemu cos zapozycza. 1.9dci wadliwy idzie do primer 1.5dci idzie do almer micr. 22 silnik konstrukcji japonskiej tworzony w europie. po 2003 przemieniny uklad zasilania silnik idzie lepiej mniej pali ciszej pracuje i powoduje mniejsze wibracje. smiesznym i nielogicznym powiedzeniem jest powiedzenie ze 22dci to renault jezeli di i dci mja te same filtry tloki rozrzad 90% wspolnosci to jak mogl to od nowa stworzyc renault?? a nawet jak jest to renault najwazniejsze jest to jak sie udal chyba nikt nie powie ze 22di lepiej sie sprawuje jak 22dci . proste porownanie SR20DI>SR20DE I NIECH TOS POWIE ZE SR20DE TO OD POCTAW KONSTRUKCJA INNEJ MARKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość snk Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Jak najszybciej rozpoznać DCi o Di? Jest jaka konstrukcja rzucająca się w oczy od razu dzięki, której można rozpoznac jaki to silnik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaten Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 wtryski Dci mają podpięte po dwa kabelki,Di nie mają kabli to najprostsza odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dylson Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Wydaje mi sie, ze dci byly tylko ze skrzynia 6-cio biegowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość snk Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2008 Kwestia związana z rodzajem silnika. Nie ma różnicy jaki filtr oleju przy 2,2 dci a 2,2 di? OT: Gdzie najlepiej w Warszawie kupic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PauliK Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2008 a, że te dwie firmy kooperują, to montowane są w autach obu marek W jakiej renowce jest montowany silnik 2.2di/dci nissana? Ja nie kojarze pytanie było o DCI i o tym silniku odpowiedziałem. Jaka renówka? Chocby Espace, Vel Satis, Avantime no i w końcu LAGUNA Przecież to są dwa zupełnie różne silniki!!! Tak się składa, że mój brat ma Ranaulta Espace 2.2 dCi z 2001 r. Silnik renówki wygląda zupełnie inaczej, różni się też nieznacznie pojemnością. Nissan montuje od końca 2002 r. dwa diesle Renaulta: 1.5 dCi w Almerze i 1.9 dCi w Primerze. Renault nie montuje żadnych silników Nissana (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo). Dobrze jest czasem sprawdzić informacje zanim sie je na forum napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi