Gość mirekg9 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Postanowiłem założyć nowy osobny temat, co do czujników w naszych silnikach, gdyż może są i tacy jak ja, którzy nie wiedzą jak dany czujnik dokładnie się nazywa, gdzie jest umiejscowiony itd. itp. Może Wasza wiedza i podpowiedzi, przydadzą się nam wszystkim.Daję tu pierwszą fotkę - silnik 2,2 dci 136 kM Pytanka - co to jest??? Więc odpowiadam;;; 1.czujnik położenia wałka rozrządu... 2.czujnik ciśnienia doładowania bądź co bądź temperatury powietrza w układzie dolotowym... 3 i 4. to zawór i złącze elektryczne zaworu sterującego siłownikiem zaworu upustowego turbiny jak mniemam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Nie wiem ale fajnie wyglada. Moze tu ci coś wyjaśni http://nissan4u.com/parts/primera/el_p12e/2005_11/type_105/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Już jakoś dam sobie radę, lecz myślałem, że ktoś z czymś się dołoży dla wzajemnej współpracy? Lecz np. wiem że kiedyś /dokładnie rok temu/ dałem fotki i dokładne opisy bezpieczników i przez ten okres, tylko weszły dwie osoby z zapytaniami, lecz jakiś poprawek lub swoich obserwacji nikt nie wniósł, a pobrań fotek jest aż 299. Oczywiście nie mam pretensji co do pobierania fotek, bo po to je tu wklejam, aby inni też korzystali. Na forum często się czyta, że ktoś wymieniał czujnik położenia wału korbowego, czujnik rozrządu, przepustnicy, położenia kierownicy, ciśnienia oleju, temperatury wnętrza, temp. silnika, uderzeniowy itp. I co, przy takiej technice, gdzie teraz każdy ma komórkę, to nie można zrobić fotki i dać na forum??? Aż nie chce mi się w to wierzyć!!! Dodam trzy nowe fotki. Czujnik temperatury zewnętrznej..... Czujnik,złączka zawór EGR..... - zdjęcie zapożyczone Czujnik,płytka, rezystor dmuchawy..... - zdjęcie zapożyczone Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez mirekg9 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 To przykre co piszesz. ale dzieki Tobie ktos napewno się dołoży do trematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Ale przecież i w Tojej P12 są czujniki. Wystarczy przecież, jeśli ten co wymieniał dany czujnik, że da fotkę z napisem np. czujnik............. w P12 1,8 Pb. Uzbierał by się piękny album - albo "atlas czujników w naszych Nissankach". Edytowane 28 Kwietnia 2012 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jwa Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 tylko ja nie robiłem czujników wymieniałem filtr kabinowy ale już takie fotki są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) PANOWIE, ODŚWIEŻĘ TEMAT I SPYTAM -- CZY DACIE COŚ OD SIEBIE ??? DLA INNYCH I POTOMNYCH, DLA NAUKI ?!?!? Innych waszych fotek "0" a pobrań od 88 aż do 296. Edytowane 8 Lipca 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maraz44 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Czujnik poziomowania ksenonów - miałem z nim ostatnio do pogadania przy okazji wstawiam zdjęcia P12 2002r sedan 1.8 za tylnym lewym kołem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 (edytowane) Czujnik poziomowania ksenonów - miałem z nim ostatnio do pogadania przy okazji wstawiam zdjęcia P12 2002r sedan 1.8 za tylnym lewym kołem Witam. Wreszcie pierwsza odważna osoba, która chce się dzielić z innymi i w ten sposób sobie pomagać. Plusik dla Ciebie @maraz44. za odwagę i chęci. Edytowane 10 Sierpnia 2013 przez mirekg9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maraz44 Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Sondy Lambda wyjście (proszę poprawić jeśli się mylę)... Przepływomierz za filtrem powietrza ps. era cyfryzacji, a aparatu nie ma nikt Wesele się i raduje do zdjęcie zrobiłem opis zdjęcia - z kanału od spodu sony lambda samochód NP12 1,8PB Przepływka po prawej stronie po otwarciu maski nad akumulatorem za filtrem powietrza, który na zdjęciu jest prostokątną czarną skrzynką (otwieraną po okach czterema skoblami - zawleczkami dwie po prawe jedna z lewej i jedna od strony kierowcy jeśli dobrze pamiętam ) Edytowane 19 Września 2015 przez maraz44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Sondy Lambda wyjście (proszę poprawić jeśli się mylę)... Będzie i jest "+" dla Ciebie za fotkę i chęci w kontynuacji tematu. Lecz zrób małą edycje w poście i napisz dokładnie o jaki samochód /parametry/ chodzi, oraz podaj-zmień fotkę. Po co? Np. po 2-uch latach od nas odejdziesz, więc profil zginie i nie będzie wiadomo do jakiego samochodu-modelu-silnika-napędu odnosi się ta fotka. Na fotce widać tylko sondy--lecz gdzie je szukać? Dobra by była fotka z większej odległości a następnie jakieś np. strzałki, gdzie te sondy się znajdują przy silniku. To forum również jest i ma być dla potomnych. Tak jak inni coś robili-robią dla nas, więc i my robimy też dla innych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maraz44 Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Sondy Lambda pierwsze - Proszę o weryfikację. Po otwarciu maski poniżej silnika na koletorze wylotowym. Będzie i jest "+" dla Ciebie za fotkę i chęci w kontynuacji tematu. Lecz zrób małą edycje w poście i napisz dokładnie o jaki samochód /parametry/ chodzi, oraz podaj-zmień fotkę. Po co? Np. po 2-uch latach od nas odejdziesz, więc profil zginie i nie będzie wiadomo do jakiego samochodu-modelu-silnika-napędu odnosi się ta fotka. Na fotce widać tylko sondy--lecz gdzie je szukać? Dobra by była fotka z większej odległości a następnie jakieś np. strzałki, gdzie te sondy się znajdują przy silniku. To forum również jest i ma być dla potomnych. Tak jak inni coś robili-robią dla nas, więc i my robimy też dla innych. cieszyłbym się z odpowiedzi o wiele bardziej doświadczonych mechaników niż ja. rozbujać ten temat PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastiw Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Czujnik temperatury płynu chłodzącego P12 - silnik 1.8 benzyna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maraz44 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Cześć NP12 1,8 Benz 2002r Stojąc pod samochodem po prawej stronie; 1 czujnik temperatury (oleju) 2 czujnik ciśnienia oleju Jeśli się mylę proszę poprawić. Panie i Panowie Udało się znaleźć czujnik położenia wałka rozrządu. Jest on pod pokrywą osłaniającą silnik po prawej stronie, przykręcony śrubą nr 10 łatwo daje się wyciągnąć przy użyciu nieznacznej siły. Zdjęcie nr 4 i 5 to ów czujnik. (p12 1,8Pb 2002r) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2016 Dzięki w imieniu innych. Za zaangażowanie "+" ode mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luckyd Opublikowano 18 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Czujnik temperatury wody w Primera P12 1,9 dci 120KM tak wygląda osłona termostatu oraz umieszczonego w nim czujnika temp. - należy szukać na boku silnika (od strony kierowcy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
larde Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Jak w temacie, gdzie znajduje sie czujnik temperatury cieczy chlodzacej w primerze 2.2 DCI ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Jak w temacie, gdzie znajduje sie czujnik temperatury cieczy chlodzacej w primerze 2.2 DCI ? Twój temat został przeniesiony i połączony z istniejącym już. Poczytaj sobie od początku i ewentualnie tutaj kontynuuj . Zasada panująca na tym forum: Przed napisaniem nowego tematu zapoznaj się z zawartością działu. Użyj lokalnej wyszukiwarki w celu upewnienia się, czy temat nie był już poruszany (link szukaj u góry strony). Nie powielamy tych samych tematów i postów wielokrotnie. Tematy, które będą dotyczyły problemów już wcześniej opisywanych będą po prostu zamykane, a następnie usuwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramadaj Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Gdzie szukać wtyków ABS przód. Po zdemontowaniu nadkola przewód jest wprowadzony otworem obok maskownicy progu . Nissan P12 2003 1.9 DCI - z góry dziękuję za pomoc. PS: Szukam książki Sam naprawiam do tego modelu . Edytowane 22 Października 2016 przez Ramadaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajdi Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Gdzie dokładnie zlokalizuję czujnik położenia wału korbowego w almerze Tino, 1,8 ????☺☺☺☺☺ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Żywiec 1 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Gdzie jest czujnik temperatury płynu chłodzącego,ale w silniku 2.2 di,126 km,rok 2002 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thall Opublikowano 27 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2019 Primera P12 2.2 dci .Czujnik temperatury ( dwupinowy). Umiejscowiony z tyłu bloku silnika po lewej stronie patrząc od przodu ( strona pasażera) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumbi_piast Opublikowano 13 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2022 Witam wszystkich. Jaki to czujnik i do czego służy? Połozony jest na kolektorze dolotowym w Primera p12 silnik 1.8 Benz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gumbi_piast Opublikowano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2022 Jest to zawór podciśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi