Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

problem z uruchomieniem silnika

piotr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie jestem posiadaczem nota od niedawna i jest to nowy samochód, więc trochę się zaniepokoiłem - podczas odpalania silnika ( zimny) no może było w tym trochę mojej winy, bo chyba za krótko trzymałem go w poz. start, ale nie dopalił a potem to nie reagował mimo kilku prób tak jak by odciął dopływ paliwa już zacząłem się denerwować, ale wpadł mi jeszcze jeden pomył. Zamknąłem samochód włączyłem alarm ( fabryczny) następnie otworzyłem drzwi i samochód odpalił obrazu bez problemu. W serwisie nic mi nie powiedzieli, bo niemieli jeszcze takiego przypadku wiec stwierdziliby jak to się powtórzy to się do nich zgłosić. Czy ktoś może miał kiedyś taki przypadkiem, albo zna powód trochę się bym uspokoił, bo poza tym incydentem to jestem zadowolony.

Tak miałem dwa razy,za szybko otwarłem drzwi po dezaktywacji alarmu,raz odjechałem ale w trakcie jazdy załączył sie alarm.Teraz zawsze czekam 2-3 sek zanim otworzę drzwi.

za krótko trzymałem go w poz. start

to tylko teoria i mogę się mylić ale ponieważ analogicznie zdarza się to dosyć często w autach marki Renault ( laguna i megane - mam kumpla który często przeklina z tego powodu) więc o tym wspomnę: jeśli alarm zamontowany fabrycznie powiązany jest z immobiliserem, to może się zdarzyć, że po włożeniu kluczyka do stacyjki i natychmiastowym przekręceniu go w pozycję "rozruch" centralka alarmu nie zdąży się "porozumieć" z centralką zapłonu i nie zdąży odczytać kodu z kluczyka traktując to jako próbę odpalenia "obcym" kluczykiem - efekt - brak zapłonu. Sposób: po włożeniu kluczyka do stacyjki przekręcić w pozycję "zapłon" poczekać aż pogasną kontrolki (ok 2-3 s) i dopiero wtedy spokojnie przekręcić kluczyk w pozycję "rozruch" aż do chwili uruchomienia silnika.

trakcie jazdy załączył sie alarm

hehe to wtedy jak była wysiadka na mieście i wszyscy widzieli, że wozisz się nową bryką :D

trakcie jazdy załączył sie alarm

hehe to wtedy jak była wysiadka na mieście i wszyscy widzieli, że wozisz się nową bryką :D

Nie ! piszczał,piszczał i przestał,a po chwili dalej.Blisko miałem więc dojechałem :one:

Notek,jak otwieram zaraz po drugim mrugnięciu to potrafi alarm złapać,chwila 2-3 sek ijest OK!

Notek,jak otwieram zaraz po drugim mrugnięciu to potrafi alarm złapać,chwila 2-3 sek ijest OK!

U mnie dokładnie tak samo muszę odczekać, bo inaczej marudzi.

NIE są montowane fabrycznie

nie będę się spierał - ja nawet nie pomyślałem o montażu takiego "cudu" bo mam złe doświadczenia. W dwóch autach miałem alarm i nieraz kłopoty z tego powodu. Więcej problemów niż pożytku, szczególnie w przypadku niefabrycznego montażu prostej (żeby nie powiedzieć prymitywnej i bardzo typowej a więc łatwej do rozgryzienia przez złodzieja) instalacji. Choć z tego co widzę to Note jak na razie nie cieszy się u nich powodzeniem

ubezpieczalnia wymagała

ubezpieczalnia zwykle wymaga 2 zabezpieczeń - jedno auto ma - immobiliser, jako drugie wybrałem blokadę skrzyni biegów. Najlepsze są zabezpieczenia nietypowe, niefabryczne, często kosztują grosze a zaskakują złodzieja właśnie nieoryginalnością (np dodatkowa blokada zapłonu, zawór zamykający dopływ paliwa itp.) amator cudzego auta bawi się zwykle kilkadziesiąt sekund i jeśli się nie uda odjechać - odpuszcza

Dar ,to już było w innym temacie.