Gość damiano1718 Opublikowano 28 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2011 wlasnie zmienilem w swojej primerce p11 pompe abs i podlaczylem, poprzykrecalem kable i odpowietrzylem wszystkie kola zaczynajac od lewego(najdaleszego) później przód metoda pompowania pedałem i odkrecajac odpowietrznik! ODPOWIETRZALEM NA WLACZONYM ZAPLONIE!!! i na postoju pedal twardy ale gdy zapale samochod to pedał leci w podłoge:( hamować niby hamuje ale prawe przednie koło na podwórku to normalnie blokuje a pedał drrrrrga abs działa ! nie wiem co jest! słyszłem ze pompe abs odpowietrza sie jakoś komputerowo! i ze samochod musi byc w powietrzu ( wszystkie koła w powietrzu) jak odpowietrzyc caly uklad? dodam tylko ze jak wyjechalem na asfalt i przyhamowalem to pedal polecial do podlogi, zaczał dzialac abs,pedał sie podniósł wyżej, gdy puszczałem pedał to przód tak jakby puścił a tył nadal piszczał! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jswistow Opublikowano 29 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2011 popełniłeś błąd, w samochodach z ABS-em odpowietrzanie zaczyna się od koła najbliżej położonego od pompy abs-u, powinieneś zacząć od prawego przedniego,później przód lewy,później tył prawy i na końcu tył lewy, oczywiście tak jak robiłeś zapłon musi być włączony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damiano1718 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 NO TO KOLEGO CHYBA NIE CZYTAŁEŚ INSTRUKCJI bo w instrukcji wyraźnie pisze żeby w nissanach przy odpowietrzaniu hamólców odłaczyć akumulator! widocznie wtedy zaworki w pompie sie otwieraja jest przepływ przez pompe abs i analogicznie można ją odpowietrzyć przynajmniej u mnie to działa a z tym odpowietrzaniem to różnie piszą wiec sam już mam mętlik w głowie! ale zazwyczaj zaczyna sie od najdalej połozonego koła od pompy! bez wzgledu czy samochód jest z ABS-EM czy bez! !! a tak wogóle słyszeliście o metodzie odpowietrzania samoczynnego? bo ja takie coś znalazłem w necie ! mianowicie ktoś w necie napisał ze stawia sie samochód na równym, dolewa sie płynu na maxa, odkręca sie wszystkie odpowietrzniki i zostawia sie samochód na jakąś godzine, przychodzi sie , zakręca odpowietrzniki , ewentualnie dolewa płynnu i JUŻ!!! czego to ludzie nie wymyślą, pomyslałem sobie ze bzdura kompletna!!! i zey nie było ze ja to wymysliłem tylko koleś tak w necie pisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek90 Opublikowano 30 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2011 Najlepiej zalozyc kawalek wezyka na odpowietrznik i wsadzic go do sloika zalanego do polowy plynem hamulcowym, i odkrecasz tylko odpowitrznik i widac kiedy konczy sie powietrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jswistow Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 przy odpowietrzaniu układu z abs-em zawsze zaczyna się od koła najbliżej położonego pompy abs-u !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damiano1718 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 tak??? ja słyszałem co innego! ale to chyba nie ma róznicy, wazne żeby zawory niskiego i wysokiego ciśnienia w pompie abs były otwarte ale , teraz jak pojeździłem to pedał zrobił sie twardszyyy i to o wiele! tylko ze znowu jak hamowałem i puściłem hamulec to prawe przednie koło późnoo strasznie odpusciło! pedał był puszczony a przednie prawe koło dalej hamowało! no nic spróbuje je porządnie odpowietrzyc! odpowietrzałem przez wezyk przezroczysty i do słoika i od odpowietrznika leca takie małe buńki powietrza wielkości czubka igły, i jak pompuje pedałem to to tak wyglada jakby wlatywały do zbiorniczka płynu hamulcowego i wypływały na powierzchnie! to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek1958 Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 BO jest dalej zapowietrzony. Nie naja prawa pecherzyki powietrza sie pokazywac. W manualu dla modeli z kierownica z lewej strony jest napisane ze albo wyciagnac bezpiecznik ABS albo odlaczyc przewod nimusowy od akumulatora i odpowietrza sie najpierw prawe tylne , lewe przednie , lewe tylne i prawe przednie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 1 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2011 tak ale ściągnąć kleme od aku podstawa ,,,,a i odpowietrzaj tak że wyćią klocki i wciśnij tłoczek do końca ,,,, trzymająć go wciśniętego przelej płyn ,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emas Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 NO TO KOLEGO CHYBA NIE CZYTAŁEŚ INSTRUKCJI bo w instrukcji wyraźnie pisze żeby w nissanach przy odpowietrzaniu hamólców odłaczyć akumulator! widocznie wtedy zaworki w pompie sie otwieraja jest przepływ przez pompe abs i analogicznie można ją odpowietrzyć przynajmniej u mnie to działa a z tym odpowietrzaniem to różnie piszą wiec sam już mam mętlik w głowie! ale zazwyczaj zaczyna sie od najdalej połozonego koła od pompy! bez wzgledu czy samochód jest z ABS-EM czy bez! !! a tak wogóle słyszeliście o metodzie odpowietrzania samoczynnego? bo ja takie coś znalazłem w necie ! mianowicie ktoś w necie napisał ze stawia sie samochód na równym, dolewa sie płynu na maxa, odkręca sie wszystkie odpowietrzniki i zostawia sie samochód na jakąś godzine, przychodzi sie , zakręca odpowietrzniki , ewentualnie dolewa płynnu i JUŻ!!! czego to ludzie nie wymyślą, pomyslałem sobie ze bzdura kompletna!!! i zey nie było ze ja to wymysliłem tylko koleś tak w necie pisał Metoda o której piszesz tzw.grawitacyjna była stosowana kiedyś przeze mnie w Żuku i wszystko było ok. Nie wiem czy zadziała w autach z ABS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.