pawelsalata Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam, czy ktoś to przerabiał? Czy ktoś ma informację na temat tego, czy trzeba mocno przerabiać wiązkę elektryczną? Czy ktoś wie, czy są poprowadzone kable np. do silniczków regulacji wysokości lamp czy trzeba będzie utworzyć ten kawałek instalacji elektrycznej? Czy żarówka H7 pasuje do gniazda od żarówki D2R czy ma inny "kołnierz"? Czy odbłyśnik w lampie H7 jest taki sam jak w lampie D2R? Czy ktoś w ogóle może cokolwiek na ten temat powiedzieć? Od strony elektryki nie ma u mnie problemu, instalację jestem w stanie wykonać samodzielnie. Chodzi mi na chwilę obecną głównie o to, czy muszę wymieniać całe lampy, czy lampy się nie różnią od siebie niczym poza tym co się do nich za świecidełko włoży? Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Pozdrawiam. P.S. Informacje to nie pytania w stylu "po co to robić"... tak żeby była jasność... Edytowane 26 Kwietnia 2013 przez PawelSalata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preston81 Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 czyli rozumiem ze chcesz wsadzic zwykle zarowi a wywalic xenony tak? lustra i klosze sa te same - sprawdzic musisz chyba mocowania w kloszach i silniczek jak by ci pszyszlo wymieniac cale lampy najlepije kupic TYC 400 zl za pare widzialem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 W sumie to... czyli dobrze rozumiesz. I teraz tak - skoro lustra są takie same, skoro szkła (plastiki ) są takie same... to kwestia samego gniazda na żarówkę pozostaje. D2R na pewno ma inny kołnierz, ale samo mocowanie żaróweczki to raczej problem niewielki. Myślę (tak mi się wydaje) że nie będzie problemem ją tam zainstalować. Idąc dalej - silniczki... czy nie będzie przy powyższej opcji nadal działać samo-poziomowanie od xenonów...? Przekaźniki od świateł mijania są na nadkolu od strony pasażera. Jeśli bym wyjął tą puszkę, odpiął przewód który idzie do przetwornicy i zamiast niego dał nowe przewody prosto do nowych żarówek H7 - to powinno wszystko śmigać jak wcześniej - poziomować się, spryskiwacze powinny funkcjonować. Chyba że te dwie funkcje są połączone bezpośrednio z zasilaniem przetwornicy. I tu by się przydał schemat jakiś jak to jest wszystko ze sobą sprzężone. Na pozór wydaje się że kombinuję. Ale łatwiej dołożyć dwa nowe kable i pomyśleć jak umieścić żarówkę H7 w gnieździe D2R, niż wymieniać lampy (czytaj: zdjąć zderzak i tak dalej roboty od diabła)... Jeszcze jedno pytanie mi do głowy przychodzi... silniczki - starsze samochody ich nie posiadają. Więc czy istnieje obowiązek posiadania takowej regulacji przy zwykłych żarówkach? Wiem, powinno się lampy obniżać gdy zapakujemy bagażnik, bo to miłe jest i sympatyczne dla innych kierowców, ale czy bez tej regulacji nie przejdę przeglądu lub stracę dowód rejestracyjny przy kontroli na drodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 ale czemu chcesz wywalić zenona ,,? kup za 18 zł zenona i już po problemie ew cały zestaw ? za 100 200 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Czemu chcę wywalić... nie wiem jeszcze czy chcę wywalić... zobaczę jak się sprawdzą żarówki które zamówiłem u mnie w moto sklepiku. Za komplet powiedzieli mi 100 PLN. Zamiennik - szumnie to nazywają. Chińczyk - ja mówię... a Pan tylko głową pokiwał.Jak będzie OK, to dam sobie z tym spokój, ale jakby mi przyszło kupować oryginalne palniki Philips czy Osram (za sztukę mi powiedzieli 215 PLN, w oryginały z Allegro za 125 PLN nie wierzę i nie uwierzę), to ja podziękuję i pokombinuję, jak opisałem powyżej.Czemu chcę wywalić...? Bo drogie to z niewytłumaczalnych powodów. Szukałem auta bez xenonów, ale wszystko co miało elektryczne wszystkie szyby, klimatyzację i kilka innych mądrych dodatków - miało te niemądre xenony. Nie lubię ich i tyle. Nie lubi ich moje oko lewe ani oko prawe. Po prostu ten rodzaj światła działa mi na nerwy - co mam innego powiedzieć. Prawda taka jest.P.S. Ja nie mam zenona, tylko fabryczne lampy z palnikami xenonowymi (to co się przepaliło kilka dni temu, to Philips). A nie chcę ich - i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2013 Ciekawe jest to że mój nissan był z NL i miał full opcje bez xenonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Może pierwszy właściciel to był mądry człowiek i go w salonie sobie tak skonfigurował I xenonów po prostu sobie nie życzył --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Założyłem palniki dziś - zamiast 4300 K mieli tylko 6000 K - oczywiście kupiłem zamienniki, za 70 pln / kpl. Przy okazji zauważyłem, że łuszczy mi się odbłyśnik w prawej lampie, u góry, czyli tam gdzie najbardziej odbłyskuje - wizja zakupu nowych lamp na zwykłe żarówki wydaje się być coraz bliższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro29 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Jak mi padł palnik Philipsa to kupiłem zamienniki 5000 K. Po wymianie nie pasowała mi barwa światła więc zamieniłem na 4300 i jest w miarę OK. Cena kompletu 30zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Dawno to było? Interesuje mnie żywotność zamienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro29 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Nie mam pojęcia jak długo mogą wytrzymać.Mam ponad miesiąc i jak dotąd wszystko dobrze,ale to zbyt krótko by wysnuwać jakiekolwiek wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Było napisane kto to wyprodukował? Czy tylko w białe pudełeczko wsadzili palniki? 30 pln za komplet to już mega-tanio. Nie rozumiem, z jakiego powodu oryginalne palniki kosztują aż tak sporo pieniędzy. Według mnie - jest to tylko i wyłącznie widzimisię producentów, bo mają na to swoisty monopol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro29 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Białe pudełko w nim dwa palniki w plastikowych osłonach, pisemna gwarancja na 1 miech.Nie kupowałem w necie tylko bezpośrednio w sklepie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 No to pewnie kupiłem coś bardzo podobnego. W sklepie mi powiedzieli że jeśli by się przepaliły za szybko to mam przyjść i zrobimy reklamację... pytanie - co to jest za szybko. Dziś jechałem już po zmroku - nie ma źle. Nawet nie przeszkadza mi to zimne światło. Byleby to poświeciło choć ten rok, półtora... a póki co szukam tańszego źródła tych zamienników. Na już znalazłem najtaniej, 12 km od miejsca zamieszkania, po 30 pln / sztukę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotro29 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Ja mam 4300 K i jest w sumie dobrze, w tej cenie co kupiłem nawet jakby się przepalił po pół roku to nie ma bólu. Kolega kupował w tym samym sklepie ponad rok temu i wszystko gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Tofu Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 wyszukaj sobie m techa i 4300 k są lepiej wykonane i bielej świeca od 4300 tych najpopularniejszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi